Het schijnt lekker zout te smaken, net als chips. Te veel neuspeuteren kan trouwens wel kwaad. Als je neus beschadigt kun je nare infecties krijgen of een bloedneus. Maar wist je dat eigenlijk iedereen snot eet?
Snot bevat, net als speeksel, wel afwerende stofjes, maar we hoeven onze neusinhoud niet massaal op onze tanden te gaan smeren; poetsen is voorlopig voldoende. Kortom: in de neus peuteren is niet schadelijk en voor sommigen ongetwijfeld heel rustgevend, maar het eten ervan maakt ons niet per se gezonder.
Snot eten is gezond
Bovendien: we slikken dagelijks al flink wat snot door, dus maakt het weinig verschil als je in je neus peutert en daarbij een paar extra (opgedroogde) snotjes opeet. Gezond is het dus niet per se, maar het kan ook geen kwaad.
Een van hen is de Oostenrijkse longarts Friedrich Bischinger. Zijn claim: 'Als je een bolletje opgedroogd snot opeet, laat je het immuunsysteem kennis maken met een verzwakte ziekteverwerker. Je bouwt dan specifieke weerstand op. Het werkt net als een vaccin.
Wat wel een beetje naar is, is dat van de 90% van de mensen die het doet, maar de helft zijn of haar snotje in een zakdoekje doet. Iewl. Maar het kan nóg ranziger: 10% eet het lieftalllige snotje namelijk op. Lekker.
Neuspeuteren kan dwangmatig worden
Het peuteren in de neus kan ook dwangmatig worden, dat wordt rinotillexomanie genoemd. Dit kan grote gevolgen hebben voor de neus. "Het weefsel onder het slijmvlies - kraakbeen en het bot van de neus - krijgt minder doorbloeding en gaat sneller ontsteken", vertelt Alkhateeb.
Neuspeuteren: zo raar is dat niet
Dit kan noodzakelijk zijn omdat het snuiten van de neus niet volstaat. Neuspeuteren is dus een natuurlijke gewoonte. Ruim 90 procent van de Nederlanders peutert regelmatig in zijn of haar neus, waarvan de helft meerdere keren per dag.
Je slikt een kop snot per dag door. Ongeveer een kwart liter snot loopt elke dag van je neus via je slokdarm naar je maag. En dat is maar goed ook, want snot werkt als kleefpapier en als smeermiddel. Ongeveer een kwart liter snot loopt elke dag van je neus via je slokdarm naar je maag.
Je kunt je echter voorstellen dat bepaalde deeltjes (o.a. eiwitten en wat suikers) van de celresten en bloedlichaampjes (en misschien wel van de bacterien) in de darmen weer worden opgenomen en hergebruikt. Er zitten dus in theorie wel calorieen in snot.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
In de neus peuteren wordt door mensen en andere primaten bedreven. Neuspeuteren dient om slijmresten uit de neus te verwijderen. Soms is dit noodzakelijk omdat het verwijderen door snuiven of snuiten niet lukt.
Veel snuiven is erg schadelijk voor je neus. Het neusslijmvlies kan gaan ontsteken, er kunnen chronische ontstekingen aan de luchtwegen ontstaan, je kunt er een gaatje in je neustussenschot aan overhouden, je kunt chronisch verkouden worden en last krijgen van bloedneuzen. Reuk, geur en smaak gaan achteruit.
U snuit pas (veel) snot uit wanneer u er opeens meer van aanmaakt of wanneer het van consistentie verandert. Door oorzaken als een verkoudheid, allergie of contact met een irriterende stof, kan het slijm dikker worden en uit de neus gaan lopen.
Normaal produceert het slijmvlies in het neus-keelgebied een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en gaat het veel slijm (snot) produceren. Je neus kan hierdoor verstopt raken. Het snot kan uit de neus lopen of naar achter in de keel lekken.
Verlenging van het gehemelte
Een te kort gehemelte en/of het niet goed functioneren van de spieren in het zachte gehemelte kunnen ervoor zorgen dat de neusholte tijdens het spreken en eten niet goed kan worden afgesloten. Hierdoor ontstaat een zogenaamde “open neusspraak” of er kan voedsel in de neus terechtkomen.
Het slijmvlies van de neus wordt dunner en droogt uit. Soms is ook het onderliggende kraakbeen en bot aangetast. In de neus treden bloedingen op en er vormen zich korsten, die een onaangename geur kunnen verspreiden.
Geel snot
Als je snot geel is betekent dit vaak dat je last hebt van een virus of infectie aan de bijholte van je neus. Je zult je op dat moment waarschijnlijk verkouden voelen. Dat je snot geel wordt is juist een goed teken. Dat betekent dat je lichaam aan het vechten is tegen het virus.
En dus verbrand je wel degelijk calorieën met niezen. Niet veel, maar toch. Na drie keer niezen ben je twee calorieën kwijt. Het is normaal dat je zeker twee of drie keer op rij niest, omdat je zo die bacteriën kwijtraakt.
Gezond snot is dun en doorzichtig
Dat is een goed teken. Waarschijnlijk heb je geen virus te pakken. Maar soms is snot geel of groen. Dat wordt veroorzaakt door bloedlichaampjes met een groenachtig enzym erin, die het immuunsysteem bij een verkoudheid naar de luchtwegen stuurt.
Door de druk komt het ook terecht in je holtes waardoor je natuurlijke afvoer wordt belemmerd. Daarnaast heeft snuiten nog een ander groot nadeel: het kan namelijk pijn doen aan je oren. Doordat mensen hun neus te hard snuiten komt het zelfs voor dat ze hun trommelvliezen opblazen.
Slijm en snot bestaan grotendeels uit water, maar bevatten ook allerlei nuttige ingrediënten. Bijvoorbeeld antilichamen die bacteriën en virussen herkennen en uitschakelen en enzymen die indringers doden. Eiwitten maken het slijm dik, zodat het geen fijne plek is voor dat soort ongewenste gasten.
De helft van alle Nederlanders doet het zelfs een of meerdere keren per dag en ongeveer 10 procent daarvan eet wat ze in hun neus aantreffen op. Wist je dat er zelfs mensen zijn die dwangmatig en obsessief neuspeuteren? Dat wordt met een moeilijk woord ook wel rinotillexomanie genoemd.
Dit verhaal is inderdaad kletspraat. Govert kan helemaal niet aan de grootte van je neusgaten zien of jij veel in je neus peutert of niet. Je neusgaten zullen even groot blijven, ongeacht of je in je neus peutert.
Kan een spontane bloedneus gevaarlijk zijn? Nee, in principe is een bloedneus ongevaarlijk. Na behandeling met de geltube of het 10 minuten dichtknijpen van de neus stopt het bloeden in bijna alle gevallen.