Doordat het aas dicht bij elkaar ligt zal de karper weinig hoeven te zwemmen om te vreten. Hij aast daardoor veel dichter op de bodem en een lange onderlijn zou ervoor zorgen dat de karper zonder problemen je haakaas kan opzuigen en uitspuwen voor de onderlijn zich strekt en hij zich haakt.
De lengte van de onderlijn moet ieder zelf bepalen (waar jij lekker mee vist). Meestal bedraagt ze tussen de 13 á 20cm voor kanaalvisserij en tot 40 á 60cm voor vijver- en brasemvisserij. Zelf gebruik ik meestal onderlijnen van 15cm.
Vissen met een onderlijn is nodig om je hoofdlijn te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor tanden van roofvissen, maar ook voor scherpe stukken in het water zoals stenen. Ook is het met een onderlijn makkelijker om te verwisselen van haak of kunstaas.
Hoe lang moet de onderlijn zijn? Wanneer ik op een harde bodem vis, ligt de lengte van mijn onderlijnen op tussen de 15 en 20 cm. Indien de kans bestaat dat mijn lood (en daarmee ook het aas) wegzakt in een zachtere bodem, dan gebruik ik een langere onderlijn.
De standaard boilie rig is de meest gebruikte onderlijn onder karpervissers. Deze onderlijn is simpel en doeltreffend door het gebruik van 18 centimeter soepel gevlochten onderlijnmateriaal met haak. Vooral op gangbare wateren (met weinig dressuur) is dit één van de meest succesvolle rigs.
Nu is de rig bijna klaar het enige wat je nog moet doen is een Anti Tangle Sleeve monteren en een kleine lus zodat je de onderlijn eenvoudig aan een Quick Change Swivel kunt bevestigen. De uiteindelijke lengte van de rig moet ongeveer uitkomen op 15 a 18 centimeter.
Een karper leader is een zinkende lijn die je aan je hoofdlijn bevestigd voor de karper onderlijn (rig). Karper leaders worden veel gebruikt tijdens het karpervissen. Als je een karper leader gebruikt komt de rig tube te vervallen. Een leader heeft meerdere voordelen.
Een oplossing voor het vissen op een zachte bodem is vissen met een chod rig i.c.m. een pop-up, een wat langere onderlijn en een licht wartelloodje. Wartellood trekt namelijk, bij een zachte bodem, de onderlijn minder snel mee het slib in dan inline lood.
Een eenvoudige en veel gebruikte methode om de onderlijn aan de hoofdlijn te bevestigen. Leg de lussen in elkaar op de manier die op het plaatje wordt getoond. Trek hierna de onderlijn vast aan de hoofdlijn maar zorg ervoor dat de lussen goed over elkaar heen schuiven. Vissen met onderlijnen, probeer het!
De dikte van de onderlijn is ook afhankelijk van welke visserij je gaat doen. Als je op kleine baars gaat vissen is een onderlijn tot 6kg genoeg. Grotere baarzen en kleine snoeken 9kg en voor grote vissen minimaal 16kg. Hoe meer trekkracht een onderlijn heeft hoe dikker / zwaarder deze wordt.
Welke lengte kun je het beste nemen? Dat ligt er een beetje aan hoe groot en sterk je al bent en waar je wilt gaan vissen. Maar om te beginnen is een hengel van 4 meter vaak lang genoeg. Met alleen een hengel kun je natuurlijk nog niet veel, er moet nog een lijn met een dobber en een haak aan.
Als je dan zonder onderlijn vist dan vraag je om moeilijkheden. Gelukkig is baars niet echt kieskeurig en kan je gerust een (dunne) stalen onderlijn gebruiken. Mocht je dan geen baars vangen maar een snoek aan de lijn krijgen dan heb je goede kans dat je deze weet te vangen.
Als hoofdlijn gebruik je minimaal 12/00 (dit is 0.12 millimeter) om op voorntjes te vissen. Wil je zwaardere vis vangen, bijvoorbeeld een brasem of winde vangen kies dan een lijn van 14/00. Wil je nog zwaardere vissen vangen, bijvoorbeeld een karper kies dan een lijn van 16/00 tot 18/00 als hoofdlijn.
Check na een vis of aanbeet wel je onderlijn, fluorocarbon kan namelijk gaan rafelen. Is dit het geval, knip dan een stukje af, plaats een nieuwe sleeve en je kunt weer verder vissen. Om deze reden maak ik mijn fluorocarbon altijd wat langer, zo rond de 45 – 50 cm en nooit korter dan 30 cm!
Een nylon lijn – ook wel mono lijn genoemd – is een zeer geschikte lijn voor het snoeken. De lijn heeft namelijk een hoge schuurbestendigheid, is niet duur en laat zich makkelijk knopen. De lijn is dan ook niet voor niets al tientallen jaren op de markt en wordt nu nog steeds veel gebruikt.
De Shot on the Hook is een vaste waarde op alle rigs van Martin. Met dit kleine loodhageltje zorg je er voor dat de haakpunt sneller naar beneden draait wanneer een karper het haakaas opzuigt, en je ze daarmee beter prikt. Het resultaat is een betere inhaking en minder vissen lossen, dat wil iedereen toch!
Karpers zoeken in de winter vaak een rustige plek op om zich op te houden. Op ieder water zal dit verschillend zijn maar veelal kiezen ze voor plekken waar obstakels in het water liggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan takken die over het water heen hangen, uit elkaar staande rietstengels, bruggen, steigers en duikers.
Vis bij voorkeur op een stek die in de luwte ligt, bijvoorbeeld onder overhangende bomen en struiken, lage bruggen en lange duikers. 2. Kies voor klein en attractief voer zoals gebroken boilies, maïs, pellets en maden. Voer slechts een handvol, want de karpers eten maar weinig in de winter!
Water zonder stroming en weinig tot geen wind: Vissen met een staande haak, is als de haak met de onderkant op de bodem “staat“. De dobber wordt dan zodanig uitgelood dat de antenne nog net boven water uitsteekt wanneer het peillood de bodem raakt. Water met stroming of wind van opzij: Vis dik op de bodem.
De makkelijkste manier om op deze bodem te vissen is simpelweg een chodrig uitgooien. Het lood kan wegzakken in het slib en de pop-up zal altijd netjes op het slib gepresenteerd staan. Natuurlijk ga je op deze manier vis vangen, maar waarschijnlijk is dit ook de meest gebruikte tactiek op jouw water.
Lood van 80 tot 100 gram. Dit zware lood zorgt dat de karper zichzelf haakt bij het oppakken van het aas Bevestig het lood via een safety systeem dat het lood loslaat zodra dit ergens achter blijft hangen of de lijn breekt. Karpers zijn met heel veel aassoorten vangbaar. Mais, boilies en tijgernoten zijn altijd goed.
Leaders of leadcore leaders gebruik je bij het karpervissen om de laatste meter zo vlak mogelijk op bodem te houden. Dit voorkomt het afschrikken van de karper door je lijn en zorgt dus voor meer vangsten.
De voornaamste doelen van een leader voor het karpervissen zijn: Zorgen dat de laatste meter(s) van je montage goed op de contouren van de bodem liggen doordat de leader goed afzinkt. Je montage is gecamoufleerd tegen de bodem. De leader is schuurbestendig.
Een voorslag is een dikker stuk vislijn tussen de 6 en 15 meter wat je aan je hoofdlijn knoopt. Deze voorslag is een dikker stuk visdraad en daardoor veel beter bestendig tegen slijtage over obstakels. Vooral tijdens die laatste meters binnen draaien ben je dus veel beter verzekerd tegen lijnbreuk.