Kortom: Spruitjes kunnen rauw worden gegeten. In tegenstelling tot bepaalde andere groenten, granen en peulvruchten, bevatten spruitjes niet de gebruikelijke antinutriënten die sommige mensen vermijden. Wel kun je het glucosinolaatgehalte verminderen door ze te koken.
Het vitamine C-gehalte daalt echter aanzienlijk bij stomen of koken, namelijk tot onder de 50 mg. Je kunt echter ook een kleine hoeveelheid van de spruitjes rauw eten: snijd ze in heel dunne plakjes en geniet ervan met een heerlijke dressing.
Sla, komkommer en paprika kan je bijvoorbeeld prima rauw eten. Omdat paprika vooral een bron is van vitamine C, wat snel verloren gaat bij warmte, bevat rauwe paprika zelfs meer voedingsstoffen. Van andere groentesoorten kan je beter kiezen voor een gekookte variant. Zoals sperziebonen, tomaten en champignons.
Slechts één portie spruitjes van 200 gram zal aan jouw dagelijkse behoefte van vitamine C en vitamine K voldoen, terwijl je ook veel folaat, kalium, B-vitamines, mangaan en tal van andere voedingsstoffen zult binnenkrijgen.
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Spruiten bevatten tot 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels! Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand.
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).
2/ Spruitjes opwarmen
giftig worden. Daardoor kan de groente kankerverwekkend worden. Niet langer dan twee dagen in de koelkast (en wél in een afgesloten bakje).
Na zo'n tien minuten zijn ze beetgaar, maar dan komt er ook zo'n typische, onaangename geur vrij. Deze lucht ontstaat doordat spruitjes zwavel uit de grond opnemen tijdens de groei. Als ze gekookt worden, laten ze dat los en voilà, daar is de typische spruitjesgeur.
Het beste kun je de spruiten schoon maken, en kort blancheren voordat je de spruitjes gaat invriezen. In een diepvrieszakje of in een bakje, blijft de groente dan 12 maanden houdbaar.
Broccoli is prima rauw te eten, je krijgt dan veel antioxidanten binnen, al kan het even wennen wat betreft de smaak en structuur.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Broccoli bestaat uit kleine groene bloemknoppen met dikke stelen, beide kun je eten. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar is fijner en pittiger. Rauwe broccoli is rijk aan vitamine C en vezels.
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.
Veel mensen geloven dat rauwe groenten gezonder zijn dan gekookte groenten. Toch is dat niet helemaal waar. Het koken van ons voedsel helpt namelijk een handje bij de spijsvertering en de opname van vitamines.
Je eet ze dan als ze nog lekker knapperig zijn en alle goede voedingsstoffen blijven bewaard. Je kunt bloemkool werkelijk met alle soorten andere groenten combineren want het is een echt allemansvriendje. Rauw vormt bloemkool een lekker tussendoortje.
Neem ca. 310 gram spruitjes per persoon voor jouw dagelijkse portie van 250 gram groenten. Als je een netje/zakje van 500 gram voor 2 hebt gekocht, combineer het dan met cherrytomaatjes en bijvoorbeeld ui voor jouw dagelijkse 250 gram groenten.
Spruitjes zijn goed voor je. Ze bevatten maar liefst dubbel zoveel vitamine C als sinaasappels. Het zijn toppers onder de kolen. Bloemkool, savooikool en andere kolen bevatten allemaal belangrijke voedingsstoffen.
Gare spruitjes of een restje spruitjes uit pot (glas) over? Deze bereide spruitjes kun je nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren. Wel even over doen in een afgesloten bewaarbakje.