Naast “gezondheid” zeggen mensen ook wel “proost” in Nederland. Ook dit komt oorspronkelijk voort uit hetzelfde (bij)geloof. Tegenwoordig is het uitspreken van “gezondheid” of “proost” eigenlijk alleen nog een beleefdheidsvorm.
Een nies werd daarom al snel begroet met de Griekse spreuk Kyrie eleison ('Heer, ontferm u') of 'gezondheid'. Op die manier hoopten omstanders de niezende voorbijgangers te behoeden voor de pest.
Wanneer iemand tegen u "يَرْحَمُـكَ الله." "Yar7amuka l- lâh" (Moge Allaah jou genadig Zijn) zegt, dan zegt u: يَهْـديكُـمُ اللهُ وَيُصْـلِحُ بالَـكُم" "Yahdîkumu l-lâhu wa yusli7u. bâlakum" (Moge Allaah u leiden en uw zaken recht.
Het antwoord op die vraag hangt af van waar je vandaan komt. In Nederland zeggen mensen bijvoorbeeld vaak 'Proost' en in Vlaanderen 'God zegene u.' Maar er zijn ook plaatsen waar mensen 'Santé' zeggen (het Franse woord voor 'gezondheid', dat ook veel mensen buiten Frankrijk wel zeggen).
' Als je echt officieel wilt proosten (wat in Spanje eigenlijk altijd wel de bedoeling is), zeg je 'salud'. Salud betekent letterlijk 'gezondheid' (je zegt het ook als iemand niest), dus hiermee wens je de mensen waarmee je drinkt alle gezondheid toe!
Drie keer niezen betekent mooi weer
Morgen mooi weer. ' Misschien hebben je vrienden dit weleens tegen je gezegd na een niesbui. Volgens Neerlandistiek, het online tijdschrift voor taal- en letterkunde, is er geen duidelijke verklaring voor deze uitdrukking.
Hatsjoe is een onomatopee.Dat is een woord dat je schrijft zoals het klinkt.Denk maar aan een boe-geluid dat een koe maakt.Of het zoemen van een bij.
Vaak worden er woorden zoals 'santé, 'cheers', 'gezondheid' of 'proost' uitgesproken. Dit hangt ook van de gelegenheid af natuurlijk. Houd het in ieder geval bondig en kort.
Bij speciale gelegenheden toosten of proosten we op iemands welzijn of goede gezondheid. Proost komt ook van het Latijnse woord 'Prosit', wat 'het strekke u tot voordeel' betekent. Voorafgaand aan het proosten spreekt er iemand een heilwens uit.
Over de hele wereld brengen mensen een proost of toost uit door met elkaar het glas te heffen. Of men een glas whisky, bier of wijn heeft, dat maakt allemaal niet uit, want proosten kan overal en met ieder (alcoholisch) drankje. Met proosten wensen we elkaar een goede gezondheid toe.
Alhamdoelillah (ٱلْحَمْدُ لِلَّٰهِ) is een uitdrukking in het Arabisch die "Alle lof zij aan Allah (God)" betekent. De uitdrukking is vergelijkbaar met Haleloe Yah in het Hebreeuws en Soli Deo gloria in het Latijn.
عيد ميلاد سعيد! Voor vandaag wens ik jou alle geluk van de wereld.
Toen de Islam is gekomen heeft Allah de Verhevene de groet voorgeschreven aan de gelovigen, deze groet is de vredesgroet namelijk: Assalamo Alaykom Warahmatollahi Wabarakatuh. Allah azw zegt in Surat Nour: “Wanneer jullie dan huizen binnentreden, geef julliezelf dan de salam, een groet van bij Allah, gezegend en goed.
Wat zeg jij als er iemand niest? Dat hangt onder meer af van waar je vandaan komt. In Nederland zeggen mensen vaak 'Proost', in Vlaanderen 'God zegene u. ' Maar er zijn ook plaatsen waar ze 'Santé' zeggen.
Nies tegenhouden
Als u een nies voelt aankomen, kunt u proberen deze tegen te houden door in de neus te knijpen of uw lippen stijf op elkaar te drukken. Doe dit voordat de diepe inademhaling begint.
Wens de persoon sterkte: geef aan dat je meeleeft en wens hem of haar kracht toe. Het kan zijn dat je echt niet weet wat je moet zeggen. Geef dat gewoon eerlijk toe.
Slàinte is een veelgehoorde term in de verschillende vormen van het Gaelic dat in onder andere Schotland en Ierland wordt gesproken. De uitdrukking slàinte laat zich letterlijk vertalen naar 'gezondheid' in het Nederlands. Doorgaans gebruiken mensen uit deze streken slàinte als een toast.
Wist u overigens dat proosten met een glas water niet op prijs wordt gesteld. De Grieken geloven dat dit ongeluk brengt. Dan maar beter met een leeg glas of een glas gevuld met wijn voor de show, dan het ongeluk over een tafel uitstrooien.
Het geluid van klinkende glazen verjoeg boze geesten
In de Middeleeuwen klonken mensen de glazen en juichten ze luid om demonen en boze geesten af te schrikken. Door te proosten zouden ze bovendien wat drank op de vloer morsen. Dat lieten ze achter voor de slechte geesten in de hoop met rust gelaten te worden.
Het werkwoord toosten - toostte - getoost betekent 'een toost op iemand of iets uitbrengen'. Toasten - toastte - getoast betekent 'roosteren'.
De Spanjaarden proosten graag met hun sangria of frisse biertjes door het Spaanse woord voor gezondheid te roepen: “Salud“!
Als je inademt voor een nies, neemt de druk in de borst toe, als je niest, schiet die druk omlaag. Dat zorgt voor een kleine verstoring van je hartritme, wat over het algemeen snel weer gecorrigeerd wordt door je hart. Ook al voelt het dus alsof je hart even stopt, het is alleen een verandering van het ritme.
"Omdat je lucht met grote kracht in de weefsels blaast, kan een zwakke plek in je luchtweg groter worden en scheuren", zegt Jan. "Je zou ook je trommelvliezen kunnen opblazen. Of zelfs lucht in je hersenen blazen, theoretisch gezien dan." Maar de kans dat dit jou overkomt is heel erg klein, benadrukt de arts.
Met een nies stoot je een wolk van zo'n 100.000 snot- en slijmdruppeltjes uit. Volgens onderzoekers van de Australische University of Queensland kunnen deze snotdruppels ongeveer vier meter ver komen. Onderzoekers van het Amerikaanse Massachussetts Institute of Technology doen daar nog vier meter bovenop.