De venusschelp leeft in zandbodems en komt voor beneden de laagwaterlijn en is tot op 400 m diepte waargenomen. De soort bevindt zich echter meestal op een diepte van ongeveer 30 tot 60 meter. Het zijn filteraars die leven van in het water zwevend voedsel.
De vongole
Venusschelpen zijn er in verschillende uitvoeringen. Een vongole wordt ook wel een gemarmerde tapijtschelp genoemd. Deze naam heeft hij te danken aan de kleur van de schelp, welke een beetje gemarmerd lijkt te zijn. De vongole komt voor van Noorwegen tot aan Marokko en tevens in het Middellandse Zeegebied.
De wrattige venusschelp, in de handel meestal praire genoemd, heeft een ronde, bolle schelp met duidelijke ribbels. De schelp heeft meestal een diameter van 3 – 7 cm. De schelpdieren komen voor op en bij rotsachtige bodems langs de westkust van Europa en zuidelijk Afrika.
De venusschelp bevat stevig vlees en heeft een fijne en fruitige smaak. Jammer genoeg worden de schelpen wel steeds zeldzamer en worden ze vaak vervangen door varianten die magerder en minder fijn van smaak zijn.
Delhaize | Venusschelpen | 500 gr | Delhaize.
Vongole zijn prijzige schelpdieren. Een kilo kost vaak rond de 15 euro.
Houdbaarheid: Venusschelpen / vongoles zijn een paar dagen tot maximaal een week houdbaar.
Vongole is Italiaans voor venusschelpen. Eigenlijk kunnen venusschelpen worden gezien als het Italiaanse broertje van de Nederlandse kokkels. Qua smaak is er nauwelijks verschil tussen de twee. Wel zijn venusschelpen wat groter, platter en gladder dan de geribbelde kokkels.
Venusschelpen, kokkels, scheermessen en andere eetbare schelpjes bevatten nu eenmaal zand en dat krijg je er niet uit door ze vooraf te spoelen of even te laten weken in water. Het wondermiddeltje om ze helemaal zandvrij te maken, is een schep zout.
Tijdens de bereiding –2 minuten verhitten, mét deksel, is voldoende– openen de schelpen zich. Als ze niet opengaan zijn ze niet eetbaar.
In de Italiaanse keuken gebruikt men ze in alle recepten 'alla vongole' (onder de naam vongola verace of vongola nera). De geruite tapijtschelp leeft in de Middellandse Zee, het Ierse, Zuid- en West-Engelse kustgebied en langs de Atlantische kusten van Frankrijk, Spanje, Portugal, Marokko tot in Senegal.
Schelpjes van Joop Vongole M 1 kg net | Makro Nederland.
Pasta vongole is een Italiaans pastagerecht met schelpdieren. Ik gebruik hiervoor vongole oftewel venusschelpen zoals we ze in het Nederlands noemen. Het zijn mooie schelpjes met een lekkere zachte eetbare binnenkant.
Lekker als voorgerecht, in pasta's of op een zeevruchtenschotel. Meestal worden ze gekookt of gestoomd, maar ook gewokt of gegrild smaken ze heerlijk.
Vongole is razend populair in de keukens van Zuid-Europa. Dit zeer smakelijke schelpdiertje bevat veel vlees en heeft in de smaak iets pittigs en iets zoets. Op dezelfde manier te bereiden als de mossel.
Recept spaghetti vongole
Was de schelpen en haal de slechte eruit. Wanneer schelpen stuk zijn of open staan en niet meer dicht gaan als je er met een mesje tussen gaat dan moet je de schelpen weggooien.
Vongole maak je makkelijk schoon door de schelpdieren een uurtje in ruim gezouten water te laten. De diertjes zullen zelf het zand uit hun schelp verwijderen. Daarna hoef je ze alleen nog onder koud water te spoelen en ze zijn klaar om gebruikt te worden.
Ga je voor authentiek Italiaans, dan komen druivenrassen als verdicchio, trebbiano, cortese en vernaccia in aanmerking. Pinot Grigio of Sauvignon Blanc uit het noordoosten van Italië kunnen ook. Voor een uitheemse metgezel kun je denken aan Spaanse Albariño of Godello of een lichtvoetige Franse Chablis of Muscadet.
Zelf kokkels rapen
Als het Wad net is drooggevallen trek je met je vingers door het zand. Goede kokkels zitten stevig dicht. Als je er voldoende hebt geraapt voor een maaltje moet je de kokkels eerst ontzanden. Daarvoor hang je ze in een netje of een zeef een halve dag lang in schoon drinkwater.
Bak de knoflook en citroenschijfjes 30 seconden, zet het vuur hoog, voeg de bruine venusschelpen toe en doe het deksel op de pan. Kook 2 tot 3 minuten tot de venusschelpen allemaal open zijn, schud de pan af en toe heen en weer (gooi de venusschelpen die niet opengaan weg).
Kreeft is officieel geen vis, maar telt in de Schijf van Vijf mee als een wekelijkse portie (magere) vis. Het is net als vis over het algemeen rijk aan de vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevat kreeft een bron van vitamine B1.
Doe de gootsteen vol koud water met een handje fijn zout en laat de kokkels een kwartier liggen. Spoel af en herhaal met vers water. Laat ze nu nog minstens een half uur zo liggen. Zo kunnen ze zoveel mogelijk zand kwijt raken.
Gekookte kokkels zijn bij een temperatuur van 0 tot 4 graden in de koelkast slechts enkele dagen houdbaar. De verse daarentegen zijn 7 tot 10 dagen vanaf de vangst houdbaar op een donkere plaats bij een temperatuur van maximaal 3 graden.