Het verschil van een Chinese tomatensoep ten opzichte van de klassiek versie is, dat hij iets zoet is. In de bekende pakjes en zakjes gaat er dus gewoon suiker in. Ik heb ook wel eens gelezen dat men appelmoes gebruikt om de soep te zoeten.
Chinese tomatensoep is niet het gezondste gerecht op de kaart van de plaatselijke afhaalchinees. De lekkere zoete smaak is namelijk afkomstig van, je raadt het al, vaak te veel toegevoegde suiker. Desondanks is de soep ontzettend geliefd.
Een warme en smaakvolle authentieke Chinese tomatensoep. Geserveerd met noedels, knapperige waterkastanjes en taugé.
De lekkerste is van Jumbo. Culinaire gevulde soep tomaten van Jumbo (€1,79 voor 570 ml) valt bij het smaakpanel van Kassa magazine het beste in de smaak. “Perfecte structuur en lekker goed gevuld met veel verschillende groenten. Je ruikt ook tomaat, zoals het hoort”, meldt een van de proevers.
De soep blijft in de koelkast zeker 3 dagen goed. Mocht je nou echt véél te veel hebben gemaakt, dan laat de tomatensoep zich ook heel goed invriezen. Laat de soep helemaal afkoelen en bewaar 'm vervolgens in een bakje (of ziplockbag) in de vriezer. Eenmaal ingevroren is de soep minimaal 3 maanden houdbaar.
Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn.
Deze authentieke Chinese tomatensoep is een origineel recept afkomstig uit China. Laat de soep minstens 1 dag op smaak komen.
Ook baking soda maakt je tomatensaus direct minder zuur. Want hoewel je een tomatensaus prima kunt ontzuren met suiker, heeft die suiker vaak ook invloed op de rest van de smaken in je saus. En schiet je uit met teveel suiker, dan gaat je tomatensaus ineens helemaal de fusion kant op en wordt 'ie zoet.
Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft.
in tomatensoep kun je – in plaats van het klassieke klontje suiker – een zoete aardappel meekoken om het scherpe van het tomatenzuur wat te breken. Bonus: je soep is ineens ook gebonden.
Gezondheid
Soep zoals Chinese tomatensoep is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Chinese tomatensoep kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Over chinese tomatensoep
Onze soepen zijn vers het allerlekkerst, maar je kunt deze ook invriezen. De maaltijd is dan nog 30 dagen houdbaar. Je hoeft hem niet te ontdooien voor het opwarmen, houd wel rekening met een dubbele opwarmtijd.
En 's avonds gaan ze thuis door met het eten van rijst met verschillende vlees-, vis- of groentegerechten daarnaast. Als toetje snijden Chinezen meestal een schaal fruit of nemen ze nog een soepje toe. Soep is daar geen voorgerecht. Ze gebruiken soep om de laatste gaatjes te vullen.
Gezond uit eten bij de Chinees
tjaptjoi met kip of ossenhaas. varkens- of ossenhaas met oesterketjap op paprikasaus. gepocheerde vis met Chinese paddenstoelen. gegrilde garnalen.
Afhaalchinees bevat veel vet en andere ongezonde ingrediënten om aan de westerse smaak te voldoen. Afhaalchinees is dan ook geen gezond alternatief voor de Hollandse aardappels, groente en vlees.
Rijke bron van vitaminen en mineralen
Tomaten bevatten veel verschillende vitamines en mineralen. Vooral vitamine C vind je in flinke hoeveelheden in deze groente. Zo krijg je met één enkele tomaat ongeveer 20 procent van de hoeveelheid vitamine C binnen die je iedere dag minimaal nodig hebt om gezond te blijven.
Maar bij een te hoge inname vergroot het de kans op hartproblemen variërend van hoge bloeddruk tot hart- en vaatziekten.
Het onderzoek toonde aan dat de dagelijkse consumptie van één grote tomaat (ongeveer 113 gram) het risico op hoge bloeddruk mogelijk met maximaal 36% kan verminderen.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
"Soep kan niet zuur worden door onweer zelf, dat is een fabeltje van vroeger. Maar aan onweer gaat warm weer vooraf. Door het warme weer kan de soep zuur worden, want dan kan de soep bederven", legt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum uit.
Tomatensoep heeft relatief weinig calorieën – vooral als je gaat voor een variant met veel groente en zónder room – maar zit wel boordevol vitaminen en mineralen. Zo bevat verse tomatensoep veel vitamine C, K en kalium, maar juist weinig vetten.
In de tomatensoepwijzer van onderzoeksbureau Questionmark kwam Unox Tomatensoep op de laatste plaats te staan. Veel te veel zout, zo vond Questionmark. Dat is nu teruggedraaid: ze bleken een oud etiket te hebben onderzocht. Unilever, waar Unox onder valt, wees het bureau op de ingrediënten van de tomatensoep-in-blik.
In Midden-Amerika (Mexico) werd in de dertiende tot zestiende eeuw door de Azteken een eetbare tomaat gecultiveerd.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.