VideoDe meeste mensen zouden er een knoop van in hun tong krijgen, maar deze Britse weerman weet de langste en moeilijkste naam ooit van een stad aardig soepel uit te spreken: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyr-ndrobwllllantysiliogogogoch.
Vrij vertaald betekent de naam “Parochie van de Heilige Maria in het dal van de witte hazelaar bij de snelle maalstroom en de parochie van de Heilige Tysilio bij de rode grot”. Oorspronkelijk was de naam van de plaats Llanfair Pwllgwyngyll wat nog steeds lastig is om uit te spreken voor iedereen die geen Welshman is.
De langste plaatsnaam ter wereld
De Europese plaats met de langste naam is Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, in de wandeling ook wel 'Llanfair PG' geheten. Het plaatsje ligt in Wales, waar wel meer van dit soort lange namen voorkomen.
Bullaunancheathrairaluinn (25)
Bullaunancheathrairaluinn is een “Bullaun” in Ierland. Een Bullaun is een uitgeholde steen met water erin. Ierse folklore koppelt vaak magische of religieuze betekenis aan de stenen.
1. Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu. Poe, dat is een hele mond vol! Maar liefst 85 letters lang is deze naam van een 305 meter hoge heuvel in Nieuw-Zeeland.
De kortste (plaats)naam ter wereld. De kortste plaatsnamen ter wereld bestaan uit één letter. Zweden, Noorwegen en Denemarken hebben alle drie een dorpje dat Å heet, en in Frankrijk ligt het gehucht Y - wat ook de naam is van een stadje in de Amerikaanse staat Arkansas.
In Nederland is de langste voornaam: Prince-Fritz-Cruene-August-Willem-Jan-Hendrik-Dick.
Gasselterboerveenschemond (25 letters) wordt algemeen als de langste plaatsnaam van Nederland beschouwd.
Als een plaatsnaam in het Nederlands op -um eindigt en uit twee lettergrepen bestaan, is de uitgang -um, en dus gelijk aan het Nederlands: Waarvum, Winzum, Wirrum, Soksum en Maarzum. Is de plaatsnaam langer, dan is -om gangbaar: Milnsom, Ollerom, Ainrom,Obergom, Oterdom, Woltersom en Loppersom.
Rhoshandiatelly-neshiaunneveshenk Koyaanfsquatsiuty Williams (Beaumont (Texas), 12 september 1984) is de vrouw met de langste voornaam ter wereld. Haar volledige voornaam bestaat uit 51 karakters. De naam staat vermeld in het Guinness Book of Records.
Wales ligt in het westen van het Britse eiland. Cardiff, in het zuiden, is de hoofdstad van Wales.
Venray heette eeuwenlang Rode maar buitenstaanders vonden het nodig om Rode te onderscheiden van (Sint-Oedens)Rode en (des Hertzogen)Rode (=Herzogenrath). De juiste betekenis van Venray is 'de nederzetting Ray bij het veenmoeras'.
In Duiven is de langste straatnaam van Nederland onthuld. De Laan van de landinrichtingscommissie Duiven-Westervoort is zo lang dat het straatnaambord waarop de naam prijkt liefst 2,6 meter lang is. De straatnaam van 55 tekens lang bestaat al sinds 2010, maar stond nog niet eerder op een bord.
Gasselterboerveenschemond. Dit piepkleine plaatsje in de provincie Drenthe heeft een grootse naam. Met 25 letters heeft het plaatsje onbetwist de langste, als één woord geschreven, plaatsnaam van Nederland!
Er komen veel zeldzame achternamen voor in het dorp. Op de tweede plek eindigt de naam Oene, die minder dan 100 keer voorkomt in Nederland. Oene is afgeleid van de naam van de vader, ook wel patroniem genoemd, of van een aardrijkskundige locatie, ook wel toponiem genoemd.
De hele naam van Rajaonarimampianina is 45 letters lang. Het vorige record was in handen van Cristina Fernández de Kirchner uit Argentinië en Jigme Khesar Namgyel Wangchuck uit Bhutan.
De kleur rood
Rood is de kleur van vuur en bloed dus wordt het geassocieerd met energie, oorlog, gevaar, kracht, vastberadenheid en ook passie, verlangen en liefde.
Het achtervoegsel rade of rode betekent "rooiing" of "ontginning" en verwijst naar het werkwoord rooien: het kappen en bebouwen van bosachtig gebied.
Het woorddeel wihr is een toponiem dat voor komt in de zuidelijke Elzas, in het Franse departement Haut-Rhin. Het is afkomstig van het Latijnse villare, wat staat voor boerderij, landgoed en uiteindelijk gehucht of dorp. Dit werd gegermaniseerd tot willer, weiler, wat in de Haut-Rhin wihr werd.
Het woord lo of loo is afkomstig van het Germaanse *lauhaz, wat open plek in een bos of bosje op hoge zandgrond betekent. Er konden akkertjes in liggen, en ook de nederzetting was niet ver weg. Tevens was het een veeweide. Het onderscheidt zich van andere historische termen voor bos, zoals holt, woud en bussch.