De Ultra Fluoride filterelementen kan je het beste één keer per maand schoonmaken met een schuursponsje onder stromend koud water. Hierdoor verwijder je het laagje afzetting dat ontstaan is door de stoffen die uit het water verwijderd zijn en zullen de filterelementen weer beter doorstromen.
Maak gebruik van een filter systeem op basis van het omgekeerde osmose (of reverse osmose) principe: dit type filter verwijdert tot 90% van fluoride in water. Wees bewust van het feit dat het ook de essentiële mineralen uit het water filtert. Die zult u dus achteraf toe moeten voegen als u dat wilt.
In Nederland is er fluoride aanwezig in drinkwater in natuurlijke hoeveelheden, het wordt niet toegevoegd; in België is het drinkwater niet gefluorideerd. In de Verenigde Staten en Australië gebeurt dit wel.
Ook in Europa wordt drinkwater gefluorideerd, maar zolang je kiest voor zuiver bronwater zal het water niet snel toegevoegde fluoride bevatten.
Geneesmiddelen die voor verschillende aandoeningen worden ingenomen of geïnjecteerd, worden uiteindelijk via twee belangrijke organen uit het lichaam verwijderd: de nieren en de lever. Voordat ze worden uitgescheiden, worden geneesmiddelen eerst ontgift of in een inactieve vorm omgezet.
Jaarlijks bereikt minstens 190 ton medicijnresten het oppervlaktewater. Dat is meer dan het RIVM in 2016 schatte (minstens 140 ton). Dat komt omdat er nauwkeurigere gegevens zijn gebruikt over de mate waarin medicijnen in de mens worden afgebroken en de rioolwaterzuivering ze uit het afvalwater haalt.
Sinds 1976 wordt er geen fluor meer toegevoegd aan het Nederlandse kraanwater.
Fluoride is de negatief geladen versie van het element fluor, dat in kleine hoeveelheden in de natuur voorkomt in mineralen als vloeispaat of apatiet. Het zit vooral in tandpasta en andere tandverzorgingsproducten, maar ook als organische verbinding in bijvoorbeeld Teflon.
Ja, bruisend mineraal water bevat calcium, magnesium, natrium, kalium en fluor. De minerale samenstelling varieert van merk tot merk en hangt dus af van de rotsen waar het water langskomt.
Conclusie. Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
Heeft fluoride bijwerkingen? Internationaal wordt fluoride sterk aanbevolen om tandcariës te voorkomen. In de aanbevolen dosering treden geen bijwerkingen op.
Kokend: Een van de eenvoudigste en meest effectieve methoden om water te zuiveren is het te koken. Water dat minstens één minuut aan de kook is gebracht, doodt de meeste bacteriën, virussen en andere verontreinigingen.
Ja, BRITA is gezond en veilig om te gebruiken.
Waarom fluoride in drinkwater? In landen als de VS, Canada, Ierland en Australië wordt het drinkwater nog wel gefluorideerd. Het doel daarvan is om mensen te beschermen tegen gaatjes en tandbederf.
Ook kunnen nieren, botten, zenuwen en spieren worden aangetast bij overmatig gebruik van fluoride. Als een kind ongeveer 100 fluoridetabletjes of een kwart tube normale tandpasta in 1 keer heeft gegeten is het belangrijk een arts te raadplegen. Laat het kind braken en veel melk drinken.
Waarom tandpasta zonder fluoride? Critici zijn bezorgd over het binnenkrijgen van fluoride door middel van tandpasta. Te veel fluoride tast namelijk de nieren, botten, zenuwen en spieren aan en zou volgens de critici kankerverwekkend zijn.
De maximumgrens voor fluor in bronwater (BW) en tafelwater (TW) in flessen is eveneens vastgesteld op 1,5 mg/l. - “Bevat meer dan 1,5 mg/l fluor: is niet geschikt voor zuigelingen en kinderen onder 7 jaar voor regelmatig verbruik” als de fluorconcentratie gelijk of hoger ligt dan 1,5 mg/l.
Chloor in kraanwater
In het verleden werd er chloor aan ons water toegevoegd. Chloor is een zeer effectief middel om bacteriën te doden, maar geeft een duidelijke smaak aan het water. Tegenwoordig is het toevoegen van chloor verboden en worden er andere, niet schadelijke stoffen gebruikt om water te zuiveren.
Fluoride is een stofje (een mineraal) dat van nature voorkomt in de tanden en botten van mensen, in de zee, maar ook in verschillende voedingsmiddelen, zoals sommige thee. Het verhardt je tandglazuur, zodat het minder kwetsbaar wordt en bacteriën minder de kans krijgen om gaatjes te veroorzaken.
Fleswater is afkomstig van ondergrondse bronnen
Nederlands gebotteld water wordt grotendeels gewonnen uit dezelfde bron als kraanwater. Het bronwater van Bar-le-Duc is bijvoorbeeld afkomstig uit de grondlaag waar ook een deel van het Utrechtse kraanwater vandaan komt.
Water blijft de voorkeur hebben
Als je pillen droog inneemt, worden ze trager in je lichaam opgenomen en kan jouw maagslijmvlies geïrriteerd raken. Sommige geneesmiddelen, zoals ontstekingsremmers en bisfosfonaten (die botafbraak remmen) staan bekend om hun irriterende werking.