Door onze dromen kunnen we de vele prikkels van overdag verwerken en herinneringen opslaan. Daardoor worden dromen soms 'dagrestanten' genoemd. Na een nachtrust met voldoende REM-slaap kunnen we ook beter omgaan met emoties. De REM-slaap is dus belangrijk voor onze mentale gezondheid en ons emotioneel herstel.
Of je nu gelooft dat dromen een diepere betekenis hebben of niet, droomslaap is immens belangrijk voor je mentale gezondheid. Het laat je toe om de overvloed aan prikkels te verwerken, geeft je die ene ingeving waar je al zo lang naar op zoek was én zorgt ervoor dat je beter kan omgaan met emoties.
In de nacht is dat niet veel anders. Je gedachten gaan door en, doordat jij er niet bewust bij bent, nemen ze soms de wildste vormen aan. Je droomt om de gebeurtenissen en emoties van de afgelopen dag te verwerken. Veel dromen is dus gezond. 's Nachts werken je gedachten wel iets anders dan overdag.
Een droom is dus niets meer dan een verhaaltje dat het brein probeert te construeren uit willekeurige hersenactiviteit tijdens de REM-slaap. Dromen hebben dan geen diepere betekenis, bevatten geen onbewuste verlangens: het zijn puur een bijproduct van neurofysiologische processen. Maar: Freud is terug!
Gemiddeld heeft de mens vijf tot zeven dromen per nacht
Sommige dromen, zeker terugkerende dromen hebben een diepere betekenis. Wat de betekenis is verschilt van persoon tot persoon. Door een droom tijdens een sessie onder de loep te nemen, neem je een kijkje in je onderbewuste.
1. Je vergeet 90% van je dromen.
net zo intens als die van mensen die wel kunnen zien, alleen spreken ze andere zintuigen aan: reuk, gevoel, gehoor, etc. Het is bewezen dat we in onze dromen alleen maar gezichten kunnen zien van mensen die we kennen.
De betekenis van dromen over overledenen
Waarschijnlijk heb je je verdriet op dit moment deels verwerkt. Of is er naast je verdriet ruimte voor iets anders. De droom die je beschrijft gaat over je 'innerlijke' vader, de vader die onlosmakelijk deel van jou is.
Als een droom zich in het echte leven lijkt te manifesteren nadat u hem tijdens de slaap hebt ervaren, kan dit wijzen op een precognitieve ervaring, maar veel gevallen van "dromen die uitkomen" kunnen vaak eerder worden toegeschreven aan toeval of selectieve herinnering dan aan echte psychische fenomenen.
Een droom is een opeenvolging van beelden, gedachten, emoties en gevoelens die zich in je geest afspelen tijdens je slaap. Het is een soort film van je eigen gedachten. Of, zoals sommigen zeggen, een manier om onafgemaakte emoties, gedachten en problemen te verwerken.
Mogelijke oorzaken zijn stress, spanning, medicijnen, koorts, zwangerschap of trauma … Het gevolg is dat je overdag moe bent. In sommige gevallen leiden nachtmerries zelfs tot chronische slapeloosheid.
Dromen kunnen je dingen vertellen over zaken waar je mee zit of dingen van de vorige dag, over je gemoedstoestand, of angsten en wensen. Je zou en droom ook kunnen zien als een film van je eigen gedachten. Deze gedachten kunnen zaken zijn waar je overdag mee bezig bent en die 's nachts gewoon doorgaan.
De duur van een droom kan enorm variëren; sommige duren een aantal seconden, anderen wel 20-30 minuten. Gemiddeld droomt men drie tot vijf keer per nacht, maar dit kan ook meer zijn; de meeste dromen worden vrijwel onmiddellijk vergeten.
Waarom je dromen wel herinnert
Dit deel stimuleert het verwerken van informatie en opslaan van herinneringen. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die hun dromen vaak kunnen navertellen twee keer zo veel wakker worden 's nachts als mensen die dat niet kunnen en dus onrustiger slapen.
Dromen betekenen vaak meer dan je denkt. Je krijgt niet alleen inzicht in relaties, maar dromen geven meestal ook een beeld van jouw daadwerkelijke emoties. Gemiddeld droomt iedereen 5 tot 7 keer per nacht. Sommige dromen duren slechts 5 minuten, anderen kunnen tot wel 45 minuten duren.
Hoewel wetenschappers niets met 100% zekerheid kunnen zeggen, is het wel duidelijk geworden dat we dromen om dagprikkels te verwerken. Alles wat je meemaakt op een dag, zowel emotioneel als fysiek, moet worden verwerkt. Dat doe je voornamelijk in je REM-slaap, de fase waarin je diverse dromen hebt.
Een ander gevoel van tijd
Hoewel dromen slechts kort duren, kan het lijken alsof u uren onderweg bent, of zelfs dagen. Maar als droomonderzoekers kijken naar de tijd die u werkelijk hebt doorgebracht in de REM-slaap, dan is dat maximaal zo'n 30 minuten.
Volgens neurowetenschapper Sidarta Ribeiro kunnen je dromen zomaar eens écht de toekomst voorspellen. Zo heeft hij veel onderzoek gedaan naar dromen en meent dan ook dat er een grote kans is dat ze een voorspellende functie hebben. Toch ligt dit iets genuanceerder dan je wellicht denkt, vertelt hij aan mindbodygreen.
Opgesloten of vastzitten. Voor veel mensen is het een ware nachtmerrie. Dromen dat je vastzit of bent opgesloten betekent meestal dat jij je zorgen maakt om je huidige situatie. Dit kan betrekking hebben op je baan, relatie of je huidige woonsituatie.
“Je onderbewustzijn toont dan wat je verlangt. Misschien biedt je ex zijn of haar excuses aan of vecht hij of zij om je terug te winnen. Wil je helemaal niet terug naar je ex, maar droom je er wel over? Dan wijst je onderbewustzijn je erop dat je graag in het algemeen opnieuw een relatie wil”, vertelt Loewenberg.
Een lucide droom is een droom waarin de dromer zich bewust is van het feit dat hij droomt. Het begrip 'lucide droom' wordt toegeschreven aan de Nederlandse psychiater en schrijver Frederik van Eeden die het in een artikel getiteld A Study of Dreams voor het eerst gebruikt zou hebben.
In dat opzicht kan de droom ook een waarschuwing zijn voor de toekomst; denk na of je ambities overeenkomen met je capaciteiten en wie je echt bent. Als je in je droom niet valt, maar wel bang bent om te vallen, kan dat symbool staan voor angst om los te laten in het echte leven.
“Tijdens de remslaap wordt het deel in onze hersenen dat voor ons rationeel denken en handelen zorgt volledig onderdrukt. Je hebt dus geen logisch denken of toetsing aan de realiteit. Dat op zich is al een deel van de verklaring: alles in jouw droom lijkt juist, ook al slaat het nergens op.
Nachtangst (Pavor nocturnus)
Bij nachtangst komt u tijdens de slaap plotseling overeind. Vaak gaat dit samen met gillen, huilen, een snelle ademhaling en zweten. Het lijkt alsof u zeer angstig bent.
8. Je Kunt Niet Snurken en Dromen Tegelijkertijd. Dit grappige feitje komt voort uit het feit dat de spieren die verantwoordelijk zijn voor snurken, de keelspieren, tijdens de REM-slaap worden geblokkeerd. Dus als je droomt, ben je een vredige, niet-snurkende slaper.