Zwangeren kunnen een verminderde weerstand hebben door de zwangerschap. Maar vooral de ongeboren baby is nog heel erg gevoelig voor sommige ziekten. Ook al wordt de baby in principe goed beschermd in de buik van de moeder, er zijn toch ziekteverwekkers die via de moeder, door de placenta, het kind bereiken.
Tijdens je zwangerschap kan je weerstand minder worden. Je lichaam moet plotseling een stuk harder werken. Terwijl jij door verschillende kwaaltjes vaak minder goed slaapt, misschien minder eten binnenhoudt en minder beweegt.
Je weerstand zorgt ervoor dat je lichaam gezond blijft en je minder snel ziek zal worden. Maar tijdens je zwangerschap en net na je bevalling komt je weerstand onder druk te staan door de veranderingen in je lichaam. Hierdoor heb je als zwangere vrouw of jonge moeder meer kans om allerlei ziektes op te lopen.
Als je zwanger bent, heb je wel meer risico dat je ernstig ziek wordt van het coronavirus. Daarom blijft het extra belangrijk dat je je laat vaccineren volgens het COVID-19 vaccinatieprogramma als je zwanger wilt worden of bent.
Dit gebeurt er met jou als je 2 weken zwanger bent
Dit zijn dingen zoals veranderde afscheiding rond de eisprong, een LH-piek, lichte krampen en een lichte stijging in de lichaamstemperatuur. Ook zal je rond de eisprong meer zin hebben in seks en kunnen je borsten wat gevoeliger worden.
Corona tijdens de zwangerschap kan, met wat we nu weten, geen kwaad voor jouw baby. Voor zover nu bekend, heb je met corona niet meer kans op een miskraam. Je kan net als zwangere vrouwen zonder corona, thuis, in het ziekenhuis of in een geboortekliniek bevallen.
U kunt niet worden verplicht om meer te werken dan: maximaal 10 uur per dienst; in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week; in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.
Activiteiten als staan, zitten, voorwaarts buigen, tillen en traplopen kunnen je pijn verergeren. Gelukkig verdwijnen deze klachten vaak na de bevalling, maar soms blijven klachten langdurig bestaan. Dat kan variëren van continu pijnklachten tot alleen vlak voor en tijdens de menstruatie.
Een voorbeeld van een supplement met melkzuurbacteriën is Lactobacillus reuteri Protectis: dit zijn probiotica die volledig veilig in gebruik zijn tijdens de zwangerschap en voor je baby.
Mensen met een verminderde weerstand doordat ze weerstand verlagende medicijnen nemen. Kankerpatiënten tijdens of binnen 3 maanden na chemotherapie en/of bestraling. Mensen met ernstige afweerstoornissen waarvoor zij behandeling nodig hebben van een arts.
Toch kan dit gebeuren. Er zijn verschillende gevallen bekend van een baby die het coronavirus in de buik van de moeder heeft opgelopen. Ook na de bevalling kan je baby besmet worden door jezelf of door anderen. Voor zover nu bekend verloopt zo'n infectie bij baby's over het algemeen mild.
In de meeste gevallen is koorts tijdens je zwangerschap ongevaarlijk. In een aantal gevallen gaat het echter wel gepaard met risico's. Bijvoorbeeld als je vroeg in de zwangerschap (eerste 3 tot 8 weken) last krijgt van koorts. Dan kan dit volgens onderzoek het risico op hartproblemen en schisis bij je kindje vergroten.
Uw werkgever mag u niet ontslaan als u zwanger bent. Uw werkgever mag u ook niet ontslaan omdat hij denkt dat u zwanger wilt worden.
De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon. Een lager inkomen tijdens een voorafgaande ziekte- of verlofperiode heeft geen invloed op de hoogte van uw uitkering.
Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte ('bevallingsrust' of 'bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (verplicht te nemen).
Ik ben zwanger
De kans om door corona erg ziek te worden tijdens je zwangerschap is nog steeds klein. Maar zwangere vrouwen hebben wel een grotere kans op een ernstiger verloopt van een corona-infectie dan vrouwen die niet zwanger zijn, vooral bij een infectie in het derde trimester (na 28 weken).
Grotere kans op schade aan de placenta en op doodgeboorte
Toch kan COVID-19 zorgen voor schade aan de placenta, zelfs als de moeder bijna geen klachten heeft. Daarnaast geeft een besmetting tijdens de zwangerschap waarschijnlijk een grotere kans op een doodgeboorte, vooral bij de Delta variant.
Prenatale en congenitale infecties
Deze zijn het gevolg van een infectie van de moeder tijdens de zwangerschap, waarbij via de placenta overdracht plaatsvindt naar de foetus. De belangrijkste virussen die prenatale infecties kunnen veroorzaken zijn CMV, parvovirus B19 en varicella-zostervirus.
30% binnen 1 maand zwanger. 59% binnen 3 maanden zwanger. 80% binnen 6 maanden zwanger. 85% is binnen het jaar zwanger.
De veronderstelling is dat daardoor het sperma minder snel naar buiten loopt. De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.
Ongeveer 40-50% van de bevruchte eicellen nestelen zich niet goed in. Dit is best een hoog percentage. Wist je dat je dit soms niet eens weet dat dit gebeurd is? Dit komt namelijk doordat een menstruatie lastig te onderscheiden is van een mislukte innesteling.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.