Koffie, en in mindere mate cola en thee, kunnen klachten van boezemfibrilleren veroorzaken. Dit komt door de aanwezigheid van cafeïne in het bloed. Cafeïne heeft een 'adrenerg effect': het stimuleert onder andere de hartslag. Hierdoor lokt het aanvallen van boezemfibrilleren uit.
Medicijnen, voedingsmiddelen of drugs
Bepaalde medicijnen kunnen ritmestoornissen veroorzaken. Dit staat dan in de bijsluiter vermeld. Stoffen zoals cafeïne (koffie, cola), alcohol en drugs zijn soms ook de oorzaak van een afwijkend hartritme.
Voorbeelden zijn acebutolol, atenolol, bisoprolol, carvedilol, landiolol, metoprolol, nebivolol en propranolol. De calciumblokkers verapamil en diltiazem regelen de hartslag en heffen verschillende stoornissen in het hartritme op. Hierdoor wordt de hartslag langzamer. Voorbeelden zijn diltiazem en verapamil.
Hulpmiddelen • Vermijden van cafeïne en alcohol. Rust en ontspanning. Koortsremmende middelen zoals bijvoorbeeld paracetamol. rusten of koortsremmende middelen heeft genomen.
Zout en hoge bloeddruk
Te veel zout eten kan leiden tot een hoge bloeddruk. Een hoge bloedruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Voeg geen of weinig zout of zoute smaakmakers toe aan de maaltijden. Vermijd kant-en-klare producten, die bevatten vaak veel zout.
Kraanwater beschermt je hart
Het American Journal of Epidemiology toont in een 6-jaar durend onderzoek aan dat mensen, die dagelijks meer dan 5 glazen water per dag drinken, 41% minder kans hebben op een hartaanval.
Rood fruit voor je hart
Rode vruchten zoals aardbeien, bosbessen en frambozen zitten vol met antioxidanten. Deze stoffen verlagen de bloeddruk en verkleinen daarmee ook de kans op hart- en vaatziekten.
Het is niet levensbedreigend, maar kan op lange termijn onder meer leiden tot hartfalen. Vaak stopt boezemfibrilleren spontaan, maar in veel gevallen komt het later weer terug. Boezemfibrilleren wordt meestal behandeld met medicijnen die het hartritme rustiger en regelmatiger maken.
Sommige mensen krijgen er pas op latere leeftijd last van. Omdat de ritmestoornissen meestal niet vanzelf overgaan (behalve bij jonge kinderen), is een behandeling vaak noodzakelijk.
Als ventrikelfibrilleren ontstaat, stopt het hart met kloppen. Er is een hartstilstand. De hersenen krijgen geen bloed meer en iemand raakt na 10 seconden bewusteloos.
Wanneer er hartritmestoornissen optreden kan dit een gevolg zijn van een magnesiumtekort. Extra magnesium kan dan helpen bij het opheffen of verminderen van hartritmestoornissen. Een tekort aan magnesium is vaak een combinatie van slechte voeding en leefstijl in combinatie met genetische aanleg.
Als het gaat om de gezondheid van het hart, kan het drinken van hartgespan thee een gunstig effect hebben. Hartgespan thee staat bekend om zijn rustgevende en kalmerende eigenschappen, die kunnen helpen bij hartkloppingen en hartklachten.
Soms verlopen hartritmestoornissen totaal ongemerkt, en worden ze slechts toevallig vastgesteld bij een routineonderzoek. Vaak geven ze aanleiding tot een gevoel van hartkloppingen, duizeligheid of zelfs bewustzijnsverlies (syncope).
Het eten van enkele porties (ongezoete) yoghurt per week hangt samen met een lager risico op sterfte door hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een langlopend onderzoek.
Appels zijn goed voor je hart
Een reden hiervoor is dat de fruitsoort veel oplosbare vezels bevat, wat kan helpen om het cholesterolniveau te verlagen.
Activiteiten die je hart sterker maken, zijn aerobe trainingen. Daarbij moet je denken aan fietsen, hardlopen, wandelen, zwemmen, roeien, aerobics – dat soort sporten. Experts adviseren om drie tot vijf keer per week zo'n aerobe training te doen.
Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Ook zorgt kalium voor verlaging van de bloeddruk en is het nodig voor een goede functie van het hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Indien de linker harthelft onvoldoende pompt, raken de bloedvaten van de longen overvol waardoor stuwing en vochtophoping ontstaan en kortademigheid en kriebelhoest kunnen optreden.
Bel direct de huisarts of huisartsen-spoedpost als je ook andere klachten hebt bij hartkloppingen. Zoals: drukkend gevoel in je borst, moeilijker ademen of het gevoel dat je flauwvalt. Bel binnen een paar uur als de hartkloppingen blijven als je rustig zit.
Wanneer je regelmatig klachten hebt van hartoverslagen (zonder duidelijke oorzaak) vraag dan of je huisarts je hartritme controleert. De huisarts kan snel horen of er iets mis is of dat het 'gewone' hartoverslagen zijn.
Duizeligheid, met name als u te snel opstaat, is een heel veel voorkomend verschijnsel bij mensen die hartfalen hebben. Het kan veroorzaakt worden door een abnormale hartfunctie, verstoring in het hartritme of vernauwing van een hartklep.