Waar komt drakenfruit vandaan? Drakenfruit is de vrucht van cactussoorten die vooral groeien in Midden- en Zuid-Amerika. Vooral in mexico vind je eindeloze cactusvelden met drakenfruit. We vinden deze bijzondere vrucht ook in veel Aziatische landen omdat ze hier worden gekweekt.
Drakenvruchten groeien aan een cactus. Ze worden geteeld in Columbia, Vietnam en Israël. Witte zoete drakenvruchten zijn er van december tot maart en in juni en juli. De witte drakenvrucht is beter verkrijgbaar dan de rode zoete drakenvrucht.
Drakenfruit is een exotisch fruit dat steeds populairder wordt bij gezondheidsbewuste consumenten. Hoewel het duur kan zijn, zijn er verschillende redenen waarom dit het geval is. De kosten van productie, transport en arbeid dragen allemaal bij aan het hoge prijskaartje van drakenfruit.
De exotische vrucht bevat minder calorieën dan andere tropische fruitsoorten. Je kunt de pitahaya dus met een gerust hart eten als je aan de lijn bent. Dragon fruit is rijk aan antioxidanten, hierdoor wordt je weerstand beter en worden je cellen beschermd tegen schade en ziektes.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Pitahaya's hebben een zoetzure smaak die iets doet denken aan die van een peer. De rode variant is veel minder zoet dan de geelwitte. Je kunt de pitahaya lekker uitlepelen of verwerken in een gezonde vruchtensalade. In een saus bij wit vlees is de vrucht ook lekker.
De schil van een dragon fruit kun je trouwens niet eten. Snijd je pitaja dus doormidden en lepel 'm uit. Net als een avocado of kiwi bijvoorbeeld.
De drakenvrucht wordt ook wel pitaya of dragonfruit genoemd. Het is eigenlijk een cactusvrucht. De drakenvrucht heeft geen stekels, maar een geschubde schil. Vandaar de naam drakenvrucht.
Hoe drakenfruitzaden te planten? Neem een plantenpot en vul dit met groeibevorderende potgrond of grondmix.Strooi de zaden van het drakenfruit in de pot en bedek vervolgens de kleine zaadjes met een dun laagje aarde. Je hoeft de zaden niet veel te bedekken, omdat je ze niet diep hoeft te planten.
De bijzondere vrucht die vervolgens aan de Pitaya groeit is ovaal van vorm 15 tot 20 cm groot en in beginsel groen van kleur. Deze wordt fel roze van kleur en is dan rijp. Het vruchtvlees is wit en smaakt zeer aromatisch en bevat een hoge concentratie antioxidanten.
Thuis: in de groentelade van de koelkast 3 dagen tot 1 week houdbaar of op de fruitschaal bewaren.
Pitahaja (ook wel pitaja genoemd) is de oorspronkelijke naam voor de vruchten van cactusbomen uit Zuid-Amerika en inmiddels ook het Verre Oosten. Prachtig van kleur (felroze met gifgroen) en als je 'm opensnijdt staat je een verrassing te wachten: wit of roze vruchtvlees vol met kleine zaadjes.
De pitahaya bevat veel folaat (vitamine B11) en kalium en is rijk aan vezels. Folaat is in je lichaam betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen. Daarnaast is folaat een belangrijke vitamine voor de groei van de ongeboren baby tijdens de zwangerschap.
De drakenfruit is een klimplant met luchtwortels en klimt vaak op boomstammen, verwaarloosde muren of rotsblokken. De plant heeft veel licht nodig, maar is gemakkelijk te verzorgen en kan in een tuin geplant worden.
De drakenvrucht komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika, en werd later geïntroduceerd in Zuidoost-Azië en China. Het is eigenlijk een cactusvrucht, maar dan zonder stekels. De schil heeft een soort schubben, net als een draak. Vandaar die naam dus.
Voedingswaarde per 100 gram: 240 kJ (57 kcal)
Drakenfruit is rijk aan antioxidanten, calcium en vitamine C. Ook de passievrucht is een goede bron van voedingsstoffen. Samen met banaan is dit een heerlijke exotische mix met veel antioxidanten, mineralen en vitaminen. Het bevat beiden vitamine C en de mineralen fosfaat, kalium en magnesium.
Zet verse dragon in een glas water of bewaar de dragon in vershoudfolie in de koelkast. Het kruid blijft zo een paar dagen houdbaar. Je kunt dragon ook invriezen.
Pitahaya Paars / Pitaya | knalroze vruchtvlees en paarse schil / Merakifruit / Colombia / 1 stuks. De pitahaya, ook wel dragonfruit (drakenvrucht) genoemd, is in feite een cactusvrucht. De vrucht heeft geen stekels, maar een geschubde schil. Aan dit opvallende uiterlijk dankt de vrucht dan ook haar naam.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
13. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.