Zweet kan makkelijk vast blijven zitten in haar en lichaamsgeur veroorzaken. Je oksels scheren kan helpen.Als je last hebt van zweetvoeten, draag dan sokken van natuurlijke materialen en trek elke dag schone sokken aan. Vermijd het dragen van schoenen van synthetisch materiaal.
Je lichaamsgeur kun je niet veranderen
Elk lichaamsdeel heeft z'n eigen microbioom. Dat betekent dat er op elk lichaamsdeel een andere samenstelling van bacteriën zit. 'Onder de oksel heb je heel veel bacteriën.
Wat is onaangename lichaamsgeur (bromhidrose)?
De geur is het gevolg van chemische processen na zweetafscheiding. Er zijn twee soorten zweetklieren. Deze klieren produceren zweet dat onder meer pheromonen bevatten. Pheromonen zijn chemische stoffen die in staat zijn om reacties uit te lokken bij andere mensen.
Hoe ontstaat zweetgeur? Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.
Melk en kaas geven een slechte adem
Die bacteriën breken de organische bestanddelen van voedsel af, waarbij onwelriekende zwavelwaterstoffen ontstaan. Op nummer 1 van de lijst van voedingswaren waardoor je uit je mond gaat stinken staat – verrassing!
Sluip dus voor een subtiele geur check-up eerst naar de koffie-automaat en ruik daarna of het nog snor zit met je eigen geurtje. Valt het tegen? Dan heb je alvast een bakje troost om de publieke vernedering door te spoelen, om vervolgens naar deodorant te grijpen.
Was je oksels tot tweemaal daags met PH-neutrale zeep. De waslotion van Dermalex, bijvoorbeeld, zorgt dat de bacteriën die zweetgeur veroorzaken, worden verwijderd. Zo voorkom je in ieder geval stinkende oksels!
Tijdens het slapen maak je namelijk veel minder speeksel aan. Sommige bacteriën krijgen door de afwezigheid van speeksel de kans zich uit te breiden en zwavelgassen te produceren. De geur verdwijnt door je tanden te poetsen of door iets te eten of te drinken.
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
Nou, daar is een truc voor! Jezelf ruiken is niet makkelijk. Je zal het wel merken met je eigen parfum: even nadat je hem hebt opgespoten, ruik je 'm al niet meer bij jezelf. Dat komt doordat de receptoren in je neus zichzelf uitschakelen als ze lange tijd blootgesteld worden aan dezelfde geur.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
Je lichaam maakt in een stressvolle situatie meer adrenaline aan om te kunnen vechten of vluchten. Je gaat vervolgens meer zweten en het vieze geurtje dat vrijkomt bij het angstzweet, zou een waarschuwingssignaal kunnen zijn. Hoe langer je onder teveel stress staat, hoe meer adrenaline je lichaam blijft aanmaken.
Lichaamsgeur is de persoonlijke geur die bij je hoort. De geur hangt af van stoffen, die geproduceerd worden door bacteriën in en op het lichaam. Deze bacteriën groeien snel bij de aanwezigheid van zweet. Zweet heeft dus invloed op lichaamsgeur.
De geur van ziekte is soms zoet en weeïg, soms scherp en chemisch, en soms ruik je iets visachtigs. Hoe zit dat? Kieviet: “Het verschilt niet alleen van persoon tot persoon, maar elke bacterie heeft zo zijn eigen geur en artsen die goed kunnen ruiken kunnen zo de verschillende bacteriën van elkaar onderscheiden.
Je kunt proberen je adem te ruiken door te likken aan je hand of de binnenkant van je pols, 5 tot 10 seconden te wachten en vervolgens te ruiken. Het kan min of meer aangeven hoe je uit je mond ruikt, maar erg betrouwbaar is deze methode niet.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan bruin brood en fruit zoals appels, meloen en bessen. Deze voedingsmiddelen geven de speekselproductie een boost. Ook het drinken van verse muntthee of het kauwen op peterselie helpt tegen een slechte adem. Daarnaast is het belangrijk om altijd veel water te drinken.
Stress- of hormoonzweet is anders dan zweet dat veroorzaakt wordt door de warmte. Het bevat meer vetzuren dan gewoon zweet en de bacteriën op je huid zijn gek op deze vetzuren. Zij zijn de veroorzaker van je zweetgeur. Zinkoxide zet deze vetzuren om in een geurloze zinkzouten voordat de bacteriën hun werk kunnen doen.
Waarom stresszweet stinkt
Die twee laatsten zijn erg geliefd voedsel voor de bacteriën die van nature op je huid aanwezig zijn. Wanneer die bacteriën van je zweet eten, produceren ze slecht ruikend afval. Daarom is stresszweet hardnekkiger dan warmtezweet waarin niet veel voedsel voor bacteriën te vinden is.
Veel voedselproducten, zoals vis en zeevruchten, kaas en kool kunnen (tijdens de bereiding) ronduit stinken, maar hebben wel een heerlijke smaak. Verse vis stinkt niet, maar als ze een tijdje stilligt of als er ergens veel vis- en visafval ligt, heb je toch te maken met een typische lucht.
Iedereen heeft weleens last van een onaangename lichaamsgeur. Maar wist je dat bij sommige vrouwen hun lichaamsgeur verandert tijdens de overgang? Dat heeft alles te maken met je hormonen. Zo'n veranderde lichaamsgeur kan erg vervelend zijn, maar het is helemaal niet vreemd.
Je lichaam gebruikt zweet om afvalstoffen af te voeren. Ben je begonnen met een detoxkuur of ineens heel gezond gaan eten, dan heeft je lichaam veel afvalstoffen om af te voeren. Dat kun je tijdelijk aan je lichaamsgeur ruiken.
Was je dagelijks met een milde pH-neutrale gel of zeep. Gebruik niet te veel zeep, dat tast de natuurlijke balans van de huid aan. Spoel zeepresten goed weg en droog je oksels zorgvuldig af. Wanneer je veel zweet, verfris je dan af en toe met een doekje met lauwwarm water.