Slim fit jeans staan u vooral goed als Let op: zorg ervoor dat de jeans goed past als u hem koopt. De broek mag niet te strak zitten, niet insnijden of knellen. Slim fit jeans met een hoge tailleband slaan een bijzonder goed figuur. Styling: de stylingmogelijkheden zijn gevarieerder dan bij welke andere jeans dan ook.
De pantalon dient netjes en strak gesloten om de billen te zitten en de zakken moeten niet openstaan naar buiten. Een riem mag een accessoire zijn, geen noodzaak.
Dat komt omdat spijkerstof een halve tot hele maat uitloopt op de plekken waar 'ie strak zit. Als je een spijkerbroek van deels spijkerstof hebt en deels stretchstof is het zelfs verstandig om 1,5 maat kleiner te gaan.
Het verschil tussen twee maten bij een jeans is ongeveer 2,5 tot 5 centimeter. Als de jeans een flinke maat uitloopt, dan is hij ongeveer vijf centimeter groter dan toen je hem aanschafte. Het model van de jeans heeft ook te maken met hoeveel de jeans uit zal lopen.
De makkelijkste truc is om je broek met lauwwarm water in te spuiten. Vervolgens leg je de broek op de grond. Ga met je voeten op de zoom van je broek staan en trek de broek bij de ceintuurband alle richtingen op. Dit mag best wat hardhandig.
Een te strakke spijkerbroek losser maken
De oplossing? Wasverzachter. Leg je broek in warm water met een royale hoeveelheid wasverzachter.Laat dit even weken en laat de spijkerbroek daarna aan de lucht drogen.
Katoen kan namelijk bij de eerste wasbeurt zo'n 20% krimpen. Het is dus beter om je jeans iets wijder te kopen, zodat hij na de eerste wasbeurt nog steeds goed zit.
Linnen, katoen, viscose,… zullen over het algemeen krimpen in lengte in de was. Verkort dus wat minder dan nodig (bijvoorbeeld 1 à 1,5 cm). Na een wasbeurt is de lengte dan perfect. Bij zware benen blijft een nieuwe broek hangen op de benen.
Als je ze in de machine wast, krimpen ze. Maar als je ze in bad draagt (onze favoriete methode), krimpen ze niet alleen, maar gaan ze ook als gegoten zitten. Als je jeans van onbewerkt denim koopt, neem wel dan je gebruikelijke taillemaat, maar een pijplengte die twee tot drie keer zo lang is.
Heb je een klein buikje of een dikke buik? Dan is een high waist jeans perfect om je buikje in te verstoppen. Door de hoge tailleband zijn vetrolletjes of een klein buikje vrijwel onzichtbaar. Heb je een dikkere buik dan zorgt de hoge taille band dat deze veel minder opvalt.
Met een high waisted jeans creëer je optisch een taille. Een bootcut, flared, slim of straight model brengt je figuur bovendien meer in balans en laat je benen langer en slanker lijken.
De hoge taille jeans laat je rondingen goed uitkomen en zitten vaak erg comfortabel. In tegenstelling tot de hoge taille valt de lage taille juist extra laag onder je heupen. Deze type jeans laat je figuur goed uitkomen en maakt je benen optisch korter. Dit is een kortere variant die een stuk boven je enkels uitkomt.
Sluit je gulp van je jeans nauwelijks wanneer je hem voor het eerst past? Dan weet je zeker dat je hem een maatje groter moet kopen. Als een skinny jeans achteraan kreukt tussen de achterkant van de knie en de onderkant, zit hij te strak. Kies liever voor iets minder skinny in dat geval of een ander model.
Nooit meer passen
Het gaat als volgt: je neemt je broek van de hanger, knoopt hem dicht en neemt hem vast bij de taille. Je wikkelt de broek rond je nek en als de uiteinden bij elkaar komen, betekent dit dat de broek (perfect) past. Als er wat speling over blijft, dan is de pasvorm wat losser.
De oorzaak van een afzakkende broek
Door de zwaartekracht zal je broek altijd naar die plaats van je lichaam zakken waar er minder weerstand is en dat is meestal naar onder toe. Hoe meer de omtrek van je lichaam van plaats tot plaats verschillend is, des te meer kans heb je dat een broek niet op zijn plaats blijft.
Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden. Varianten zoals Modal en Lyocell (Tencel) hebben daar minder last van en kun je op maximaal 40 graden wassen.
Het is normaal dat 100% katoenen kleding krimpt, vooral als de stof niet voorgekrompen is. Voorgekrompen katoen krimpt normaalgesproken maar 2-5%.Katoen dat niet voorgekrompen is kan wel 20% krimpen als je niet oppast.
De kans dat katoen krimpt neemt toe naarmate je warmer wast. Op 90 graden zal de stof dus meer krimpen dan op 60 graden. Wil je krimp voorkomen? Was dan bij voorkeur lager dan 60 graden.
Een spijkerbroek die je intensief gebruikt zul je regelmatig willen wassen, zodat deze er netjes uitziet en fris ruikt. Te vaak je jeans wassen is echter niet goed. Door het vele wassen zal de broek na verloop van tijd gaan slijten en zal de mooie blauwe kleur vervagen.
Als je jouw kleren wast, wrijven ze tegen elkaar aan.Dit leidt ertoe dat ze elke keer een beetje van hun verf en materiaal afgeven. Daarom moet je jouw wasgoed altijd binnenstebuiten wassen. Dit afschuren is vooral zichtbaar bij zomen en naden.
Gebruik lauw water.Doe de jeans aan (niets vervelender dan een strakke natte broek, maar hier moet je even doorheen) en begin te bewegen.Doe stretches, squats, ga zitten of loop een stukje. Doordat het water doordringt in de stof worden de draden losser en rekt de spijkerbroek gemakkelijker uit.
De tailleband oprekken: Rek de jeans uit over een hanger of taillebandspanner wanneer deze vochtig is en laat hem aan de lucht drogen. Gericht rekken van afzonderlijke delen: Rek je jeans uit over de strijkplank wanneer deze vochtig is en rek de tailleband en het dijbeen gelijkmatig uit tijdens het strijken.
Laat je jeans weken in een sopje van heet water en wasmiddel.Hierna laat je de broek drogen aan de waslijn. Op deze manier is de stof weer iets stugger, waardoor de broek steviger om je lichaam valt. Dit is overigens ook dé manier om je gekrompen jeans in vorm te houden.