Een week is genoeg, ideaal is nen dag of 10. In theorie is cement pas volledig uitgehard na 28 dagen...
Waarom mag men drie weken lang niet over een betonverharding of nieuw aangelegde klinkers rijden? De betonfundering moet eerst uitharden. Beton bereikt zijn definitieve sterkte pas na maximum 28 dagen. We tellen 1 week voor de aanleg, en dus nog maximum 3 weken om het beton verder te laten rusten.
Cement werkt sneller als het warm is en werkt zeer traag onder 5°C. Na plaatsing van de klinkers wacht je het best enkele dagen voor je het pad gebruikt. Voor een oprit wacht je het best twee à drie weken. Na 28 dagen is het volledig uitgehard."
Per 10 cm tellen we een 7 of 14 dagen bij. Dit is de tijd voor volledige uitharding! bv bij stab met rijnzand , afgedrild mag je de volgende dag al op rijden. Stab met lommel pas na een klein week.
Is de dikte van de stabilisé bijvoorbeeld tien centimeter en heb je rijnzand gebruikt, dan bedraagt de duur van uitdroging en uitharding ongeveer zeven dagen. Is de stabilisé aangemaakt met lommelzand, met plaatzand of met scheldezand, dan kan het uitharden makkelijk twee tot drie weken duren.
Een week is genoeg, ideaal is nen dag of 10. In theorie is cement pas volledig uitgehard na 28 dagen...
De ideale droogtijd van traditionele cement-zand chape is zo'n 10 dagen per centimeter. Als je weet dat chape snel 5 centimeter dik is, kom je al vlug aan een wekenlange afteloefening. Toch kan het ook sneller gaan, door andere producten toe te voegen aan je chape.
Verdeel een laag van 10 cm stabilisé over de ondergrond. Verdicht ook de stabilisé met een trilplaat.
Zo begin je het best nooit aan de werken bij vorst, regen of mist. En ook in de vlakke zon is het af te raden. De ideale temperatuur om je terras aan te leggen is tussen de 10 en 25 graden. Doorgaans zijn de tussenseizoenen herfst en lente het meest geschikt.
Elk niet-overdekt grondoppervlak dat een bewerking heeft ondergaan waardoor het harder wordt en/of beter toegankelijk, wordt als verhard aanzien. Het maakt niet uit of die verharding waterdoorlatend is of niet. Het gaat dus niet alleen om beton, asfalt of klinkers, maar ook om (sier)grind, kunstgras, anti-worteldoek.
Gestabiliseerd zand is betonzand met 10 tot 20 procent cement en wordt veel gebruikt als fundering in de wegenbouw en voor een oprit, tuin en terras. Het soortgelijk gewicht van één kuub is ongeveer 1600 kilogram en is leverbaar vanaf € 282,50.
Tijdens het aantrillen zal de bestrating over het algemeen nog ongeveer 15mm zakken.
Als het geregend heeft, blijft het terras lang nat en droogt het onregelmatig op. Sommige delen zijn na een aantal uren (4-5) droog, andere delen duren een dag en bepaalde delen 1 tot 2 dagen.
Gebakken klinkers kun je veilig breken, maar dit gaat absoluut niet zonder het juiste gereedschap. Met de hand is dit niet te doen, dus houd hier rekening mee. Gebakken klinkers kun je breken/snijden door middel van een stenenknipper of door middel van een zaagmachine/slijptol met daarop een diamantschijf.
Bij stabilisé gebruik je best 1 deel cement en 8 delen zand.
Bij chape meng je eerst het zand en cement en voeg je daarna water toe. Bij stabilisé mag je meteen alles mengen. Soms is het niet nodig om nog water toe te voegen indien het gebruikte zand vochtig genoeg is.
Beter kies je voor tegeldragers of verwijder je de betonplaat en leg je tegels op traditionele wijze in stabilisé. De kans op het kapot vriezen van de tegels is dan veel kleiner omdat het regenwater op natuurlijke manier gedraineerd wordt.
Indien er geen stabiele ondergrond is – bijvoorbeeld bij klei of leemzand) – dien je een onderfundering van 20 cm steenslag of betonpuin (0/20 of 0/40 mm) te voorzien. De fundering voor een oprit uit beton, natuursteen of keramiek bestaat uit een laag van ongeveer 15 cm stabilisé (verhouding cement/zand 1:8).
Stabilisé is een mengeling van zand, water en cement. In deze mengeling zit meestal 1650 kg zand en 150 kg cement. Stabilise van rijnzand, zeezand of scheldezand is de meest geschikte ondergrond voor het plaatsen van klinkers, tegels of kasseien. Het functioneert als stevige fundering en is waterdoorlatend.
Zand is het meest gebruikte voegmiddel voor een klinkerterras. Voegen met zand heeft een aantal voordelen: het is goedkoop, makkelijk aan te brengen en geeft het terras een natuurlijke uitstraling. Zand is minder geschikt voor brede voegen, omdat het bij zware regen uitspoelt.
Een goede stratenmaker legt gemiddeld 3 m² ( vierkante meter ) per uur. Uiteraard is het uw wens om jaren zorgeloos van uw nieuwe tuinaanleg te kunnen genieten. Laat uw bestrating daarom leggen door onze ervaren stratenmakers of hoveniers.
Zorg voor een drainerende ondergrond onder je klinkers. Maak hem stabiel met een stabilisémengsel van zuiver gewassen rivierzand (0/2-0/5 mm) waarbij je per kubieke meter maximaal 150 kg cement toevoegt (1 deel cement per 7 delen zand). Dat mengsel moet je gelijkmatig verwerken binnen de 3 uur, met een dikte van 15 cm.
Het terras is onderdeel van de inrichting
Voor het gebruik van terrassen afzonderlijk zijn geen landelijke regels gesteld. Het Activiteitenbesluit geldt voor bijna alle horecabedrijven, dus ook voor een terras dat bedrijfsmatig wordt gebruikt.
Het water uit de spons vermengt zich namelijk met de achtergebleven voegmortel. Als je hiermee over de voeg wrijft terwijl die nog niet voldoende uitgehard is, krijg je vervuiling aan het oppervlak van de voegen wat zich uit in kleurverschillen.
Met de betonmolen: giet eerst een kleine hoeveelheid water in de molen. Vervolgens het zand en de cement. Zet de betonmolen zo vlak mogelijk (zorg dat de stabilisé er niet uitvalt) en laat alles goed mengen. Plaats de kruiwagen onder de betonmolen en laat de stabilisé erin vallen.