De omvang van een tuinhuis zonder vergunning is afhankelijk van de grootte van jouw tuin. In een tuin (kleiner dan 100m2) mag je 50% zonder vergunning bebouwen. Hoe groter jouw tuin, hoe kleiner percentage je extra mag bebouwen.
Het plaatsen van losstaande bijgebouwen in de tuin zoals een tuinhuis, serre, schuurtje, poolhouse of garage is vergunningsplichtig.
Er is geen landelijke wetgeving omtrent de maximale afmeting voor een overkapping. Wel hanteren veel gemeentes voor overkappingen groter dan 30 m² of 50% van het 'achtererfgebied' (je achtertuin) een meldingsplicht of vergunningsaanvraag.
De blokhut heeft een woonfunctie en geen zakelijke functie. Er moet een afstand van een meter tot de weg of openbaar groen zijn. Ook moet het minimaal een meter van het voorerf af staan. Bij een oppervlakte van 10 vierkante meter of meer moet ook de afstand tot de buren minimaal een meter zijn.
Een overkapping die binnen een zone van 2,5 meter valt en niet hoger dan 4 meter is mag meestal zonder een vergunning worden geplaatst. Een overkapping die buiten een zone van 2,5 meter valt, mag niet hoger zijn dan 3 meter en de afmeting van 30 vierkante meter niet overschrijden.
U moet een meter vrijhouden tussen het tuinhuis en de openbare weg, het openbare groen en het voorerf. Heeft u een hoekhuis dan mag u soms aan de zijkant vergunningsvrij bouwen. Wordt het bijgebouw meer dan 10m2, dan moet u een meter van de erfgrens met de buren blijven.
Normaal gezien mag je in de meeste gemeentes 'kampeermiddelen' voor eigen gebruik op je eigen terrein plaatsen. Alles wijst er dus op dat je zeker en vast een tiny house zou mogen bouwen op jouw grond als er al iets staat, en waarschijnlijk zelfs zonder vergunning, maar dit zou niet kunnen dienen als een vast adres.
Schuren en tuinhuizen vallen meestal onder bijgebouwen. Bijgebouwen vallen onder vergunningvrije bouwwerken. Dus vergunningvrij schuur bouwen is toegestaan. Naast schuur vergunningsvrij bouwen, heb je ook geen vergunning nodig voor tuinhuis.
Mag ik mijn schuur bouwen tegen de erfgrens? Als u gaat bouwen tegen de erfgrens mag dat alleen als dat de grens is tussen uw erf en dat van een andere particulier of bedrijf. Als de erfgrens naast openbaar toegankelijk gebied ligt, moet u 1 meter uit de erfgrens blijven.
De hoogte van een schuur mag binnen 4 meter van het hoofdgebouw niet hoger worden dan 30 cm boven de grens met de eerste verdieping. Buiten deze 4 meter mag de schuur altijd 3 meter hoog zijn en gelden specifieke regels wanneer je nog hoger wil bouwen.
Het tuinhuis of bijgebouw dat je wilt plaatsen mag maximaal op 30 meter afstand van je woning staan en moet 3 meter van de perceelsgrens blijven. Behalve voor de perceelsgrens achteraan, daar volstaat 1 meter of tegen een bestaande scheidingsmuur.
De nokhoogte van het tuinhuis mag niet hoger dan drie meter zijn; Het zij- of achtererf mag voor niet meer dan de helft bebouwd zijn; De totale oppervlakte aan vergunningsvrije bijgebouwen op uw terrein mag in totaal niet meer dan 30 m2 zijn; U mag alleen vergunningvrij bouwen bij een permanente woning.
Een overkapping mag alleen zonder vergunning gebouwd worden, als deze op het achtererf geplaatst wordt. Met andere woorden: een vergunning voor een overkapping in de achtertuin is niet nodig. Voor een overkapping aan huis, zoals een carport, is wel een vergunning vereist.
Vergunningsvrije hoogte van een overkapping aan een huis
Woningen hebben te maken met de zogenaamde “2,5 meter zone” vanaf de achtermuur. Binnen deze zone mag de hoogte van het dak tot 0,3 meter vanaf de begane grond en tot 4,0 meter bedragen.
Ja, een pergola wordt gezien als tuinmeubilair, zie de toelichting op artikel 2, onderdeel 10 van bijlage II van het Besluit omgevingsrecht ( Bor ). Tot een hoogte van 2,5 meter is tuinmeubilair vergunningvrij. Is de pergola hoger dan 2,5 meter, dan is een omgevingsvergunning voor het bouwen nodig.
In de Bouwverordening is bepaald (en ook in de Algemene Wet Bestuursrecht) dat de Gemeente handhavend mag optreden. Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
De maximale nokhoogte van uw tuinhuis is 3 meter, gemeten vanaf het omliggende terrein, dus uw tuin in de meeste gevallen. Uw erf mag niet voor meer dan de helft worden volgebouwd met bijgebouwen.
Wanneer u altijd een vergunning nodig heeft:
Bij een veranda of tuinkamer in uw voortuin; Bij een tuinkamer of veranda hoger dan vijf meter.
Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen. Het wordt iets anders als je precies op de erfgrens wilt bouwen. Dit mag namelijk niet zomaar, omdat je anders met jouw bouwwerk of muur voor de helft op de grond van jouw buren staat.
Hoogte erfafscheiding
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
Een carport is een bijgebouw zodra de carport 2 of meer gesloten wanden en een dak heeft. Een carport mag je daardoor in de meeste gevallen bouwen zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Vergunningsvrij bouwen betekent uiteraard niet dat je regelvrij mag bouwen.