Veel slaapproblemen hebben een oorzaak in het gedrag van het kind.U kunt denken aan spannende situaties, verdriet of een onduidelijke dagindeling. Kinderen hebben dan vaak hun ouders nodig om in slaap te kunnen vallen. Met name bij peuters zien we dit vaak.
Slaapstoornissen bij kinderen uiten zich in verschijnselen die lijken op ADHD, zoals druk gedrag en problemen met de concentratie. Maar ook zaken als geheugenverlies en problemen met het inschattingsvermogen komen voor. Verder blijven kinderen met een slaapstoornis vaak achter in de groei.
Vooral bij kinderen zijn kortere nachten schadelijk. Een vermoeid kind presteert slechter op school, is emotioneel onstabieler, heeft meer kans op overgewicht. Het slaaptekort zou mee aan de basis liggen van de stijging in het aantal kinderen met ADD of ADHD.
Ongeveer 4 procent van de kinderen onder de 6 jaar heeft moeite met in slaap komen.Bij kinderen van 6 tot en met 13 jaar is dat 13,1 procent en bij 14- tot en met 17-jarigen 16,3 procent.
Breng je kind naar bed volgens een vast bedritueel van ongeveer 20 tot 30 minuten. Zorg voor een vaste volgorde, bijvoorbeeld: aankondigen dat je kind over 10 minuten naar bed gaat, dan tandenpoetsen, wassen, pyjama aandoen en een verhaaltje voorlezen. Doe tijdens het bedritueel alleen rustige activiteiten.
Meer dan de helft van de kinderen van 6 maanden slaapt 's nachts 6 à 8 uur aan één stuk. Kinderen tussen 1 en 3 jaar slapen 's nachts gemiddeld 10 tot 12 uur. Het middagdutje neemt af van 2 tot 3 uur naar 1 tot 2 uur. Daarna slapen kinderen tot 6 jaar ongeveer 10 tot 12 uur per nacht, zonder middagdutje.
Onder hypersomnie verstaat men een medische conditie gekenmerkt door dagelijks terugkerende en meerdere perioden van slaperigheid. Deze slaperigheid kan uw dagelijks leven negatief beïnvloeden. U bent moe, gedeprimeerd en heeft vaak hoofdpijn.
Beweging: beweeg regelmatig, liefst buiten in voldoende daglicht.Beweging maakt je lichaam moe, waardoor je sneller in slaap valt en dieper slaapt. Ga echter niet te laat in de avond sporten, het duurt namelijk altijd even voordat je dan in slaap kunt vallen en dan wordt het al snel te laat.
DroomSap is op basis van honing, 7 biologische kruiden en een lage dosis doxylamine. Het kan u helpen gemakkelijker in slaap te laten vallen en de hele nacht ononderbroken door te slapen.
Peuters willen om veel verschillende redenen niet gaan slapen 's avonds. Misschien wil je peuter niet gaan slapen omdat het nog zo gezellig is, omdat hij nog geen afscheid wil nemen van de dag, omdat er een monster onder zijn bed zit, of omdat hij bang is voor nachtmerries. Veel peuters maken zo'n fase door.
Belangrijkste symptomen
Regelmatig wakker worden uit de slaap. Moeite om 's nachts weer terug in slaap te vallen. Zeer vroeg wakker worden en daarna niet meer kunnen slapen. U slaapt meestal niet langer dan 5 uur.
We spreken van slapeloosheid wanneer u meer dan 2 keer per week slecht slaapt en daardoor overdag minder goed functioneert.
Maar kun je nu ook overlijden aan een slaaptekort? Het antwoord op deze vraag is: ja. Een chronisch slaaptekort kan op den duur leiden tot de dood. Slaaptekort is niet meteen schadelijk, maar wanneer je lang genoeg niet of zeer weinig slaapt kan dit verstrekkende gevolgen hebben met uiteindelijk de dood tot gevolg.
Kleuters tussen de 4 en 6 jaar kunnen, net als peuters, het beste tussen 19:00 en 20:00 uur naar bed gaan en tussen 6:00 en 8:00 uur opstaan. Het middagslaapje wordt rond 4/5 jaar steeds korter. Als je merkt dat je kleuter 's avonds langer wakker blijft, kun je het middagslaapje geleidelijk afbouwen.
Slaapt je kind genoeg? Kinderen in de leeftijd tussen 4 en 5 jaar slapen ongeveer 11 tot 12 uur per nacht.Tussen de 6 en 10 jaar slapen ze ongeveer 9 tot 10 uur per nacht.
Wordt jouw dreumes of peuter meerdere keren per nacht wakker terwijl er niets aan de hand lijkt? Een geruststelling, dit is heel normaal. Alle dreumesen en peuters – ook de goede slapers – worden tussen de 10 en 20 keer per nacht wakker.Meestal draait je kindje zich dan weer om en slaapt verder.
Baby's ontwikkelen steeds een nieuw slaapritme en daardoor kunnen zij perioden van slapeloosheid krijgen. Hierdoor raken zij gemakkelijk oververmoeid, waardoor zij gaan vechten tegen de slaap. Onze tip: Let op de vroege tekenen van vermoeidheid, zoals geeuwen of langzamer knipperen met de oogjes.
Het doorkomen van tanden, ziekte of ander lichamelijk ongemak is een bekende reden waarom je kind huilend wakker kan worden. Dit kan ook betekenen dat je baby het te koud of te warm heeft of een te volle luier erg onprettig vindt.
“Ieder kind heeft een natuurlijke bedtijd die het beste bij dat kind past, en slapen op de interne klok heeft het beste herstellende vermogen.” Maar ze kan zich wel voorstellen dat het fijn is voor ouders om een indicatie te hebben. Dit zijn normale bedtijden per leeftijd: 4 tot 6 jaar: tussen 19.00 en 19.30 uur.
18 maanden t/m 2,5 jaar
Tussen 6:00 en 7:30 start van de dag. Tussen 12:00 en 13:00 start middagslaapje van ongeveer 2 uur en 15 minuten voor kindjes van 18 maanden en ongeveer 2 uur voor oudere kinderen. Tussen 18:00 en 18:30 start bedtijdroutine.
Slaap je te weinig, dan heeft dat bijvoorbeeld impact op je organen. En dat niet alleen, langdurig slaaptekort geeft ook meer kans op obesitas, de ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten, depressiviteit, concentratieproblemen en meer.