Haaien slaan gifstoffen op in hun lever en vlees en het is bekend dat hun vlees een van de hoogste gehaltes bevat van de gifstof methylkwik, dat vooral erg schadelijk is voor zwangere vrouwen en kleine kinderen.
Haaien zijn heel gegeerd omwille van hun vlees, hun vinnen en hun kraakbeen. De Europese markten worden bevoorraad met haaien afkomstig van visserijen uit de Noord-Atlantische Oceaan, maar eveneens met grotere haaien die door de Europese vloot in alle oceanen ter wereld worden gevangen.
Het haaienvlees is zo wit als melk en heeft een een scherpe, penetrante smaak die recht in je neus vliegt en je keel in schiet. Als je het beleefd omschrijft zou je het kunnen vergelijken met een sterke stinkkaas.
De dieren eten wel grotere zeedieren, zoals zeeleeuwen, zeehonden, kleine walvissen, zeeschildpadden en dode dieren. Witte haaien hebben ongeveer 300 gekartelde tanden die in rijtjes achter elkaar staan, maar ze kauwen hun eten niet. Ze zijn één van de weinige vissen die geur gebruiken om hun prooi te vinden.
Vers en rauw haaienvlees is giftig door het gehalte urinezuur trimethylamine oxide. Deze schadelijke stoffen vervliegen zodra de haai verwarmd wordt.
Hoe smaakt haai? "Vleesachtig, vergelijk het maar met bijvoorbeeld botervis, het is nog steviger dan tonijn. Je zou kunnen zeggen, het is echt een vis om in te bijten."
Risico voor de gezondheid
Haaien slaan gifstoffen op in hun lever en vlees en het is bekend dat hun vlees een van de hoogste gehaltes bevat van de gifstof methylkwik, dat vooral erg schadelijk is voor zwangere vrouwen en kleine kinderen.
Murenen kunnen tot twee meter lang worden. De meeste tijd leven ze in holtes en grotjes. Ze hebben een beschermend slijm op hun lichaam dat bij aanraking giftig is.
Aanval op de lever
Fysiek is de orka superieur aan de haai. Bovendien jagen walvissen in een school. In tegenstelling tot andere vissen hebben haaien – en andere kraakbeenvissen als roggen – geen zwemblaas vol met lucht om ervoor te zorgen dat ze boven kunnen komen.
Deze gerechten en producten bevatten bijvoorbeeld blauwe haai, kortvin makreelhaai, zijdehaai en grootoog voshaai. De laatste drie soorten zijn opgenomen in bijlage II van de Convention on the International Trade in Endangered Species. (CITES).
Hou een oogje in het zeil, want, net als bij de meeste vissoorten, is niet te lang garen de boodschap. Om te bakken, dep de vis goed droog. Bak aan beide kanten, afhankelijk van de dikte, 1 à 2 minuten in voldoende vetstof. Kruid pas na het bakken met peper en zout.
Walvisvlees wordt gegeten in de vorm van steak. Volgens de IJslanders smaakt het vlees van walvissen naar dat van runderen. Op sommige plekken kun je walvis eten als kebab. Lange tijd was de jacht op walvissen verboden.
Een nationale delicatesse in IJsland, maar eigenlijk is de vis zo giftig dat hij maanden moet rotten voor hij eetbaar wordt. De geur is weerzinwekkend, de smaak werd ooit beschreven als “een in urine gedrenkte matras”.
Haaien vlees
Lastig te fileren, het huidje is echt taai. wel een lekkere smaak, en weinig graat. Leuke vis dus.
In de natuur ligt de energiebehoefte van de witte haai ruim twee keer zo hoog dan tot nu toe werd aangenomen. De roofvissen houden het met 30 kilo voedsel maximaal 12 tot 15 dagen uit, terwijl biologen dachten dat ze hiermee zeker anderhalve maand vooruit konden.
Haaien hebben niet veel vijanden, maar hun grootste vijand en grootste bedreiging is zonder twijfel de mens. Mensen vormen op verschillende manieren een bedreiging voor het voortbestaan van de dieren. De mens vervuilt en verstoort hun leefomgeving.
De enige vijand van de haai is een andere haai. Verder is de grootste vijand de mens, die de taaie huid van de haai gebruikt om leer van de maken, de tanden voor sieraden, de kaken als souvenirs en de vinnen voor haaienvinnensoep. Ook de rest van zijn vlees wordt gegeten.
De enige vijand van de orka is de mens. Er werd lange tijd op orka's gejaagd omdat ze de vis van de visser opaten. Of omdat ze werden verkocht aan een dolfinarium. Tegenwoordig is het jagen op orka's verboden.
De gevaarlijkste zee ter wereld is waarschijnlijk de Atlantische Oceaan , daar gebeuren de meeste ongelukken. Deze enorme waterplas tussen Europa en Amerika is normaal een vrij rustige oceaan. Juist deze stilte maakt hem zo gevaarlijk. Zeevaarders zijn minder alert op de gevaren van de oceaan.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
De gevaarlijkste dieren van Nederland zijn:
Adder. Grote pieterman. Wolf. Wild zwijn.
Haaien bevallen door hun poepgat
Veel dieren, waaronder vogels, reptielen en sommige vissen, hebben maar één uitgang voor plas en poep. Hetzelfde gat, de cloaca, dient ook nog eens voor het hebben van seks en het leggen van eieren. Sommige haaien werpen zelfs levende baby's door dit plas- en poepgat.
Jaarlijks worden ongeveer 22 mensen gedood door een koe, terwijl haaien elk jaar rond 5 mensen doden. In feite heb je, volgens de International Shark Attack File een kans van 1 op 3.748.067 om gedood te worden door een haai.
Haaienvinnensoep is een soep die, in ons land in elk geval, weinig met haaien of vinnen te maken heeft omdat het illegaal is in de EU. Het is een kippensoep, licht gebonden met aardappelzetmeel, met daarin draadjes kip en sliertjes ei.