Koudschuim, ook wel een HR (High Resilience) genoemd is het meest gebruikte materiaal voor matrassen. Het beschikt over een goede veerkracht en een hoog comfort. Een koudschuim matras geeft je veel voordelen, zo voelt het matras altijd fris aan en wordt vocht goed geabsorbeerd. Daarnaast heeft het een lange levensduur.
Een opgerolde matras heeft 3 dagen nodig om het volledige volume te krijgen. Daarna kan hij pas het maximale comfort geven en kun je goed beoordelen hoe hij ligt. We vinden het belangrijk dat je goed slaapt op je nieuwe matras.
Aan een gloednieuwe matras zit vaak een geurtje. Dat kan komen van de lijm of gebruikte materialen in de fabriek. Vooral matrassen die opgerold in een doos zijn verpakt verspreiden vaak een penetrante lucht zodra ze uit de verpakking komen.
In principe is koudschuim veilig. Zeker als het de juiste certificaten heeft (Schadstoff gepruft, CertiPur, en medischien getest). Maar tegenwoordig worden er vaak brandvertragers aan het schuim toegevoegd.
De geur heeft te maken met het ontgassen van het matras, dit is niet schadelijk, het is hetzelfde wat je hebt als je een nieuwe auto koopt.
Als je een nieuwe matras hebt gekocht, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk gebruik van maken. Daarom is het goed om te weten dat je meteen gebruik kan maken van je matras, ook van een matras dat opgerold verkocht is. Het kan tot 3 dagen duren voordat het matras zijn volledige grootte en comfort heeft.
Op je matras breng je gemiddeld 7 tot 8 uur per nacht door. Het is daarom niet verkeerd om je matras eens in de zoveel maanden een schoonmaakbeurt te geven. Maar hoe doe je dat dan? Volgens huishoudgoeroe Zamarra Kok hoef je je matras helemaal niet te reinigen als je een goede molton (een soort beschermhoes) hebt.
Schimmelvlekken op matrassen zijn altijd het gevolg van een vochtige matras. Schimmels zijn zeer schadelijk voor de gezondheid en de schimmelsporen kunnen bij inademen allergische reacties, astma of longproblemen veroorzaken.
Matrassen worden vies, echt heel vies. Het is gewoonweg het smerigste object in de slaapkamer. Een gebruikt matras herbergt kilo's stof, huisstofmijt, haar van huisdieren, kakkerlakschilfers, bacteriën (inclusief orale en genitale bacteriën), dode huidcellen en liters oud zweet.
De Meradiso scoort goed in de test van de Consumentenbond. Volgens de Consumentenbond is de matras erg voordelig, iets wat wij kunnen beamen. De matras is opgebouwd uit duurzame materialen die ervoor zorgen dat hij een lange levensduur heeft. Dit is niet het geval bij andere matrassen in deze prijsklasse.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt. De precieze levensduur van een matras is echter afhankelijk van een aantal factoren.
In tegenstelling tot wat vaak wordt verondersteld, is een hard matras niet beter tegen rugpijn en kunt u beter een matras nemen dat uw gewicht goed verdeeld en geen overdruk creëert. Vroeger werd vaak gezegd dat een hard matras het beste was tegen rugklachten, maar deze veronderstelling is echt achterhaald.
De lengte van het matras moet goed passen bij uw bed én uw lichaamslengte. Bij een gemiddelde lengte voldoet een standaard matras van 200 cm prima. Bent u echter lang, dan is een matras van 210 cm of zelfs 220 cm beter. Het ideale matras is circa 20 centimeter langer dan uw lichaamslengte.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.
Mensen die overmatig zweten adviseren wij onze Pantera® koudschuim matrassen. De matras in combinatie met de Thermo-Cool® matrashoes maakt de ideale combinatie. Zowel de matras als de matrashoes reguleren de warmteafgifte van het lichaam. Daarnaast zorgt de matrashoes ervoor dat vocht sneller verdampt.
Als je in één keer een te grote hoeveelheid van een schimmelgifstof binnenkrijgt, dan krijg je een acute voedselvergiftiging. Als je regelmatig voedsel met schimmelgifstoffen eet, kan schade aan lever en nieren optreden en op den duur kan kanker ontstaan.
Schimmel op het matras kan o.a. ontstaan doordat het matras onvoldoende is geventileerd. Een matras met schimmel is erg ongezond en moet zo spoedig mogelijk van het matras verwijderd worden. Kleine schimmel plekjes op het matras zijn te verhelpen met een speciale schimmelspray.
Vochtige ruimtes met weinig licht en een slechte ventilatie, zijn een broedplek voor schimmels. Ze verspreiden zich onder de juiste omstandigheden erg snel. Zwarte schimmel is te herkennen aan de zwarte of donkere vlekken in de woning.
Fris je matras op door er wat baking soda op te strooien en het een paar uur te laten inwerken voordat je het opzuigt met de stofzuiger. Zo hoef je de tijk niet naar de stomerij te brengen. Of erger – een nieuw matras aan te schaffen. Baking soda ontsmet en dood bacteriën.
Wist je dat je elke nacht gemiddeld een kwart liter vocht verliest in bed? Dit vocht wordt geabsorbeerd door je matras, waardoor er (gele) vlekken kunnen ontstaan. Daarom is het belangrijk om je matras goed te onderhouden en regelmatig te reinigen.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
Gebruik een topmatras
Dit is in vele gevallen de beste noodoplossing. Een topper of topmatras is een dunne matras die bovenop het gewone matras geplaatst wordt en is ideaal voor wie zachter wil gaan liggen.