Voordelen van langzaam eten:
Als je twee keer zo vaak kauwt als normaal, eet je de hoeveelheid die je lichaam nodig heeft (mogelijk tot 15% minder). Het is beter voor de spijsvertering: enzymen in je mond gaan aan het werk. Je voelt je meer verzadigd na het eten. Je hebt langer de tijd om te genieten.
Door te snel eten, krijg je te grote stukken voeding binnen, omdat je niet voldoende tijd neemt om op het eten te kauwen. Deze grote stukken zijn voor je lichaam veel moeilijker te verteren. Je kunt hierdoor belangrijke voedingsstoffen mislopen, omdat ze niet door je lichaam worden opgenomen.
Gemiddeld neemt men 29 minuten voor het avondeten, 21 minuten voor de lunch, 15 minuten voor het ontbijt en 9 minuten voor het eten van iets tussendoor. 23% van de ondervraagden geeft aan meer tijd aan het avondeten te besteden dan 5 jaar geleden. De avondmaaltijd wordt gemiddeld 5,5 keer per week zelf bereid.
Hoe langzaam? Het advies is om elke hap minimaal 20 keer te kauwen. Nog beter is 32 keer. Hoe langer u kauwt, hoe sneller u verzadigd bent en hoe beter de spijsvertering op gang komt.
Door trager te eten, meer te kauwen en je bewust te zijn van elke hap, geniet je veel meer van je maaltijd. Bovendien vermindert ook je calorie-inname als je rustig eet. Kortom, langzaam eten is niet alleen gezond, het doet ook wonderen voor je lijn!
Hoeveel keer je eet maakt niet zo veel uit. Je kan bijvoorbeeld 3 hoofdmaaltijden – verdeeld over de dag – eten: ontbijt, lunch en avondeten. Maar 4, 5 of 6 keer per dag een kleinere maaltijd kan in principe ook. Het gaat er uiteindelijk om dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt.
In principe klopt dat ook, maar er zijn bepaalde voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Zeker als je maar 1 maaltijd per dag eet. Zo is het belangrijk dat je voldoende vitaminen, mineralen, gezonde vetten, vezels en andere bouwstoffen binnenkrijgt.
Wil je het echt goed doen, dan zou je iedere hap meer dan honderd keer moeten kauwen. Net zo lang tot het voedsel is veranderd in een vloeibaar papje en het bijna vanzelf door je keel glijdt. Zo luidde het advies van Horace Fletcher, een Amerikaanse gezondheidsgoeroe uit begin twintigste eeuw.
Een normale, warme maaltijd blijft ongeveer drie uur in de maag. Hoe vetter de maaltijd, hoe langer het duurt voordat het voedsel klaar is om door te stromen naar de twaalfvingerige darm. Het duurt normaal gesproken ongeveer 24 tot 48 uur voordat het voedsel dat we gegeten hebben in de wc terecht komt.
De gevolgen van slecht kauwen
Slecht kauwen leidt tot ongezonde, vervuilde darmen. Vervuilde darmen leiden weer tot een voortdurende zelfvergiftiging (door de toxinen die in je darmen ontstaan) en een ontregeld immuunsysteem waardoor ontstekingen, allergieën, huidproblemen en slechte weerstand ontstaan.
Eet langzaam
Het duurt zo'n 20 minuten voordat je hersenen beseffen dat je aan het eten bent en het signaal 'vol' afgeven. Als je binnen die tijd je maaltijd op hebt, schep je dus vaak nog een keer op. Eet daarom langzaam. Leg je mes en vork neer na iedere hap en kauw goed.
Dit seintje volgt ongeveer twintig minuten nadat je iets hebt gegeten. Tip: probeer tussen de tien en twintig keer te kauwen per hap. Dat is waarschijnlijk meer dan je gewend bent. Tel je kauwbewegingen eens bij je volgende eetmoment en probeer dit langzaam op te voeren.
Langzaam eten zorgt ervoor dat je het eten beter verteert en dat je meer voedingsstoffen opneemt. Door minder gehaast te eten krijgt je lichaam bovendien de kans om het verzadigingsignaal op tijd te verwerken, waardoor je automatisch minder eet.
Omdat mensen slechts een enkele maaltijd per dag mogen eten, heb je kans dat ze zich overeten. Hoewel sommige mensen meer voedsel kunnen verteren dan anderen, zal het eten van een grote maaltijd met meer dan duizend calorieën in één keer een behoorlijke belasting zijn voor je spijsverteringsstelsel.
Een paar kilo's lichter door te vasten
Wie vast, krijgt over een periode van 24 uur gemiddeld minder calorieën binnen. Minder calorieën zorgt op termijn voor minder lichaamsvet. En dat betekent natuurlijk gewichtsverlies. Als je door de dag wat minder eet, heb je hetzelfde resultaat.
Vetverbranding. Het lijkt erop dat intermittent fasting ook andere gunstige effecten dan afvallen heeft. Dit komt omdat je lichaam tijdens het vasten overschakelt van glucoseverbranding naar vetverbranding. Die overschakeling start als je grofweg 12 tot 24 uur niks eet.
Wat blijkt? Juist een groot ontbijt en een stevige lunch, hebben een gunstig effect op het lichaam. Geen lichte maaltijden en regelmatig een snack, maar twee stevige maaltijden per dag. Volgens onderzoekers van het Instituut voor Klinische en Experimentele wetenschap in Praag, reageert het lichaam hier beter op.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Mindful eten is bewust eten. Het is een manier om je relatie met eten te verbeteren waarbij het niet gaat om wat je eet, maar hoe je eet en waarom. Het heeft dus niets te maken met het volgen van regels, eetschema's of de weegschaal.