Een hond groeit gemiddeld tot het eerste jaar. Kleine rassen mogen in 3 maanden ongeveer 50% van hun eindgewicht behalen.Grote tot zeer grote rassen mogen dezelfde periode slechts 20/25% van hun eindgewicht realiseren.
Aan de hand van de groeicurve kunt u zien hoe zwaar uw pup gaat worden. Zet de leeftijd ten opzichte van het gewicht en kijk waar de groeicurve uitkomt. Als u deze pagina uitprint kunt u het groeiverloop van uw pup bijhouden.
Een pup heeft een geboortegewicht van 500 gram. In de eerste 10 dagen tijd moet dit gewicht verdubbelen. De pup moet in 10 dagen dus 500 gram groeien. Dit is 50 gram per dag.
Wanneer een pup volwassen is verschilt per ras en per hond. Kleine honden zijn gemiddeld eerder volwassen dan grote rassen. Zo zijn kleine rassen vaak met 10-12 maanden al uitgegroeid en grotere rassen pas met 12-18 maanden. Hele grote rassen 'zwaren' zelfs na de 18 maanden nog verder uit.
Gemiddeld groeit een pup 1,6 tot vier gram per 24 uur per kg van het te verwachten gewicht op volwassen leeftijd. Dus 1,6 gram voor een pup met een volwassen gewicht van 60 kg en vier gram voor een pup van vijf kg. Het geboortegewicht van een pup varieert tussen 100 - 500 gram, afhankelijk van het ras.
Snelle groei kan bijvoorbeeld leiden tot botproblemen, zoals elleboogproblemen of groeipijn. Het is dus belangrijk dat een groeiende pup niet te veel voeding krijgt en dat de voeding ook uitgebalanceerd is.
Als je puppy 2 kilo weegt, dan heeft zij 210 x (2) 0,75= 353 kilocalorieën per dag nodig. Als je puppy 5 kilo weegt, dan heeft zij 210 x (5) 0,75= 702 kilocalorieën per dag nodig. Als jouw puppy 10 kilo weegt, dan heeft zij 210 x (10) 0,75= 1180 kilocalorieën per dag nodig.
Een hond groeit gemiddeld tot het eerste jaar. Kleine rassen mogen in 3 maanden ongeveer 50% van hun eindgewicht behalen. Grote tot zeer grote rassen mogen dezelfde periode slechts 20/25% van hun eindgewicht realiseren.
Sommige honden worden dan ook helemaal hyperactief en gaan rennen, springen, bijten, grommen. Dit wordt ook wel de gekke 5 minuten genoemd. Dit gedrag komt door oververmoeidheid en overprikkeling. Een pup kan dan zeer druk lijken, maar in feite is hij oververmoeid.
Vier tot zes maanden
Pups groeien zo snel gedurende deze periode dat je elke dag veranderingen opmerkt. Je pup kan je niet alleen testen en uitdagen, maar dit is ook de periode waarbij ze ontdekken waar ze staan in de rest van de roedel. Er wordt wat gekibbeld en gevochten, dit doen ze om dominantie te bepalen.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
Een kleine hond heeft bijvoorbeeld ongeveer de helft van zijn groei bereikt na 4 maanden en driekwart van zijn groei na 6 maanden. Ter vergelijking: een grote rashond heeft waarschijnlijk de helft van het volledige gewicht bereikt na 5 maanden en driekwart na 9 maanden.
Water en natvoer
Zorg er daarom voor dat je pup dagelijks vers drinkwater heeft. De vuistregel is dat een hond ongeveer 50 ml water per kilogram lichaamsgewicht drinkt per dag. Hiermee kun je gemakkelijk uitrekenen hoeveel water je je puppy moet geven.
de dagindeling voor een pup
Puppy's kunnen nog niet zolang hun behoeften ophouden, regelmatig uitlaten is van belang. Ze eten in het begin ook vaker dan naarmate ze ouder worden. En ze slapen heel erg veel. Puppy' hebben ongeveer 18 uur slaap per dag nodig.
De schofthoogte van uw hond wordt gemeten vanaf de schouder tot aan de grond. Autobench.nl heeft voor u een lijst met Schofthoogtes ontwikkeld met daarin de schofthoogtes van de meest voorkomende honden rassen. De schofthoogte kunt u aanhouden als minimale hoogte voor een autobench, hondenbench of transportbox.
Maar hij moet natuurlijk niet dik worden. Het ideale gewicht voor jouw pup is afhankelijk van het ras. Kleine honden (zoals een Chihuahua) mogen als ze drie maanden oud zijn ongeveer de helft van hun eindgewicht wegen. Voor grote rassen (zoals een Sint Bernard) is dat nog maar een kwart van hun uiteindelijke gewicht.
Leid hem bijvoorbeeld af met een snoepje vlak voor zijn neus of met een speeltje zodat hij met vier poten op de grond blijft. Vraag het bezoek om door de knieën te gaan, de pup even aan hun hand te laten ruiken en hem rustig over zijn borst te aaien terwijl u ervoor zorgt dat hij niet opspringt.
Wanneer stopt je pup met bijten en happen? Tijdens het wisselen van het melkgebit kan de pup juist nog iets meer gaan bijten. Maar wees gerust: het gaat over! Na het wisselen van het melkgebit (met maximaal 7 maanden) stopt het happen en bijten over het algemeen.
Hoe kun je het bijtgedrag van je pup trainen? Bij te hard bijtgedrag kun je 'AU' zeggen, het spel staken en weglopen. Als je dit consequent toepast leert je pup wanneer hij te hard bijt. Hij leert ook dat het spel stopt als hij dit doet, dus dat het bijtgedrag hem niets oplevert.
Het wordt dan ook aangeraden om puppy's, zeker als ze nog erg jong zijn, ten minste vier keer per dag te voeren. Wanneer ze zo'n 12 weken oud zijn, kunt u dit terugbrengen naar drie keer per dag. Met 6 maanden zijn de pups groot genoeg om hun voer in twee porties per dag te krijgen.
6- 12 maanden: 2 keer per dag. 20-30 gram per kg lichaamsgewicht. per kg lichaamsgewicht.
De hoeveelheid eten dat je hond moet eten verschilt per ras, grootte en activiteit. De ene hond eet daarnaast ook meer van zichzelf dan anderen. Gemiddeld kun je uitgaan van 10 – 100 gram per kilo lichaamsgewicht voor honden vanaf een maand of 10.
Wacht ook niet met de laatste maaltijd tot laat op de avond. Zo geef je je pup veel tijd om zijn eten te verteren, en voor een grote boodschap vóór bedtijd. Voor pups is het zéker belangrijk dat ze voedzaam eten krijgen.
Je kan er tijdens de eerste nacht en dag dus op rekenen dat je pup heel veel slaapt. Volwassen honden slapen zo'n 15 uur per dag. Puppy's hebben zo'n 18 uur slaap per 24 uur nodig.
Waar een mens over het algemeen aan een stuk door slaapt, ligt dit voor jouw hond toch wat anders. Volwassen honden slapen ongeveer 12 tot 14 uur per dag. Senior honden hebben vaak wat meer slaap nodig, zij slapen meestal 16 tot 18 uur. Pups hebben zelfs 18 tot 20 uur slaap nodig om goed uitgerust te zijn.