Meer camera's langs de weg Toch is het vooral het Openbaar Ministerie dat graag met camera's aan de slag gaat om een oogje te houden op het verkeer. Dat kan met daadwerkelijke flitspalen die wel op snelheid controleren, maar ook met zogeheten ANPR-camera's.
ANPR-camera's op Steenweg flitsen vanaf 15 december ook.
Hoe werken ANPR camera's? De camera's nemen foto's van nummerplaten die de camera's passeren. Het systeem zet de foto vervolgens om in een stukje tekst. Dit stukje tekst wordt dan door verschillende databases gehaald om te zien of het voertuig onverzekerd of gestolen is.
Een speciale camera met ANPR-techniek leest kentekens van voorbijrijdende voertuigen. De gelezen kentekens worden vergeleken met een lijst gezochte kentekens: kentekenplaten van bestuurders die boetes hebben openstaan of die gezocht worden door justitie, bijvoorbeeld voor een lopend politieonderzoek.
De afkorting ANPR staat voor de Engelse term Automatic Number Plate Recognition. Een speciale camera met ANPR-techniek leest kentekens van voorbijrijdende voertuigen. Deze techniek kan op diverse manieren worden gebruikt voor de rechtshandhaving.
Op dit moment hebben 150 politieauto's ANPR aan boord. En verder gebruikt de politie op tachtig plaatsen in Nederland ANPR-camera's. Deze camera's hangen nu nog vooral boven snelwegen. Ze moeten overigens niet verward worden met camera's die van dezelfde techniek gebruikmaken, maar voor trajectcontroles worden ingezet.
Kentekens: ANPR. ANPR is een methode om gefotografeerde kentekens automatisch te vergelijken met kentekens in politiebestanden. Op deze manier kan de politie bijvoorbeeld verdachten of voortvluchtige personen signaleren.
Als een voertuig al eens gekeurd werd, kan de politie het keuringsbewijs opvragen.
Aan de hand van de kleur van de auto of het merk kan bijvoorbeeld worden achterhaald of er sprake is van een auto met vervalste kentekens of niet. Daarnaast kan de foto-opname van het voertuig relevant zijn, bijvoorbeeld wanneer getuigen over de kleur en/of het merk en model van de auto hebben verklaard.
Opvragen kentekengegevens door organisaties
Bepaalde organisaties kunnen gegevens opvragen uit het kentekenregister zonder toestemming van de geregistreerde eigenaar/houder. Bijvoorbeeld de Belastingdienst of de politie. Zij mogen de gegevens alleen gebruiken waarvoor deze zijn opgevraagd.
Ja, dat kan.Al sinds het bestaan van webcams is bekend dat er op afstand meegekeken kan worden. Hackers installeren in zo'n geval ongemerkt een Remote Access Toolkit op je computer, of RAT. Dat is software die geïnstalleerd wordt op je computer, waarmee iemand toegang heeft tot je laptop.
Dat gebeurt met een camera die naar de contouren van een kentekenplaat zoekt. De camera maakt een foto en 'vertaalt' dat dit naar een bepaald kenteken.
Voor welke termijn kunnen de beelden bewaard worden? De beelden kunnen voor een maximale termijn van 1 jaar worden bewaard. Behalve wat betreft de technische gegevensbanken, bepaalt de WPA niet op welke gegevensdrager de beelden precies moeten opgeslagen worden.
De flitser verstuurt overtredingsgegevens digitaal naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De tijd tussen de overtreding en de bekeuring op de deurmat, is meestal slechts enkele dagen.
Boete bij overtreding
Wanneer jouw camera bezittingen van anderen of de openbare weg filmt terwijl dit niet nodig is, is dat een overtreding van de privacywet. Iemand kan een klacht bij de AP indienen en de AP kan dan een boete opleggen, ook aan particulieren.
Aan de hand van kunstmatige intelligentie kan de camera van de telefoon flitser precies zien wanneer een bestuurder een mobiel elektronisch apparaat in de hand heeft. Dit elektronisch apparaat kan een smartphone zijn, maar bijvoorbeeld ook een tablet of een navigatie-apparaat.
De politievoertuigen die voorzien zijn van een camera aan boord zijn te herkennen via een sticker op de auto. De politie maakt al gebruik van bodycams.
Achter de achterruit brandt een bordje met de tekst "Stop politie".Bij een andere foto, inclusief de afbeelding van het nummerbord, staat: "Undercover, Hoefkade". Het is de vraag of het bij de afgebeelde auto's echt om burgerauto's van de politie gaat; daar zegt de politie niets over.
ANPR-camera's staan vooral op snelwegen. De camera's kunnen langs de weg staan of boven de weg hangen. Politieagenten kunnen zo'n camera ook meenemen in de auto of plaatsen op een onopvallende plek langs de weg.
De wet voorziet een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maand en / of een geldboete van 80 tot 80.000 euro. Vooral wanneer u meerdere keren betrapt wordt op het rijden zonder geldig keuringsbewijs kan u een gevangenisstraf oplopen.
Zware boete voor auto zonder keuringsbewijs
een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden;een geldboete van 80 tot 80.000 euro;of één van deze straffen alleen.
Controles. Ook het Rijbewijzenregister wordt verbeterd. In deze door de RDW beheerde databank kunnen politie, OM en CBR onder meer controleren of iemand beschikt over een rijbewijs, of sprake is van een geschorst of ongeldig rijbewijs, of het rijbewijs is ingeleverd en zo ja, waar het zich bevindt.
Genetec ANPR
Genetec camera exclusief paal en stroom: +/- 4.000 euro. Genetec camera inclusief paal en stroom: +/- 10.000 euro. Vrij om te kiezen met welke provider u wil werken voor connectiviteit.
ANPR staat voor 'Automatic NumberPlate Recognition'. Dat betekent dat een camera de kentekens van alle voorbijrijdende voertuigen scant. Deze kentekens worden vervolgens vergeleken met een lijst met kentekenplaten van mensen die gezocht worden door justitie.
In Nederland hangen een kleine 280.000 beveiligingscamera's. Circa 300 van deze camera's zijn Automatic Number Plate Recognition-camera's (ANPR). Deze geavanceerde camera's hangen boven snelwegen, provinciale wegen en langs onze grenzen.