Na de behandeling voelt het behandelde gebied pijnlijk en kunt u druk op het behandelde gebied voelen. Pijnlijke bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel zijn normale klachten. Daarnaast kan er op sommige plaatsen een vochtophoping ontstaan. Vaak trekt dit na ongeveer twee tot zes weken vanzelf weg.
Hoeveel zal ik afvallen (gewichtsvermindering) ? Het antwoord is : niet zo heel veel . In feite, u zal zelfs de eerste weken een beetje bijkomen, door wateropstapeling (retentie) in de behandelde gebieden. Daarna zal u wel wat afvallen, maar denk eraan, 1 liter vet weegt minder dan 1 liter water.
Om zwellingen en bloeduitstortingen tegen te gaan krijg je een speciale, elastische broek of bandage. Gemiddeld duurt liposuctie 1 tot 2 uur, afhankelijk van het aantal te behandelen gebieden. Je hoeft niet bang te zijn voor de pijn, liposuctie is door de verdoving namelijk voor de meeste mensen nagenoeg pijnloos.
Liposuctie is vergelijkbaar met het leegzuigen van een ballon. Als de plastisch chirurg veel vetcellen verwijdert dan wordt het aantal vetcellen drastisch minder. Dat is mooi, kunt u denken. Maar wat overblijft is de huid die eruit ziet als een slappe, leeggelopen ballon.
Het resultaat is daarom blijvend. Echter, wanneer u veel in gewicht aankomt, worden de resterende vetcellen groter.Hierdoor kunt u toch aankomen, ondanks de liposuctie. Liposuctie dient altijd gecombineerd te worden met een gezond dieet en sport.
Ook na een minder zware liposuctie moet de patiënt de eerste week heel rustig aan doen. Neem dus minimaal één, maar liever nog, twee weken vrij van je werk. Je doet heel rustig aan, dus je vermijd ook tillen, sporten of andere inspanningen.
Na een lipo zullen uw draingaten na verloop van tijd dicht gaan. Om het risico op infectie en bloeding te verkleinen, moet 2 tot 3 weken worden gewacht na een liposuctie operatie. Wachten kan het verlangen naar seks vergroten. Vergeet niet dat u een operatie heeft ondergaan.
Een liposuctie wordt doorgaans niet als pijnlijk ervaren.Soms is er een licht trekkende pijn die veroorzaakt wordt doordat de huid van de onderliggende weefsels is losgetrokken om het vet te verwijderen. Ook kunnen de littekens wat gevoelig zijn.
U mag na twee dagen douchen tenzij de arts anders met u heeft afgesproken. Na het douchen de wond droogdeppen met een schone handdoek. Het wordt afgeraden om een bad te nemen omdat de wond dan kan verweken.
Risico's en complicaties
Liposuctie heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. Er bestaat een kans op een nabloeding of er kan een infectie optreden. komt gelukkig zelden voor. Direct na de operatie is de huid gezwollen, verkleurd en gevoelig.
Men kan enkele kilo's verliezen maar het is zeker geen methode om algemeen gewicht te verliezen. De reden hiervoor is dat vet op zich heel weinig weegt (1 liter vet weegt amper 500 gr).
De hoeveelheid vet die je nodig hebt is afhankelijk van de capaciteit van je friteuse: 900 gr vet is gelijk aan 1 liter frituurolie, dus voor een 3 liter friteuse heb je 2,7 kg vast vet nodig, voor een 4 liter friteuse heb je 3,6kg vast vet nodig.
Vanaf de pubertijd worden er geen nieuwe vetcellen meer aangemaakt. Eenmaal verwijderde vetcellen komen niet meer terug. Liposuctie geeft daarom een blijvend resultaat indien er een goede reden was om deze ingreep te doen.
Gedurende de eerste week kun je rondlopen en kleine activiteiten uitvoeren. Afhankelijk van het soort werk kun je na ongeveer 1-2 weken weer aan de slag. Mits anders benoemd door je behandeld arts. Sportactiviteiten en zwaar werk kunnen na 4 weken hervat worden.
Na de ingreep is het belangrijk dat je een goed voedingspatroon aanhoudt waarbij je proteïne inname hoog is en je vezelrijke voeding eet. Als je geen of weinig dierlijke producten tot je neemt, kun je dagelijks een (vegan) proteïneshake op je menu zetten.
Tijdens het consult vertellen we u graag uw mogelijkheden. Na het gesprek krijgt u een prijsopgave op maat. Voor een liposuctie behandeling is het van belang dat uw BMI (Body Mass Index) onder de 30 is.
Hoeveel vet er precies weggehaald kan worden hangt af van verschillende factoren waaronder het BMI gehalte. De meeste artsen geven echter aan dat het maximale veilige volume om weg te nemen, minder dan 5 liter is. Liposuctie is een manier om je lichaam te stroomlijnen.
Buik liposuctie duurt gemiddeld 2 uur lang. Als er meerdere plekken zijn, waar vet verwijderd zal worden, wordt de operatieduur langer. Patiënt wordt na de operatie wakker gemaakt en naar zijn/haar kamer gebracht. Nabehandelingsplan is opgesteld om de patiënt beter te laten voelen.
De voordelen van liposuctie
De ingreep is veilig. U herstelt snel. U blijft wakker tijdens de ingreep, de behandeling voeren we uit onder lokale verdoving. Vetcellen verwijderen we definitief, waardoor het vet niet meer terugkomt.
Feit: Liposuctie is de meest effectieve methode om het lichaam te modelleren en ongewenst vet te verwijderen. Hoewel er veel niet-chirurgische procedures zijn die vet kunnen verwijderen, is geen enkele daarvan zo effectief in het verwijderen van zoveel vet of zo snel als met liposuctie.
Liposuctie is geschikt voor dames en heren die last hebben van lokale vetophopingen, bijvoorbeeld bij de billen, benen en buik. Liposuctie is geen methode om eenvoudig gewicht te verliezen, maar is dus echt bedoeld voor wanneer het vet met gezond eten en bewegen niet verdwijnt.
Helaas is het doorgaans genetisch of hormonaal bepaald dat zich op die plekken van het lichaam veel vetcellen bevinden, waardoor het vet daar vaak zichtbaar blijft. Liposuctie is dan een goede optie om van deze overtollige vetcellen af te komen, je figuur te verbeteren en je lichaam weer blijvend in balans te krijgen.
De behandelde zones zijn opgezwollen en voelen harder aan na de operatie. Vooral ter hoogte van de buik kan het tot drie maanden duren alvorens dit verdwijnt. Ter hoogte van andere zones ziet u het resultaat na vier tot zes weken goed.
Na een liposuctie of liposculptuur kunnen verhardingen een hobbelige huidstructuur veroorzaken. De verhardingen die na de operatie ontstaan, zijn doorgaans het gevolg van het ontstekingsproces en weefselschade.