LDL-cholesterol (slecht cholesterol)Een LDL-cholesterol onder de 3 mmol/L is goed. Door een hoger LDL-cholesterol kunnen uw bloedvaten verstopt raken. Let op: als u een behandeling krijgt tegen hoog cholesterol, dan moet de waarde lager zijn.
Je hebt een verhoogd risico op hart- en vaatziekten als: je totaal cholesterol waarde hoger is dan 5. je LDL-cholesterol waarde hoger is dan 3.
Cholesterolratio en hart en vaatziekten
De ratio hoort kleiner dan 5 te zijn. Belangrijke grenswaarden hierbij zijn: LDL-cholesterol: minder dan 2,5 mmol/l = optimaal, meer dan 3,5 mmol/l = te hoog. HDL-cholesterol: minder dan 0,9 mmol/l = te laag.
Bij sterk verhoogde cholesterolwaarden moet worden gedacht aan Familiaire Hypercholesterolemie (FH), of erfelijk hoog cholesterol. Dit geldt bij: een totaal cholesterol waarde boven de 8. een LDL-waarde boven de 6.
Gefilterde koffie, zoals filterkoffie, oploskoffie, koffie van koffiepads, percolatorkoffie en de meeste automatenkoffie verhoogt het cholesterol daarom niet of nauwelijks. Ongefilterde koffie, indien dit type koffie dagelijks gedronken wordt, kan het cholesterol- gehalte in het bloed verhogen.
Als je lichaam te weinig vocht krijgt, haalt het vocht uit je cellen, tussen je cellen vandaan en uit je bloed. Hierdoor vernauwen je bloedvaten, stijgt je bloeddruk en op termijn zelfs je cholesterolgehalte.
Een hoog cholesterol is geen ziekte. Het geeft geen klachten. Een hoog cholesterol kan de bloedvaten wel nauwer maken. Een hoog cholesterol vergroot daardoor het risico op hart- en vaatziekten.
Met bloedonderzoek kunnen we vaststellen of u een te hoog cholesterol of triglyceriden hebt. Op basis hiervan kunnen we een inschatting maken van het risico op hart- en vaatziekten, de kans op erfelijke aandoeningen en kunnen we adviseren over leefstijlveranderingen en medicijnen.
Een LDL-cholesterol onder de 3 mmol/L is goed. Door een hoger LDL-cholesterol kunnen uw bloedvaten verstopt raken. Let op: als u een behandeling krijgt tegen hoog cholesterol, dan moet de waarde lager zijn. Kijk bij cholesterol en medicijnen.
Het volgen van een cholesterol verlagend dieet kan inderdaad je cholesterol doen verlagen, maar dit zal niet in een aantal dagen gebeuren. Daarnaast zijn er nog veel meer factoren afhankelijk of het dieet überhaupt wel zal werken.
Een HDL lager dan 1,04 mmol/L wordt beschouwd als een hoger risico op hart- en vaatziekten. Waarden tussen 1,04 en 1,55 mmol/L betekenen in het algemeen een matig risico en waarden boven 1,55 wijzen op een laag risico op hart- en vaatziekten.
De onderzoekers hebben daar nu aan toegevoegd dat er mensen zijn die zeer hoge waarden van HDL-cholesterol hebben en tegelijkertijd ook een hoger risico hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten.
Xanthelasma ontstaat door een te hoog cholesterol en ziet eruit als geelwitte verdikkingen rondom de ogen. Vaak worden de verhevingen zowel door mannen als vrouwen als cosmetisch storend en “ongezond” gezien door de opvallende gele kleur die xanthelasma kan hebben.
Het hebben van cholesterol is dus goed. Het probleem ontstaat echter wanneer er teveel cholesterol is dat opgehoopt blijft in de vaatwand. Dit zorgt voor een vernauwing wat bloed en zuurstoftoevoer verslechterd. Dit zorgt voor bijvoorbeeld het hebben van etalagebenen, sneller moe worden of andere doorbloedingsklachten.
Verschillende oorzaken voor een verhoogd cholesterol
Ongezonde voeding met teveel verzadigde vetten (zie onder risicofactoren). Aandoeningen als hypothyreoïdie (te traag werkende schildklier), nieraandoeningen, leveraandoeningen, zwangerschap en het gebruik van geneesmiddelen zoals antipsychotica.
Daarnaast wordt ook de kans op botontkalking kleiner als je regelmatig wandelt. Onderzoek wijst dat bij een half uur wandelen de bloeddruk wordt verlaagd en het cholesterolgehalte in het bloed lager wordt.
kies voor magere vleessoorten en vleeswaren; kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas; beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak. kies andere, vetarme bereidingsmethoden, bijvoorbeeld grillen in plaats van bakken.
In combinatie met een gezonde voeding hebben vooral vitamine C en E een positief effect op je cholesterolgehalte. Groente, fruit, noten en plantaardige oliën zijn goede bronnen van deze vitamines.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen.
Over het algemeen geldt: hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen erin zit. De kleurstof lycopeen kan in de juiste concentratie onder andere bijdragen aan: Het beschermen van je lichaam tegen oxidatieve stress. Het verlagen van je LDL-cholesterol (het type cholesterol dat de kans op hart- en vaatziektes verhoogt)
Om de cholesterolspiegel op peil te houden kan magnesium een goede oplossing zijn. Magnesium kan dagelijks gebruikt worden door bijvoorbeeld magnesium olie twee maal daags op de armen of benen te smeren.