Hoewel gellak niet schadelijk of gevaarlijk is, kun je toch infecties oplopen tijdens een gellak behandeling als je niet hygiënisch te werk gaat. Zeker als je dunne nagels of wondjes hebt, kun je een schimmel, bacterie of ontsteking oplopen. Dit voorkom je door al je nagels tools te desinfecteren voor én na gebruik.
“Gellak blijft normaal 3 tot 4 weken zitten, het is echter van veel factoren afhankelijk.” Het kan erg verschillen per persoon en per product hoelang je kunt genieten van je mooie nagels. Hieronder heb ik wat punten opgesteld die veel invloed kunnen hebben. Sommige merken gaan langer mee dan anderen.
Formaldehyde wordt in nagellak gebruikt als bewaarmiddel en zorgt ervoor dat de lak hard wordt. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit een ingrediënt is dat verschillende soorten van kanker kan veroorzaken.
Bezien vanuit de traditionele Chinese geneeskunde zouden je nagels moeten kunnen 'ademen', net als je huid. Ze zeven dagen per week bedekken met een laagje (gel)lak is daarom geen aanrader. De meeste soorten nagellak laten namelijk geen zuurstof door. Daardoor kunnen verkleuringen ontstaan en drogen je nagels uit.
Het verschil met gelnagels is dat er nu geen extra laag gel onder de gellak komt, die de nagels extra verstevigen. Daarnaast kan gellak, in tegenstelling tot gel, er eenvoudig vanaf geweekt worden. Gelllak is ideaal voor wie van nature mooie nagels heeft en lang wil kunnen genieten van gekleurde nagels.
De eerste en de meest gebruikte manier is de gellak laten weken in aceton. Besprenkel een wattenschijfje met pure aceton (bij de drogist te koop). Vouw het wattenschijfje om je nagel heen en klem het vast met een stukje aluminium folie. Laat dit ongeveer 10 minuten zitten tot de gellak los begint te zitten.
Gebruik een handcrème. Hydratatie is key voor een snel herstel van kwetsbare, droge nagels na het dragen van gellak of acrylnagels. Gebruik bijvoorbeeld dagelijks een handcrème, zoals deze frisse variant van Sence. Deze is speciaal voor droge handen en is ook nog eens in een handige pocketsize, ideaal voor onderweg!
Hoewel gellak niet schadelijk of gevaarlijk is, kun je toch infecties oplopen tijdens een gellak behandeling als je niet hygiënisch te werk gaat. Zeker als je dunne nagels of wondjes hebt, kun je een schimmel, bacterie of ontsteking oplopen. Dit voorkom je door al je nagels tools te desinfecteren voor én na gebruik.
Gelnagels zorgen ervoor dat je nagels wat zwaarder aanvoelen. Wanneer je de gelnagels ervan afhaalt, kan het lijken alsof je nagels dunner en lichter zijn. Wel is het zo dat sommige mensen van nature wat zwakkere nagels hebben. De natuurlijke nagels moeten voor het laten plaatsen van kunstnagels goed opgeruwd worden.
SOPHI nagellak op waterbasis bestaat alleen uit veilige ingrediënten. SOPHi is vrij van de veel gebruikte schadelijke stoffen in nagellak: tolueen, formaldehyde, ftalaten, bisphenol A, ethyl acetaat en bevat veilige alternatieven. SOPHi is vrij van gluten, soja en sporen van noten.
Nagellak is veilig als je het op de juiste manier gebruikt. Maak je je toch zorgen over chemische stoffen in nagellak, kies dan voor nagellak op waterbasis. Daarin zitten minder vluchtige oplosmiddelen. Nagellak op waterbasis droogt daardoor minder snel en het blijft minder lang zitten.
Gellak, niet te verwarren met gelnagels, is een gekleurde lak bestaande uit gel die uithardt in een UV-lamp en t.o.v normale nagellak lang mooi blijft, bestendiger is tegen krassen en stoten, maar moeilijker is om te verwijderen.
De nagellakken zonder dibutylftalaat, tolueen en formaldehyde worden ook wel 3-free genoemd, omdat zij vrij zijn van deze drie giftige stoffen. De nagellakken zonder dibutylftalaat, tolueen, formaldehyde en formaldehydehars worden ook wel 4-free genoemd. Zij zijn vrij van deze vier giftige stoffen.
Het grote verschil tussen gel nagellak en gewone nagellak is dat de gel variant langer blijft zitten op je nagels dan de gewone nagellak. Dit komt door de gel die aan de nagellak is toegevoegd bij de gellak en daardoor blijft deze nagellak langer en beter op je nagels zitten.
Gellak korte nagels. Gelmanicures op korte nagels zijn zo populair geworden omdat het een van de snelste manicures is om te krijgen en het gemakkelijkst te onderhouden. Ook zorgt gellak dat je korte nagels stevig worden en kunnen groeien. Ga voor een klassieke ronde vorm en één van deze designs.
Je kent het gezegde 'een goed begin is het halve werk' vast wel. Om ervoor te zorgen dat een shellac manicure niet alleen gemakkelijk is aan te brengen maar ook een tijdje meegaat is het van belang dat jouw eigen nagel in topvorm is. Dit zorgt er bovenal voor dat het nagelbed zelf niet beschadigd raakt.
Door de groei van je eigen nagels, groeien je kunstnagels uit. Om jouw gelakte nagels mooi te houden, kun je je nagels laten opvullen. Gemiddeld laat men nagels één keer per 3 á 4 weken opvullen.
Je hebt misschien te veel gel op één plek aangebracht of je hebt de gel te dik aangebracht. Daarnaast kan ook gel van slechte kwaliteit deze reactie veroorzaken. Een andere oorzaak voor de pijn tijdens het uitharden kan een te dunne natuurlijke nagelplaat of een beschadigde nagelplaat zijn.
Te dikke laag gel aanbrengen
De gelnagels mogen echter nooit té dik zijn. Ze dienen zo goed mogelijk aan te sluiten op de vorm en dikte van de natuurlijke nagels. Een te dikke laag gel, zorgt voor een onnatuurlijke dikke bolling. Dat ziet er niet mooi uit en maakt de gelnagels zwaarder dan nodig.
Gellak verstevigt de nagels!
Het is een semi transparante lak die in laagjes wordt aangebracht op de teennagels. Na elk dun laagje wordt deze uitgehard onder een UV-lamp. Daarom heeft u bij gellak geen droogtijden. De gellak verstevigt en beschermt de nagels.
Gellak is al jaren zeer populair maar toch stappen ook veel mensen over van gellak naar BIAB. Het grootste verschil tussen deze twee behandelingen zit hem in de stevigheid. Gellak is al zeer sterk maar BIAB geeft net dat stukje extra wat sommige mensen willen waardoor de nagels minder snel breken of scheuren.
Meestal is de oorzaak veroudering. Soms worden ribbels veroorzaakt door een onderliggende aandoening of ziekte. Een vitaminetekort kan ook een rol spelen bij deze nagelafwijking. Als je lichaam te weinig calcium, zink of vitamine A bevat, kan een tekort zichtbaar worden door het verschijnen van ribbels in je nagels.
Een verdikte nagel (hypertrofische nagel of onychauxis) komt voor bij zowel vinger- als teennagels. Iedereen kan hier last van krijgen. Het komt wel vaker bij ouderen voor dan bij jongeren. Behalve verdikking van de nagelplaat kan deze aandoening ook broze en/of verkleurde nagels met zich meebrengen.
Nagellak is niet toegestaan omdat je handen dan, ook na het handen reinigen, nog ziektekiemen kunnen bevatten. Dat geldt ook voor kunstnagels en deze zijn dan ook niet geoorloofd.