Bleekselderij zit boordevol voedingsstoffen. Zo bevatten de lichtgroene stengels onder andere veel bètacaroteen, dat in je lichaam kan worden omgezet in vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor de goede werking van je ogen. Bovendien helpt vitamine A je huid gezond te houden en zorgt het mede voor een goede weerstand.
Hoeveel stengels bleekselderij per dag? Er is geen vastgestelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, maar het is veilig om dagelijks enkele stengels te eten.
Rauwe bleekselderij is niet alleen gezond, maar ook veelzijdig. Door de knapperige textuur is de caloriearme snack dan ook prima om rauw te eten.
Tip. Reken 350-400 gram bleekselderij per persoon om uiteindelijk 250 gram op je bord te krijgen. Maar ook een stengel uit het vuistje, 60 gram, is een mooie bijdrage aan je dagelijkse portie groenten!
Sap van bleekselderij bevat daarnaast veel vezels, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en het voorkomen van constipatie. De vezels kunnen bovendien helpen met het verminderen van een opgeblazen gevoel en andere maagklachten. Bleekselderij sap is ook gezond omdat het rijk is aan vitamine K.
Je kunt bleekselderij rauw eten, zo uit 't vuistje of met een lekker dipje erbij. Maar bleekselderij is ook lekker in allerlei recepten. Maak er een lekkere salade mee, verwerk bleekselderij in soep, stoofschotels of ga lekker wokken.
Bleekselderij, komkommer, muntthee en brandnetelthee werken vochtafdrijvend.
Goed voor je urinewegen
Bleekselderij zou net zo gezond zijn voor je urinewegen. De groente stimuleert de productie van urine en gaat een teveel van urinezuur tegen. Zo draagt bleekselderij bij aan een gezonde blaas en nieren.
Bleekselderij zit boordevol voedingsstoffen. Zo bevatten de lichtgroene stengels onder andere veel bètacaroteen, dat in je lichaam kan worden omgezet in vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor de goede werking van je ogen. Bovendien helpt vitamine A je huid gezond te houden en zorgt het mede voor een goede weerstand.
In de traditionele Chinese geneeskunde is al duizenden jaren bekend dat bleekselderij bloeddrukverlagend werkt. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen waarom dit zo is. In selderij zitten actieve organische stoffen van het type phthaliden. Deze stof maakt de spieren rondom bloedvaten rustig en relaxed.
Bleekselderij bevat veel vitamines, met name vitamine C en B. Verder zit er veel kalium in bleekselderij. Kalium helpt het voorkomen van hoge bloeddruk en verbetert het functioneren van je zenuwstelsel en de spieren. Het eten van bleekselderij werkt cholesterol verlagend.
Een andere fabel is dat bleekselderij helpt bij vetverbranding. Hoewel de groente bijdraagt aan een gezond dieet en een goede spijsvertering, is er geen bewijs dat het consumeren ervan specifiek helpt bij het verbranden van overtollig vet. Wel is het zo dat bleekselderij voorzien is van belangrijke voedingsstoffen.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Bleekselderij sap biedt tal van gezondheidsvoordelen. Selderijsap is hydraterend en bevat een hoge hoeveelheid van de vitamines A, C en K en de mineralen kalium, calcium en zink. Volgens gezondheidsexpert Anthony William zijn het onder andere deze mineralen waar bleekselderijsap zo bijzonder maken.
Bloemkool, paprika, kool en rucola. Deze groenten zitten bomvol nutriënten die goed voor je zijn en bevatten daarnaast weinig van de mineralen natrium, kalium en fosfor. Een teveel van deze elektrolyten moet door de nieren via de urinewegen worden afgevoerd.
Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Ook zorgt kalium voor verlaging van de bloeddruk en is het nodig voor een goede functie van het hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Goede voorbeelden hiervan zijn citroen, ananas, kiwi's, komkommer, wortels, venkel en asperges. Ze bevatten veel water, waardoor ze je dagelijkse vochtinname verhogen. Verder behoren onder andere verse vis, eieren, peulvruchten en noten tot vochtafdrijvende voeding. Neem ook zo min mogelijk zout bij het eten!
Hoeveel en hoe vaak kun je selderijsap drinken? Om de gezondheidsvoordelen van bleekselderijsap echt te ervaren, kun je het beste iedere dag een glas sap op een lege maag drinken. Eén hele stronk selderij is goed voor een glas sap.
Kruidenthee met gember, kurkuma, brandnetel, gember, rozenbottel, salie, paardenbloem en rozenbottel staat extra bekend om zijn vochtafdrijvende effect. Tip: Drink iedere dag 1 tot 3 kopjes vochtafdrijvende thee om vocht vasthouden tegen te gaan.