Stop je jas met tennisballen - of speciale wasbollen - in de wasmachine. Natte veren plakken namelijk aan elkaar vast en de tennisballen zorgen ervoor dat ze tijdens het wassen worden losgeklopt. Zo voorkom je dat de donzen vulling plat en op elkaar geplakt uit de wasmachine komt.
Tennisbal in wasmachine
Niet alleen kun je een tennisbal in de droger doen, ook kun je een tennisbal in de wasmachine stoppen. Een tennisbal zorgt er bijvoorbeeld voor dat dons en wol niet in de wasmachine gaan ophopen. Om deze reden kun je ook een dekbed wassen met een tennisbal.
U kunt ook tennisballen in de droger doen. Dat is een alternatief voor de droogballen. Let dan wel op dat u geen nieuwe tennisballen gebruikt.Deze kunnen namelijk kleur afgeven.
Ze zijn goed voor het milieu omdat ze de droogtijd met 25% kunnen verkorten. Ze nemen vocht op uit de lucht in de droger wat helpt om de droogtijd te verkorten. Dat scheelt energie en je geniet sneller van die ene top die je zo graag aan wilt. Droogballen verkorten niet alleen de droogtijd.
Extra tip: stop twee schone tennisballen bij de was in de wasmachine. Deze zorgen voor beweging in de trommel en voorkomen dat het dons gaat klitten. Na het wassen is het belangrijk om tijdens het drogen de vulkracht van het donsjack weer op te bouwen. De beste manier om het donsjack te drogen is in een droger.
Zelf je donsjas wassen in de wasmachine
Zorg dat de jas voldoende ruimte krijgt in de trommel en doe geen andere kledingstukken erbij. Voeg vervolgens 2 schone tennisballen of 3 Granger's wasbollen toe in de trommel, zodat het dons tijdens het drogen niet gaat klitten.
Waarom het werkt: de tennisballen scheiden de klamme kleren van elkaar, waardoor er meer lucht aan kan en ze dus sneller drogen.
De ballen kunnen gebruikt worden als alternatief voor wasverzachter. Ze zorgen voor een betere luchtcirculatie, waardoor de was minder kreukt. Daarnaast kan de droogtijd ook nog eens worden verkort met 25%. De ballen zijn gemaakt van wol, en kunnen niet mee gewassen worden in de wasmachine.
Wil je een ander geurtje? Dan gooi je de ballen gewoon op Max.40 graden in de wasmachine, zo zijn ze weer schoon en fris voor een nieuwe geur.
In de droger
Kies hiervoor het aller, allerlangzaamste programma en een lage temperatuur. Belangrijk is om tijdens dit droogprogramma ook 3 tot 5 tennisballen bij je jas in de droger te stoppen. Deze tennisballen zorgen er namelijk voor dat het dons losgeklopt wordt en de veertjes niet aan elkaar gaan kleven.
Maar er is altijd nóg een puntje waar we ons aan ergeren wanneer we ons wasgoed weer uit de droger halen: statische kleding! Wanneer je een balletje aluminiumfolie bij je was in de droger gooit, zorgt dit er voor dat je was minder statisch wordt én dat er minder kreukels in komen. Jep, zo simpel is het!
Bij drogers met een sensor is het handig om een vochtig washandje in de machine te leggen. Hierdoor gaat het programma door, terwijl de stof aan het oppervlak van de jas al droog is. En: het gaat ook prima zonder de beruchte tennisbal in de machine!
Slechts een klein deel van de vijf miljoen tennisballen wordt echter een nieuw leven geboden. Dit terwijl oude ballen niet alleen kunnen dienen als vloertegels voor een sportvloer, maar ook verwerkt kunnen worden tot schoenzolen en dakplaten.
Om ervoor te zorgen dat je beddengoed niet meer in elkaar draait tijdens het wassen of drogen kun je het uiteinde van de stof het beste vastbinden. Bijvoorbeeld met een elastiekje of sokkenknijpers. Doordat de opening nu afgesloten is kan de stof niet meer in elkaar verwikkeld raken en één grote prop vormen.
De Blokker Drogerballen zijn gemaakt van 100% wol en verpakt per set van 2. De drogerballen zijn eenvoudig in gebruik: voeg één drogerbal toe aan de natte kleding in je droger. Voor standaard wasbeurten is één drogerbal voldoende, maar bij grotere ladingen of zwaardere stoffen kun je twee gebruiken.
Over het algemeen is het aan te raden om 3-4 drogerballen te gebruiken per droogbeurt. De wollen drogerballen helpen om je was sneller te drogen. Doordat ze de luchtstroom in de droger verbeteren kan de droogtijd met 25% minder worden.
Hiervoor kun je 2-5 druppels per 10ml dragerolie gebruiken, afhankelijk van de gevoeligheid van de huid en het gewenste effect.
Om goed te kunnen drogen, moeten de was inhoud die je in de droger stopt, worden gescheiden om warme lucht te laten circuleren. De wasbollen kleden als het ware de was, waardoor deze luchtiger rondvliegt in de trommel van de wasdroger.
Hoe onderhoud je de drogerballen? De drogerballen kun je eindeloos gebruiken, ze gaan eigenlijk nooit stuk. Ze kunnen wel wat kleiner worden, maar door ze soms te wassen worden ze weer iets groter. Ook kun je je af en toe wassen om de geur van het wasparfum uit te wassen.
Als je hem op de verwarming legt is hij inderdaad keihard. Als de handdoek buiten droogt, zonder wind, dan onstaat er een zoutlaag die de handdoek hard maakt. Door de combi van wasmiddel en water in de droger is hij in beweging waardoor er geen zoutlaag kan ontstaan en daardoor zacht is.
Groene tennisballen
De groene tennisbal wordt ook wel een stage 1 bal genoemd. Deze tennisbal heeft de traditionele kenmerken van een drukloze tennisbal, maar een iets lagere druk in de kern. Hierdoor stuit de bal iets minder hoog.
Donsjas wassen met tennisballen
Het is niet het meest voor de hand liggend, maar tennisballen zijn een gouden combinatie met donzen items. Stop je jas met tennisballen - of speciale wasbollen - in de wasmachine.