U kunt bezwaar maken tegen de WOZ-waarde op uw WOZ-beschikking. Dat moet binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. U dient het bezwaar in bij uw gemeente. Voordat u bezwaar maakt, kunt u het best eerst vragen aan uw gemeente of uw beschikking kan worden aangepast (informeel bezwaar).
Vorig jaar stegen de huizenprijzen hard. Maar omdat de WOZ-waarde één jaar vertraging heeft, zie je dat nu pas terug in de WOZ-waardes. Zo kan je WOZ-waarde dit jaar (peildatum: 1 januari 2022) stijgen, terwijl de huizenprijzen dalen.
Het wel of geen bezwaar maken van de WOZ-waarde is afhankelijk van ieders persoonlijke situatie, omstandigheden en belangen. Die keuze moet u zelf maken. Het is dan ook raadzaam om kritisch te kijken naar de WOZ-beschikking en voor uzelf na te gaan of het in uw geval wenselijk is bezwaar te maken.
Hierdoor hebben de meeste huiseigenaren te maken met een forse stijging van de WOZ-waarde. De Waarderingskamer meldt dat de WOZ-waarde van woningen in 2023 gemiddeld 17% hoger is dan in 2022. Hoe hoger de WOZ-waarde van je huis, hoe hoger de belasting die je moet betalen.
De WOZ wordt bepaald aan de hand van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt (referentiepanden). Verder wordt de WOZ van de woning berekend op grond van objectkenmerken, zoals: De grootte van de woning. De inhoud van de woning Gebruiksoppervlakte van de woning.
Gemeenten bepalen de waarde van onroerende zaken (WOZ-waarde) door een taxatie. Hierbij gaat de gemeente uit van het bedrag dat de onroerende zaak zou moeten opbrengen op 1 januari van het vorige jaar. Dit is de waardepeildatum.
Over het algemeen kun je er van uit gaan dat de taxatiewaarde van jouw woning hoger uitvalt dan de WOZ-waarde. Daarentegen is een lagere WOZ-waarde niet altijd gunstig. Aangezien iedereen de WOZ-waarde van jouw woning in kan zien, kan dit ook van invloed zijn op de uiteindelijke verkoopprijs van jouw woning.
Zolang je zelf in je huis blijft wonen is een lage WOZ-waarde gunstig, omdat je dan minder onroerend goed belasting, eigenwoningforfait en Waterschapslasten betaald. Een hogere WOZ-waarde kan gunstig zijn voor het bepalen van de hypotheekrente, tenminste als je genoeg overwaarde hebt.
De WOZ-waarde in 2024 is gebaseerd op de huizenprijzen op 1 januari 2023. De Waarderingskamer verwacht dat de WOZ-waarde van 2024 gemiddeld 2 tot 4% hoger ligt dan de waardes van dit jaar.
In 2024 wordt een stijging van de gemiddelde WOZ-waarde van woningen verwacht, ergens tussen de 2% en 4%. Per 1 januari 2024 zal de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, bekend als de "jubelton," worden stopgezet.
Bezwaar maken bij uw gemeente
Bezwaar maken bij de gemeente kan per brief of online, zoals webformulier of inloggen met DigiD op een WOZ-portaal van de gemeente. Op de WOZ-beschikking (het aanslagbiljet) staat uitgelegd hoe u dat kunt doen. Dit kan binnen zes weken na de datum die op de beschikking staat.
Een bezwaar indienen kost niets.
De top 5 WOZ bezwaar argumenten welke afgelopen jaren veel aangedragen zijn om bezwaar te maken tegen de hoogte van de WOZ waarde zijn: achterstallig onderhoud, belemmerende omgevingsfactoren, asbest, scheurvorming en het energielabel.
Ieder jaar opnieuw stelt de gemeente de WOZ waarde van jouw woning vast. Het kan zijn dat de waarde flink stijgt. Dit kan te maken hebben met de inflatie en de fors gestegen huizenprijzen. Hierdoor stijgt de waarde het ene jaar meer dan het andere.
Een eerlijke WOZ is een WOZ waardering die realistisch is en recht doet aan de waarde van uw woning. Als woningeigenaar wilt u verzekerd zijn van een eerlijke WOZ. Een te hoge WOZ-waarde van uw woning kost onnodig veel geld. Allerlei belastingen en heffingen worden gebaseerd op basis van de WOZ-waarde van uw woning.
Reken op een hogere WOZ-waarde
Ook dit jaar kun je rekenen op een hogere WOZ-waarde. Volgens de Waarderingskamer stijgen de waarden namelijk met gemiddeld 17%. Deze stijging kan in sommige gevallen hoger of lager uitvallen maar je kunt ervan uitgaan dat ook jouw huis of appartement meer waard is.
Tussen de waardepeildatum 1 januari 2021 en de waardepeildatum 1 januari 2022 is sprake van een landelijk gemiddelde stijging van de WOZ-woningwaarde met 17,0 %.
Ieder jaar wordt de WOZ-waarde herberekend. Volgens de Waarderingskamer stijgt de WOZ-waarde in 2023 met 17%. Dit percentage kan per gemeente verschillen.
De WOZ-waarde stijgt in 2023 naar verwachting met 17%. Het is dus heel waarschijnlijk dat jouw huis of appartement weer meer waard is geworden.
De WOZ-waarde heeft ook geen invloed op de verkoopwaarde.
Over belastingjaar 2021 geldt als eigenwoningforfait percentage 0,50% van de WOZ-waarde en komt het eigenwoningforfait dus iets lager uit, namelijk op € 2.140,-. Netto scheelt dat ongeveer 8 à 9 euro in de maand.
De belastingdienst kan de verkoop van je huis onder de WOZ-waarde zien als een schenking, vooral als de koper een familielid is. Als het verschil tussen de verkoopprijs en de WOZ-waarde groot genoeg is, kan dit leiden tot schenkbelasting.
Als de taxatiewaarde van de woning onder de vraagprijs ligt, dan kun je bieden onder de vraagprijs. Weet je de taxatiewaarde van de woning niet? Vraag dan de WOZ-waarde van de woning op. Houd er rekening mee dat de WOZ-waarde vaak veel lager is dan de taxatiewaarde.
Bij een taxatiewaarde hoger dan de aankoopwaarde zul je geen last krijgen bij het financieren van jouw aankoop. Andersom wordt het wel een probleem. De maximale hypotheek is namelijk ook afhankelijk van de waarde van het huis. Het huis is namelijk het onderpand voor de lening.
De meting gaat van binnenzijde buitenmuur naar binnenzijde buitenmuur. Hierbij worden alle verdiepingen gemeten en wordt alles bij elkaar opgeteld. Als er delen van uw woning zijn waarbij de stahoogte minder dan 1,5 meter is (bijvoorbeeld onder een schuine kap) dan telt die oppervlakte niet mee.