Het tikkend geluid in hout is meestal het meest hoorbaar 's nachts wanneer het stil is in huis. Het kan ook verergeren wanneer de temperatuur verandert. Als je het vermoeden hebt dat er houtwormen in je huis zijn, kun je proberen om het geluid te lokaliseren door te luisteren naar de muren en meubels.
3. Knagend geluid in het hout. De larven van de houtworm vreten hun weg door het hout. Niet zo gek dus dat je een knagend geluid kunt horen.
Hoor je – vooral op warme dagen – een knagend, raspend of zelfs ietwat smakkend geluid uit het hout komen? Dit geluid kan wijzen op de larven van houtworm of memel in hout. Het zijn de actieve larven, en niet de volgroeide houtwormkevers, die het geluid maken.
Erger dan houtwormen zijn echter de boktorren. U kunt ze herkennen aan hun geluid. Boktorren kunt u herkennen doordat ze geluid maken in de houten balken in de kap van uw woning. Terwijl ze zich gedurende een aantal jaren een weg door het hout banen, kunt u hun geknaag horen.
Er zijn twee verschillende soorten houtaantastende insecten, namelijk de drooghoutboorders en nathoutboorders. Er zijn nog vier andere organismen die houtwerken aan kunnen tasten. Dit zijn: Schimmels, Weekdieren (bijvoorbeeld de paalworm), Kreeftachtigen (bijvoorbeeld gribbel) en Bacteriën.
Een houtworm heeft een lichaam met een lengte van circa 6 millimeter. De grote houtworm heeft een lengte van 11 millimeter. De kleur van het lichaam van een houtworm is vaak crème, met een zwartbruine kop. Houtworm herkennen kan ook door te kijken naar de aanwezigheid van kevers in de buurt van houten constructies.
Ze zijn te herkennen aan lange voelsprieten en twee grijzige vlekken te zien op de rugschilden. Mannetjes zijn veel kleiner dan vrouwtjes. Een larve van de boktor kan tot 3 cm lang worden en is witgeel. Ze hebben hele kleine pootjes, een platte ovale kop en goed ontwikkelde kaken om door het hout te knagen.
Je kan termieten horen, wanneer ze aan hout aan het knagen zijn. Termietenschade ontstaat niet snel. Het duurt meestal maanden of jaren alvorens er aanzienlijke schade optreedt.
Houtworm verdwijnt niet vanzelf. Het kan zelfs jaren duren voor de larven van de houtwormkever volwassen worden. Tot die tijd zitten ze gewoon in houten constructies en veroorzaken ze elke dag meer schade. Het komt ook voor dat volwassen kevers terugkeren naar de plek waar ze als larven hebben geleefd.
Welk geluid maakt boktor? Met 'boktor geluid' bedoelen we het geluid dat de larven maken als ze in hout zitten. Want de kevers zelf maken geen geluid. Als je stil bent, hoor je misschien een zacht geknaag uit houten constructies in je woning of bedrijf komen.
Hoe komt de houtworm een woning? Houtwormen kunnen een woning binnenkomen wanneer ze zich aangetrokken voelen tot de voor hun gunstige omstandigheden. Dit kan omdat de houtworm eigenlijk een kever is en vleugels heeft. Wanneer je een houtkachel hebt, kunnen ze ook binnenkomen via brandhout dat je in huis haalt.
Hoe ziet een houtworm eruit? Houtworm is de larve van verschillende soorten houtkevers. Ze zijn meestal wit of crèmekleurig en hebben een langwerpig lichaam dat aan de uiteinden smaller wordt. Het lichaam van de houtworm is bedekt met kleine haartjes en ze hebben zes kleine pootjes aan de voorkant van hun lichaam.
Houtworm gaat dood wanneer het in contact komt met brandstoffen als petroleum (lampenolie) of benzine. Wrijf het hout goed in en laat de ruimte even een tijdje gesloten.
Houtworm is vooral ernstig als je er niet snel iets aan laat doen. Een houtwormkever legt tot wel veertig eitjes. Na verloop van tijd wemelt het dan ook van de houtworm, waardoor soms complete dakconstructies worden aangevreten. Dit leidt in een enkel geval zelfs op instortingsgevaar.
Houtworm is een verzamelnaam voor diverse dieren zoals bijvoorbeeld boktor of klopkevers. Die laatste maakt vaak een tikkend of kloppend geluid. Knagende geluiden door houtwormen zijn vaak afkomstig van de boktor.
Termieten zijn kleine insecten (4 tot 15 mm lang) en kunnen variëren in kleur van kleurloos, wit, beige tot zelfs zwart. Ze worden vaak beschreven als kleine maden met poten en hebben een zacht lichaam, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het verharde lichaam van mieren.
Tips tegen mieren
Ruim etensresten en kruimels direct op en bewaar eten (vooral zoetigheid) goed afgesloten. Dicht kieren en naden. Bedek ventilatiegaten met een fijnmazig insectengaas.
De beste manier om houtaantasters in uw meubels te herkennen is door te controleren op houtwormgaatjes. De kleine gaatjes zijn de uitvliegopeningen van de kevers. De gaatjes zijn bij houtwormkevers rond en ongeveer 1 á 2 mm in diameter. Als het gaat om boktorren dan zijn dit ovale uitvliegopeningen van 6-9 mm.
In die zin is boktor gevaarlijk, want een constructie kan instorten als schade lang onopgemerkt blijft. Verder levert de boktor geen gevaar op voor de gezondheid van mensen of dieren. De kevers en de larven verspreiden namelijk geen (besmettelijke) ziektes en ze bijten of steken niemand.
Hoe ontstaat houtworm? Houtworm is de verzamelnaam voor de larven van verschillende soorten houtwormkevers, bijvoorbeeld de boktor, de gewone houtwormkever en de grote houtwormkever. De kevers leggen eitjes in hout en uit die eitjes komen larven die het hout van binnenuit opvreten.
Zodra ze zich ontpoppen tot kever kunnen ze wel degelijk vliegen. Het zijn dan ook de vliegende kevers die voor de meeste verspreiding zorgen. Zowel binnenshuis als naar andere huizen en houten delen. Met een beetje pech vliegt de kever door het raam naar binnen en verspreidt zich over de houten delen.
Mieren komen onze huizen binnen op zoek naar het voedsel dat we eten, zoals zoet voedsel en eiwitbronnen, terwijl de houtluizen zich voeden met hout en andere cellulosebronnen zoals papier.
In de meeste gevallen vergoeden verzekeraars niet de kosten voor het bestrijden van houtworm. (Verzekeraars dekken helaas maar zelden de schade aangericht door ongedierte.) Wellicht maakt dit het op voorhand minder interessant om de houtworm te laten bestrijden.