Laat ze heel goed uitlekken en wrijf ze desnoods droog in een keukenhanddoek. De beste manier om boontjes in te vriezen is de boontjes te vacumeren maar u kunt ze natuurlijk ook in een diepvrieszakje doen.Wrijf dan zoveel mogelijk lucht uit de diepvrieszak. Boontjes worden altijd wat slapper na het invriezen.
Sperziebonen invriezen door te blancheren
,,Na het koken spoel je de sperziebonen direct af met koud water en laat je de bonen nog even afdruipen in een vergiet, waarna je ze het beste in een luchtdichte diepvrieszak of goed afgesloten bakje kunt stoppen.” Zo simpel is het, meent Van der Vossen.
Sperziebonen invriezen kan door sperziebonen rauw, geblancheerd of gekookt in de vriezer te bewaren. Als de sperziebonen goed luchtdicht verpakt zijn, blijven ze maximaal 6 maanden houdbaar in de vriezer.
Sperziebonen invriezen is heel makkelijk, maar de bonen moeten wel eerst schoon gemaakt worden. De beide uiteinden er af snijden, en de bonen in kleinere stukken snijden of breken. Dan natuurlijk nog een keer goed wassen onder koud water. Plaats daartoe een pan met water op het vuur, en breng het water aan de kook.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je sperziebonen een korte periode (2 á 3 minuten) in kokend water gaart. Hierna spoel je de boel af met ijskoud water, of een ijsbad. Dit stopt de garing direct. Op deze manier behoud je de kleur en smaak optimaal.
Geblancheerde Sperziebonen Koken Als je ze eerst laat ontdooien worden ze slap en verliest de sperzieboon zijn structuur en textuur. Dus vanuit de vriezer in het kokende water. Breng het water dan weer aan de kook en kook de sperziebonen in 8-10 minuten beetgaar.
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
Dit voorkomt het overkoken van het water en maakt de sperziebonen extra zacht.
Verpak de snijbonen altijd in luchtdichte diepvrieszak of een bakje wat goed kan worden afgesloten en geschikt is voor de vriezer. Het beste kun je de snijbonen achter in de vriezer plaatsen en de vriezer moet een temperatuur hebben van -18 graden of lager. Hoe lager de temperatuur, hoe langer je ze kunt bewaren.
2.3 Stomen
Stomen is een goede manier om zoveel mogelijk voedingsstoffen en vitamines in groente te bewaren. Ook sperzieboontjes kun je prima stomen. Houd hierbij een kooktijd van 16 tot 18 minuten aan.
Sperziebonen blancheren
Breng een pan met water aan de kook. Kook de sperziebonen vervolgens maar 2 minuten. Spoel ze meteen daarna af met (ijs)koud water om het kookproces te stoppen. Je kunt vervolgens de geblancheerde sperziebonen invriezen of verwerken in een gerecht.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Een voordeel van het koken van je eigen boontjes is dat je grote hoeveelheden kunt bereiden, maar een nog groter voordeel is dat je de gekookte bonen gewoon kunt invriezen.
Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel, meestal groente of fruit, een korte tijd wordt gekookt waarna het in koud water wordt gelegd of door koud water wordt afgespoeld zodat het kookproces wordt onderbroken.
Zijn sperziebonen gezond? Sperziebonen rekenen we tot groente en passen binnen een gezond voedingspatroon. Net als andere groentesoorten bevatten sperziebonen veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
Rauwe sperziebonen bevatten de stof lectine, dit kan maag- en darmklachten veroorzaken. Als u de sperziebonen minstens 5 minuten kookt voordat u ze eet is er echter niets aan de hand. Door de bonen te verhitten, daalt het lectinegehalte, waardoor de kans op klachten nihil wordt.
In de koelkast maar 2 dagen houdbaar.In de vriezer, na blancheren voor 9 maanden houdbaar. Gekookte sperziebonen 2 dagen te bewaren in de koelkast. Sperziebonen zijn vers verkrijgbaar, maar ook in pot, blik en uit de diepvriezer. Sperziebonen zijn ook een bekende groente in vele moestuinen.
Hoe lang je fruit of groenten moet blancheren, hangt af van het voedsel. Bladgroente zoals spinazie moet slechts enkele seconden in het kokende water, vaste groenten zoals kool hebben al snel enkele minuten nodig. Ga je groenten blancheren, doe dan een snufje zout in het ijswater.
Denk aan andijvie, asperges, bloemkool, boerenkool, knotselderij, koolsoorten, koolrabi, prei, snijbonen, sperziebonen, spinazie, zomerworteltjes/peentjes en meer! Zorg dat de groenten vers zijn voordat je het invriest.
Zoals we al schreven worden de groenten vaak ruim voordat je het koopt gesneden. Dat betekent ook dat je de groente dan wel meteen moet invriezen. Na een dag invriezen, of nog laten, raden we af. De groente heeft dan zoveel vitaminen en dergelijk verloren dat het invriezen eigenlijk geen zin meer heeft.
Doe de gekookte boontjes in de stoofpot en roer ze door de hete boter. Kruid de groenten met verse nootmuskaat, peper van de molen en een snuifje zout. Voeg op het einde enkele druppels natuurazijn toe en roer de groentjes een laatste keer om.
Welke kruiden bij bloemkool passen? Dat zijn bijvoorbeeld kerrie, uienpoeder, tijm, dragon, peterselie, nootmuskaat, Italiaanse kruidenmix en chilipepervlokken en knoflook. Veel plezier met uitproberen!