Gedroogde koemest is goed voor de structuur in de grond. Het geeft voor sommige planten niet genoeg voeding voor de bloei. Rozen hebben bijvoorbeeld meer nodig dan alleen gedroogde koemest. Gedroogde koemest kun je gebruiken voor je gazon, vaste planten en de moestuin.
Toepassing koemestkorrels
Onze koemestkorrels zijn uitermate geschikt voor gazon, siertuin, border, bol- en knolgewassen, moestuin, rozen, potplanten & fruitbomen. Het verbetert de bodemstructuur en vochtvasthoudend vermogen door het hoge organisch stofgehalte.
Hoe moet je koemestkorrels gebruiken? Koemestkorrels kan je gemakkelijk met de hand strooien over je gazon of bij de planten. Ook kan je met handstrooier of strooiwagen gemakkelijk en gelijkmatig strooien.
U kunt het beste de koemestkorrels strooien als er regen wordt verwacht of als u het gazon/border gaat nasproeien met (bron)water. De organische koemestkorrels zijn toepasbaar voor elke grondsoort en in elk seizoen. Wij raden het bemesten van de koemestkorrels af wanneer er vorst in de grond zit.
Koemest is echter eerder een bodemverbeteraar qua structuur dan een toevoeger van voedingsstoffen. Koemest is immers verteerde grasresten (voedsel van de koe) en bevat veel organische stoffen maar weinig voeding. Wilt u dus werkelijk bemesten kies dan voor een complete (organische) mest.
Compost ontstaat door de vertering van plantaardig materiaal. Dit is de milieuvriendelijkste bemesting, vooral omdat je voedingsstoffen (plantenresten) uit de tuin hergebruikt. Compost houdt het bodemleven met nuttige bacteriën in evenwicht en gaat ziekteverwekkers tegen.
Gedroogde koemest is goed voor de structuur in de grond. Het geeft voor sommige planten niet genoeg voeding voor de bloei. Rozen hebben bijvoorbeeld meer nodig dan alleen gedroogde koemest. Gedroogde koemest kun je gebruiken voor je gazon, vaste planten en de moestuin.
Gemiddeld genomen strooit men met 1 kilogram koemestkorrels zo'n 10 m².
Om het gazon gezond te houden bemest u het gazon drie keer per jaar met koemestkorrels of gedroogde koemest: In maart/april uw gazon bemesten zal zorgen voor een goede start in het voorjaar. Bemest uw gazon in juni/juli voor zodat het ook in de zomer groen en gezond bijft.
1 a 2 liter per m2.
Zodra in het voorjaar jouw planten en bomen ontwaken uit de winterslaap, kun je jouw tuin gaan bemesten. In de maanden maart, april en mei groeien planten hard en kunnen zij wel wat extra voedingsstoffen gebruiken.
Rododendron moet in zure grond staan, deze kan dan gemengd worden met koemest. Waarom bemesten van rozen met koemest ? Rododendron en hortensia blijven gezonder ,bloeien langer en mooier met limburgse koemest. Koemest is een 100 % natuurlijke meststof en bodemverbeteraar.
Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest. Dus u krijgt meer voedingswaarde voor een lagere prijs!
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Compost voor voedingstoffen en bodemverbetering, koemest vooral voor de stikstof die weinig in compost voorkomt. Verder is het handig om te weten dat compost en koemest niet in een egale laag over de tuin moeten worden verdeeld want verschillende gewasgroepen hebben verschillende voedingsbehoeften.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
De juiste zuurgraad van de bodem is 5,5 - 6. Door kalk te strooien zal het gras sneller groeien dan mos. Kalk zorgt ervoor dat meststoffen goed worden opgenomen. Om die reden dien je eerst kalk te strooien en pas daarna een meststof.
Belangrijke tips om het gazon correct te bemesten
De bodem moet vorstvrij zijn. Breng de meststof niet aan bij rechtstreekse zonneschijn. Geef na elke bemesting regelmatig en overvloedig water. Maai pas een paar dagen na het bemesten.
Houdbaarheid | Circa 5 jaar. Verpakkingen | De koemestkorrels zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 20, 25 en 50 kg. Het zakgoed is online verkrijgbaar via www.mestkorrels.com.
Ook de beukenhaag bemesten met koemest of kippenmest wordt vaak gedaan. Wellicht heeft u niet zomaar dit soort mest voorhanden. We raden u in dat geval aan deze organische bodemvoeding van Farmers House te kopen. Met deze mestkorrels wordt de wortelontwikkeling bevorderd.
Bij een hond van 30 kilo kunnen na het eten van 450 gram meststof (of 150 gram grondverbeteraar) ernstige vergiftigingsverschijnselen optreden die tot de dood kunnen leiden. Mensen kunnen deze stof goed afbreken via de lever en afvoeren via de nieren.
Hoeveel kilogram koemestkorrels wilt u strooien? Dosering: 1 kg per 4-5 m2. 10 kg is 40 a 50 m2.
Het is afhankelijk van de hoeveelheid stikstof: hoe meer stikstof, hoe sneller de planten groeien. Ze worden als het ware snel opgedreven (net een plofkip). Met kunstmest zie je na een week tot tien dagen al verschil, met organische meststof duurt dat wel twee tot drie weken.
Gedroogde koemest is verkrijgbaar in emmers van 30 liter met 14 kg koemest. Er zit een deksel op de emmer. 1 emmer à 30 liter kost € 10,- (inclusief emmer) Neemt u de volgende keer de emmer weer mee, dan betaalt u €7,50 voor een volle emmer.