De ontwikkeling van waarneming begint al in de baarmoeder In de buik van de moeder kan een baby al licht en donker onderscheiden. Vanaf 4 weken na de geboorte begint de echte kleurwaarneming, dat start met de kleur rood. Een week later kan hij groen en geel onderscheiden en vervolgens blauw.
Natuurlijke pigmenten: het begint met rood. Voor zover we weten, is rode oker het eerste kleurpigment dat ooit door de mens is gebruikt. Dit van nature met hematiet gekleurde leempoeder wordt nog steeds gebruikt als pigment.
Blauw werd voor het eerst geproduceerd door de oude Egyptenaren, die erachter kwamen hoe ze een permanent pigment konden maken dat ze voor op decoratieve kunst konden aanbrengen.
Deze worden ook de basiskleuren genoemd, omdat ze niet kunnen worden gecreëerd door kleuren te mengen. In traditionele kunst en kleurentheorie worden rood, geel en blauw ook beschouwd als de primaire kleuren.
Kleur ontstaat wanneer (zon)licht weerkaatst of geabsorbeerd wordt door de objecten waar dit licht op schijnt. Bij het licht dat weerkaatst wordt, ervaren wij een bepaalde kleur. Zien we iets groens? Dan is dit het groene licht dat teruggekaatst wordt.
In totaal kunnen mensen tussen de 120 en 160 zuivere kleuren van elkaar onderscheiden, mits ze deze kleuren naast elkaar kunnen zien. Zonder vergelijkingsmateriaal kunnen mensen slechts 10 tot 14 kleuren herkennen (uit de literatuur is niet duidelijk of grijsachtige en 'donkere' kleuren daarbij inbegrepen zijn).
Chemische versie: De kleur werd toevallig ontdekt door William Henry Perkin in 1856.
De internationale verfproducent Dulux Paints hield een grootschalige enquête met respondenten uit dertig verschillende landen en kon concluderen dat maar liefst 42 procent van de ondervraagde mannen en 30 procent van de vrouwen dezelfde favoriete kleur hebben. En die kleur is blauw.
Universele kleuren zijn kleuren die qua kleurtemperatuur tussen warm en koel in zitten. Er zit ongeveer evenveel blauw- als geelpigment in deze kleuren. Hierdoor staan ze iedereen eigenlijk wel goed. ^ Het blauw van de KLM is een universele kleur.
Aan de buitenkant van het kleurenspectrum zien we de kleuren rood en violet, net als bij de regenboog. Eigenlijk zou een regenboog nog twee kleuren moeten laten zien; infrarood en ultraviolet. Omdat deze kleuren net buiten het voor ons zichtbare kleurenspectrum vallen, kunnen we deze kleuren niet zien.
Ze wordt ook de 'moeder van God' genoemd. Het blauw van haar kleding symboliseert daarmee het hemelse en vormt een contrast met het rood van de aarde (kleur van het bloed). Ook werd blauw symbool voor de puurheid (maagdelijkheid) van Maria. Ook moderne meesters bleven het blauw gebruiken als kleur van Maria.
Egyptisch blauw, gecreëerd rond 2.200 voor Christus in het oude Egypte, was het eerste kleurpigment dat synthetisch werd geproduceerd, omdat het het resultaat is van het mengen van een gemalen kalksteen met zand en een koperhoudend mineraal, vervolgens verwarmd tot tussen 1470 en 1650 ° F.
Voor abonnees
De roze tint was namelijk een afgeleide van de mannelijke kleur rood, die werd geassocieerd met passie en strijdbaarheid. Jongedames konden echter ook roze dragen, want de kleur straalde eveneens jeugd en gezondheid uit. Volgens Jo B.
Isaac Newton maakte het eerste kleurenwiel in 1666 en gebruikte de volgorde waarin de kleuren voorkomen in het lichtspectrum (rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet).
Anders dan wit en andere tinten kan puur zwart in de natuur bestaan zonder licht. Sommigen beschouwen wit als een kleur, omdat wit licht alle tinten in het spectrum van zichtbaar licht bevat. En velen beschouwen zwart als een kleur, omdat je andere pigmenten combineert om het op papier te krijgen.
Betekenis kleur geel
Deze kleur wordt ook wel de kleur van geluk genoemd en straalt energie uit.
Iedere kleur beïnvloedt op een andere manier, omdat iedere kleur zijn eigen golflengte en energie heeft die van invloed zijn op ons lichaam en ons denken, voelen en handelen. Zo komt blauw verkoelend en rustgevend over, maakt geel blij en wordt rood als warm en prikkelend ervaren.
Globaal gezien, is blauw bijvoorbeeld het minst voorkomende pigment in de natuur. We hebben het dan natuurlijk niet over lucht en water, maar over planten, dieren en al wat leeft.
Wij zien magenta als de L-kegeltjes en S-kegeltjes een signaal ontvangen van puur blauw en puur rood licht. Onze hersenen verzinnen dus de kleur magenta, terwijl die eigenlijk niet als individuele golflengte bestaat.
Zeenaaktslak. De mooiste kleuren ter wereld vind je misschien wel op koraalriffen. Een dier dat bijna niemand kent, maar wel de aandacht verdient, is de zeenaaktslak.
En de winnaar is: Pantone 448C. Een mix van olijfgroen, donkergrijs en bruin. Uit Australische onderzoek blijkt deze kleur met de naam 'opaque couche' de minst aantrekkelijke kleur van alle kleuren te zijn. Deelnemers aan het onderzoek omschreven de kleur als 'vuil' en de kleur deed hen denken 'aan de dood'.
Een blauwe bloem reflecteert en verstrooit blauw licht terug naar ons en absorbeert licht van alle andere golflengten, dus wat je ziet is de kleur blauw. Wanneer vrijwel al het licht wordt gereflecteerd, zie je wit.
Goud is een metaalsoort, geen kleur.
Van oorsprong werd de blauwe kleur onttrokken aan planten. Deze natuurlijke variant verdween echter van het toneel toen de Duitse scheikundige Adolf van Baeyer een synthetisch alternatief ontwikkelde. Tegenwoordig wordt Indigo gemaakt uit pigmenten met een uitstekende lichtechtheid.