Doxycycline bestrijdt veel soorten bacteriën. De tabletten beginnen na 1 tot 2 uur te werken. De injectie werkt meteen. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.
Doxycycline gebruikt u vaak als een kuur. Een kuur duurt meestal 7 tot 10 dagen. Uw arts bepaalt de duur van de kuur aan de hand van het type infectie. Bij Q-koorts duurt de behandeling meestal langer, ongeveer 2 tot 3 weken.
Bijwerkingen van doxycycline
De belangrijkste bijwerkingen, die overigens zelden voorkomen, zijn maag-darmklachten (misselijkheid, buikpijn, diarree, gebrek aan eetlust, ontstoken tandvlees), ontstoken slijmvliezen en huidirritatie.
Meestal kiest de arts een ander antibioticum, zoals amoxicilline of doxycycline. Als dit niet werkt of niet gebruikt kan worden, kan de arts levofloxacine voorschrijven. De tabletten beginnen na 1 uur te werken.
Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.
Wanneer bacteriën resistent worden tegen antibiotica, dan moeten sterkere antibiotica worden ingezet om infecties te genezen. Chinese onderzoekers melden dat ze bacteriën hebben gevonden die ook resistent zijn tegen de sterkste antibiotica die er vandaag bestaan, namelijk polymyxinen (1, 2).
Capsule of drank: u kunt de capsule of de drank het beste op een lege maag innemen. Dat is 1 uur voor of 2 uur na de maaltijd. Voedsel vermindert namelijk de opname van dit medicijn.
Doxycycline is een antibioticum dat vaak wordt gebruikt bij longontsteking. De arts schrijft het medicijn als een eerste-keuzemiddel voor. Het doodt veel soorten bacteriën die een longontsteking kunnen veroorzaken. De tabletten beginnen na 1 tot 2 uur te werken.
Doxycycline is minder effectief tegen Streptococcus pneumoniae, Groep A-streptokokkeninfecties (GAS) en anaeroben dan amoxicilline/clavulaanzuur. Daarom heeft amoxicilline/clavulaanzuur de voorkeur bij onvoldoende effect van smalspectrum penicillinen.
Van doxycycline en alcohol is geen wisselwerking bekend. Je kunt gerust een glas alcohol drinken, zonder dat de werking van het medicijn vermindert of er bijwerkingen ontstaan. Lees meer over antibiotica en alcohol.
Antibiotica zijn nooit direct na de kuur uit je lichaam verdwenen. Bij doxycycline bijvoorbeeld duurt dit tot vijf dagen. Gedurende al die tijd moet je voorzichtig zijn in de zon. Draag bedekkende kleding, een pet en een zonnebril wanneer je naar buiten gaat.
De gebruikelijke dosis voor volwassenen is: 2 tabletten Doxycycline op de eerste dag tegelijk innemen, gevolgd door 1 tablet per dag tot de kuur is afgelopen.
Doxycycline en zon
De werkzame stoffen worden door het hele lichaam verspreid en komen soms in de huid terecht. Bij blootstelling aan de zon kan huidirritatie en huiduitslag ontstaan. Wees voorzichtig met doxycycline en de zon, ook op bewolkte dagen. Dit geldt ook voor kunstmatig zonlicht (zonnebank).
Neem tabletten en capsules zittend of staand in met een flink glas water en buig daarbij je hoofd enigszins naar voren, zo komt het antibioticum gemakkelijker direct in de maag. Er zijn namelijk antibiotica die de slokdarm kunnen beschadigen als ze in de slokdarm blijven steken.
Volwassenen en kinderen tussen de 12 en 18 jaar oud De gewoonlijke doxycycline dosering voor de behandeling van acute infecties bij volwassenen en kinderen tussen de 12 en 18 jaar oud is 200 mg op de eerste dag (als enkele gift of verdeeld in meerdere giften) gevolgd door een onderhoudsdosering van 100 mg/dag.
Een darminfectie duurt enkele dagen tot enkele maanden. Soms gaat een infectie vanzelf over, maar in andere gevallen is een behandeling nodig, bijvoorbeeld met antibiotica. Een darminfectie kan ook enkele maanden aanhouden, zelfs zonder dat u het doorheeft.
Een Chlamydia-behandeling gebeurt met antibiotica. Word je niet behandeld, dan kunnen er op termijn ernstige gezondheidsproblemen ontstaan, zoals ontstekingen aan de eileiders, bijballen en prostaat en het kan uiteindelijk zelfs leiden tot verminderde vruchtbaarheid.
Het antibioticum doodt een groot deel van de bacteriën of remt ze in hun groei, tot het lichaam weer voldoende weerstand heeft om zelf de resterende bacteriën uit te schakelen. Je arts kan beoordelen of bacteriën de oorzaak zijn van de infectie en of er een antibioticumkuur nodig is.
Antibiotica werken goed tegen een ontsteking door een bacterie. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Antibiotica werken niet tegen een ontsteking door een virus, zoals bij een verkoudheid of griep. Daarom geeft de arts dan geen antibiotica.
Dan kunnen antibiotica helpen om de infectie te bestrijden. Een antibioticum kan de bacterie doden. Bijvoorbeeld door de celwanden van deze ongewenste bacteriën te beschadigen of door de groei van de bacteriën te remmen of zelfs compleet te blokkeren.
Het is verstandig om geen alcohol te drinken tijdens een antibioticakuur, ongeacht welke antibiotica je gebruikt. Alcohol droogt uit en veroorzaakt soms onrustige slaap, twee dingen die je lichaam niet kan gebruiken bij het bestrijden van een infectie.
Er moet op zijn minst twee uur zitten tussen inname van de medicatie en van de zuivelproducten. Het calcium in de melk maakt complexe verbindingen met stoffen uit de antibiotica, die dan niet meer goed door de darmwand in de bloedbaan komen.
Eet na het doorslikken van een antibioticum de eerste drie uur geen yoghurt. Ook yoghurt vermindert de werking van het medicijn. Alcohol en antibiotica zijn geen goede combinatie. Het kan leiden tot ernstige misselijkheid.