Dé oorzaak van bruine alg zijn afvalstoffen in het water, tenminste te veel afvalstoffen in het water. Zodra je over een bepaalde grens gaat, hoef je echt niet lang te wachten tot je bruine alg ziet verschijnen.
Bruine alg in het aquarium kan ontstaan door verschillende oorzaken: Achterstallig onderhoud van uw aquarium. De planten groeien slecht met rotte bladeren als gevolg. Het filter is verstopt en daardoor wordt de bak onvoldoende gefilterd en is de watercirculatie niet optimaal.
Eis maar 1 oorzaak van draadalg: een tekort aan CO2. Soms omdat je gewoonweg te weinig (of zelfs niets toevoegt). Soms omdat je verlichting véél te sterk is. Want hoe meer verlichting je gebruikt boven je aquarium, hoe sneller je plantjes groeien en dus hoe meer voedingsstoffen, waaronder CO2, ze nodig hebben.
Dwergmeerval (Otocinclus affinis) De dwergmeerval is een echte herbivoor en een goede algeneter. Zo snoept hij graag van bruine algen; die eet hij ook in het wild. Het is wel belangrijk om de hoeveelheid algen in je aquarium goed in de gaten te houden.
Voer je algeneter één of twee keer per week fruit of groenten. Fruit en groenten leveren je vis vezels, die hij nodig heeft om gezond te blijven. Geef je algeneter één of twee keer per week fruit of groenten.
Om het water van je aquarium gezond te houden, moet het af en toe ververst worden. Dat kun je beter niet in één keer doen, want dat zou de balans verstoren. Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen.
Azijn is natuurlijk een wondermiddel om aanslag van wanden en je filter schoon te maken. Ook algen zullen door een hoge dosering azijn vernietigd worden.
Zout in de vijver tegen algen
Als je zout in de vijver doet tegen algen, gaat de biologische balans aangetast worden of zelf helemaal verdwijnen.
Weghalen- Met een tandenborstel of stokje (oprollen als spaghetti) kun je de draadalg zoveel mogelijk verwijderen. Een goede maar tijdelijke oplossing, want de kiemen blijven in het water zitten waardoor de alg terug zal komen.
Over het algemeen mag je een binnenfilter elke maand schoonmaken. Indien je veel vissen hebt of veel voert mag je dit elke 2 – 3 weken doen. Doe dit nooit tegelijkertijd met het schoonmaken van de rest van je aquarium, want dan verstoor je het biologisch evenwicht in je aquarium.
Dood gaande of slecht groeiende aquariumplanten hebben een tekort/teveel aan co2, voeding of licht. Het kan ook voorkomen dat het paludariumplanten zijn, deze gaan binnen 2 weken dood als ze volledig onderwater worden gezet.
Een kaamlaag op het aquarium. Iedereen heeft er al eens mee te maken gehad: een olieachtige substantie op het wateroppervlakte, ook wel een “kaamlaag” genoemd. Op zich is een kaamlaag ongevaarlijk, tenzij het heel dik wordt en de uitwisseling van zuurstof tussen het aquarium en de omgeving beperkt.
Of silicaat ook de oorzaak is van de alg in jouw aquarium, kan je eenvoudig meten met een silicaattest. Silicaat, dat regelmatig wordt aangeduid als Si02 (siliciumdioxide), is een mineraal dat in vrijwel alle gesteenten voorkomt en in zeer geringe mate oplost in water.
Twee behandelingen zijn noodzakelijk voor het verkrijgen van het gewenste resultaat, na 14 dagen behandeling herhalen. De benodigde hoeveelheid afpassen en in een gieter of emmer met water voormengen. Dan gelijkmatig over de vijver verdelen. Het kan tot 14 dagen duren totdat een effect kan worden waargenomen.
Veel gebruikte schoonmaakmethodes om algen te verwijderen
Veel gebruikte methodes om van algen en mossen af te komen zijn de hogedrukreiniger, chloor, schoonmaakazijn en groene zeep.
Verschillende soorten algen
Vaak krijgt je aquarium last van algen als er sprake is van een onbalans. Deze onbalans heeft vaak te maken met een verkeerde balans van licht, voedingsstoffen en CO2, maar ook andere factoren zoals te veel voeren of te veel vissen zijn vaak de boosdoener.
Zorg voor een goede watercirculatie, dat er geen 'dode' punten in het aquarium zijn; Zorg voor genoeg aquariumplanten en zorg dat ze goed groeien met de juiste voedingsstoffen; Zorg dat u de vissen niet te veel voer geeft en dat u plantenresten uit het aquarium weghaalt.
In het vroege voorjaar bijvoorbeeld kan het water vol zitten met kiezelalgen. Deze groeien al goed bij lage temperaturen en kunnen dus als eerste algen na de winter tevoorschijn komen. Ze groeien door totdat ze al het silicium uit het water hebben opgenomen. Dan komen meestal de groenalgen tevoorschijn.
Leidingwater is geen aquariumwater
De door het leidingwater in het aquariumwater geïntroduceerde schadelijke stoffen zoals chloor en zware metalen zoals bijv. koper, lood of zink voegen in de eerste stap meestal schade aan de kieuwen en de huid van de vissen toe.
Kun je kraanwater toevoegen aan het aquarium? Als je kraanwater aan je aquarium wil toevoegen, moet je waterconditioner gebruiken. Chloor en zware metalen in ons water zijn in hogere concentraties gevaarlijk voor vissen. Een goede waterverbeteraar zal deze concentraties grotendeels neutraliseren.
Voor het schoonmaken van grind kun je een aquariumstofzuiger gebruiken. Spoel het opgevangen grind uit en gooi het vervolgens terug in het aquarium. Is het grind in je aquarium erg vuil? Dan kun je er na het zuigen voor kiezen om wat nieuw grind eroverheen te doen.