Seks is een vorm van intimiteit. Het is belangrijk dat seks een plek krijgt in je relatie, om je verbonden met elkaar te blijven voelen. Seks gaat over ontdekken, spelen, opwinden en bevredigen. Het is een soort unieke, geheime of heilige plek waar je bij elkaar komt en alles met elkaar deelt.
Het is de lijm in je relatie; door de hormonen die je tijdens het vrijen aanmaakt, krijg je samen een diepere verbinding dan je op andere manieren kunt krijgen. Seks is een manier om af te stemmen, elkaar terug te vinden, opnieuw te beginnen, te vergeven en te ontdekken. Seksuele energie is levensenergie.
"Relaties zonder seks kunnen even gezond zijn als relaties met seks. Het hangt er van af of je als partners op dezelfde golflengte zit. Als je allebei geen nood hebt aan die vorm van intimiteit, is dat perfect. Maar het grote probleem is natuurlijk dat de verlangens van twee mensen zelden gelijk lopen.
Seks geeft een gevoel van verbondenheid, het verdiept én verlicht je relatie, het voelt fijn en je slaapt er ook nog eens goed op. Je zou dus zeggen dat we niet van onze geliefde kunnen afblijven – maar de praktijk is vaak anders.
Wat betekent het als de seks in een relatie afneemt of stopt? “Hoewel het in sommige gevallen zeker iets kan zeggen over de relatie, is het niet erg als een koppel weinig of geen seks heeft. Als het voor jou en je partner geen probleem is, dan is het ook écht geen probleem.
De seksuoloog uit Amsterdam adviseert haar patiënten zelfs ongeveer drie keer per maand seks. "Dat is geen keiharde regel die ik opstel, hoor. Men moet doen waar ze zich goed bij voelen. Daarnaast moet je ook niet te veel waarde hechten aan al die mensen die zeggen dat ze twee keer per week seks hebben.
Immunoglobuline A is een ander woord voor een antilichaam dat je immuunsysteem verbetert. Seks is dus goed voor je weerstand. Het antwoord op de vraag 'hoe vaak is gezond? ', is dus ongeveer een à twee keer in de week.
Want je zou kunnen zeggen dat het seksloos is wanneer er geen enkele vorm van seksueel contact meer aanwezig is. Maar, er zullen ook mensen zijn die dit zeggen wanneer er voor hun gevoel 'slechts' één keer per maand seks is.
Een antwoord op de vraag 'hoe lang is te lang? ' is verschillend per persoon. Vaak wordt het antwoord helder in een relatie, waarvan een van de twee mensen laat blijken behoeften te hebben aan een potje seks.
Maar waar is dat dan goed voor, elke dag seks? Omdat seks je hormonen op hol brengt, waardoor je je achteraf nauwer verbonden voelt met je partner. Dat is heel belangrijk bij koppels die van elkaar aan het vervreemden zijn, want dat dichte en intieme gevoel is het begin van een genezingsproces.
Vrouwen denken gemiddeld 18,6 keer per dag aan seks, iets minder dan een keer per uur. Ook als het op slapen en eten aankomt, zijn mannen sneller afgeleid: mannen denken gemiddeld om de 38 minuten aan eten en om de 33 minuten aan slaap, terwijl vrouwen elke 62 minuten aan eten en elke 72 minuten aan slaap denken.
Intimiteit roept voor veel mensen als eerste een associatie op met een romantische relatie, maar eigenlijk is dit gevoel van vertrouwen en verbondenheid belangrijk voor alle relaties in je leven. Emotionele verbondenheid met een vriend of vriendin, of met een familielid, is net zo goed belangrijk.
Uit een onderzoek van Psychologie Magazine in 2016 bleek dat één op de vijf Nederlanders mensen het voorgaande half jaar helemaal geen seks heeft gehad en van de mensen met een relatie één op de twintig.
Seks is het toppunt van intimiteit. Het bewijs van samen-één-zijn. Seks bevestigt je man in zijn man zijn, en daarmee is het het grootste cadeau dat je als vrouw aan je man kunt geven: jezelf. Door seks gaat voor hem de deur open naar intimiteit op andere vlakken: emotioneel en spiritueel.
Nog een vraag die ik vaak krijg: Kan een man gevoelens krijgen door seks? Seks staat voor mannen in heel veel gevallen zoals je net leest los van een emotionele connectie. Niet per definitie: wanneer hij een relatie met je heeft, is het voor hem ook een emotionele beleving.
Door seks maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan (ook wel het knuffelhormoon genoemd). Dit hormoon zorgt voor een gevoel van vertrouwen, hechting en verbondenheid. Rondom de bevalling maken vrouwen extra oxytocine aan, zodat ze zich extra aan hun kind gaan hechten.
Op de vraag hoeveel vrouwen over hebben voor betaalde seks, antwoordt 28 procent er 100 euro voor te willen betalen. 26 procent zou er tussen de 100 en 200 euro aan uitgeven en 7 procent telt daar nog eens honderd euro bij op. Slechts 3 procent heeft er tussen de 300 en 400 euro voor over.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
In heteroseksuele relaties korter dan een jaar heeft 86 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks; bij de vrouwen is dat 79 procent. Na vijf jaar relatie heeft 70 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks en nog maar 29 procent van de vrouwen.
Uitgangspunt voor een veilige, gezonde seksuele relatie (in welke vorm dan ook) is dat ieders gevoelens en grenzen worden gerespecteerd. Seksualiteit beleven met elkaar vraagt om openheid en de ander durven aan te geven wat je wel en wat je niet wilt. Om verschillende redenen kan seks ook problemen veroorzaken.
Net als in eerder onderzoek bleek ook uit Fishers experiment dat mannen vaker aan seks denken: gemiddeld 34 keer per dag, terwijl de teller bij vrouwen op negentien keer bleef steken. Maar, ontdekte Fisher, mannen denken niet alleen vaker aan seks, maar ook aan eten en slapen.
De waarheid is dat je geen exact getal kan koppelen aan de maximale duur van droog staan voor mannen. Sommige mannen kunnen jaren zonder seks, terwijl anderen zich al zenuwachtig gaan voelen na zeven dagen.
Het aantal mannen dat weleens betaalt voor seks is lager dan 1 op de 7 mannen zoals Leenhouts in Praat Mee aanhaalt. 1 op de 24 mannen, uit het onderzoek in 2009, komt het meest in de buurt als je 'het afgelopen jaar' verstaat als 'weleens'.
De gemiddelde Nederlander sekst naar eigen zeggen zo'n twee keer per week.
Psychologische oorzaken
Stress kan ervoor zorgen dat u minder aandacht en energie heeft voor seks, en daardoor minder zin krijgt. U kunt bijvoorbeeld stress hebben als u heel druk bent. Maar ook als er belangrijke of ernstige dingen gebeuren. Zoals problemen op uw werk of met geld.