Het voor- en najaar zijn de beste periodes om je weiland te bemesten met dierlijke mest, omdat een vochtige bodem de voedingsstoffen uit de mest beter opneemt. Je kan maximaal twintig ton dierlijke mest per hectare per gift gebruiken. Dierlijke mest kan je twee keer per jaar toedienen.
Een ruime bemesting is nodig indien in het voorjaar het perceel eerst een keer wordt gehooid. Hoe vaak er bemest wordt is een eigen keuze, wanneer je één keer bemest dan kan dit het beste in april/mei gebeuren. Wanneer een grasland twee keer bemest wordt kan de tweede keer het beste in augustus plaats vinden.
Bemest de weide met een geschikte meststof en in de juiste hoeveelheid.Bij voorkeur is dit bemesting met compost of bokashi gemaakt van paardenmest. Houd hiervoor aan dat je de mest van ongeveer één paard per hectare per jaar wilt bemesten. Gebruik geen kunstmest op de weide.
Het is daarom belangrijk om te weten wat voor jouw paard normaal is. Veranderingen – meer of minder vaak mesten per dag- kunnen een aanwijzing zijn dat er een probleem is in de spijsvertering. Merries en ruinen mesten gemiddeld zo'n 8 tot 12 keer per dag, bij hengsten en veulens is dit vaak wat meer.
Paardenmest en andere dierlijke mesten voeden de bodem, het bodemleven en het gewas wanneer ze bovengronds aangebracht worden. en zorgen dat de grassen en kruiden op je weide er goed kunnen groeien.
Het voor- en najaar zijn de beste periodes om uw weiland te bemesten met dierlijke mest, omdat een vochtige bodem de voedingsstoffen uit de mest beter opneemt.
Na het bemesten mogen paarden 14 dagen niet in de wei. De meststoffen moeten eerst goed door de bodem opgenomen worden. Zodra de mest is gezakt, kunnen de paarden veilig van het gras genieten.
Hoe veel en hoe vaak een paard mest op een dag verschilt per paard. Een paard produceert gemiddeld ongeveer 17,5 kilo mest per dag. Dit verschilt natuurlijk per paard, een groot paard zal een stuk meer mest produceren dan een kleine pony. Een paard mest ongeveer 15 keer per dag.
Meestal gaan de krampen na 10-15 minuten stappen en een keer mesten vanzelf weg en is het paard daarna weer pijnvrij. Gaat de koliek niet binnen 15 minuten over, dan is het verstandig om uw dierenarts te raadplegen.
Een gemiddeld paard van 450 kg produceert per dag 5 tot 12 mesthopen. Dit is zo'n 24 kilo mest per dag, of 10 ton mest per jaar!
Koemest kan je het hele jaar door strooien.Heb je een moestuin?In dat geval kan zal twee keer strooien per jaar in de meeste gevallen ook voldoende zijn.
Weidemest is een specifieke vorm van kunstmest die speciaal is samengesteld voor gebruik op weilanden. De afkorting NPK staat hierbij voor de drie belangrijkste voedingsstoffen in mest: stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K).
Dosering: Gazon: 3 à 4 kg per 100 m2 strooien in voorjaar, daarna enkele malen herhalen met 2 à 3 kg per 100 m2. Bloemen en Planten: 5 à 10 kg per 100 m2 uit te strooien voor het zaaien of planten. Groenten en aardappelen: 6 à 10 kg per 100m2 uit te strooien voor het planten, zaaien of poten.
Overbemesting kan de wortels van het gras verstikken, waardoor ze niet genoeg zuurstof krijgen en kunnen afsterven. Het is daarom belangrijk om de instructies op de verpakking van de meststof te volgen en de juiste hoeveelheid en frequentie van bemesting te bepalen op basis van de specifieke behoeften van uw gazon.
Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost of organische mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig.
Wanneer ga je bemesten? Je bemest vaak twee keer per jaar: één keer van maart tot en met juni en de tweede keer van juli tot en met september. Als je te veel mest gebruikt kan het zorgen voor verzwakking van de plant.
Rollen wordt gerekend tot zelfverzorgend gedrag, ofwel gedrag om de vacht en huid in goede conditie te houden. Als bijkomend voordeel masseert een paard zijn rug- en halsspieren tijdens een stevige rolbeurt en dus neemt je paard er even uitgebreid de tijd voor.
Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld een keer voor de training en een keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock. Indien er geen training plaatsvindt, dient er sprake te zijn van minimaal 2 uur weidegang of paddock.
Veel paardenliefhebbers denken dat een sportpaard altijd krachtvoer op basis van granen nodig heeft voor voldoende energie. Dat een paard zonder de granen en suikers uit krachtvoer sloom wordt, of niet meer kan presteren. Dat klopt niet.
10-20 ml per 100 kg lichaamsgewicht per dag (50-100 ml bij 500 kg paard).
Laat een paard niet langer dan 6 uur met een lege maag staan. Voor paarden met maagzweren is dit zelfs maximaal 1 uur. Dus geef minimaal 3 maal per dag ruwvoer.
Maagzweren voorkomen
Als je paard gedurende de dag lekker kan knabbelen of lekker de wei in kan, kun je het natuurlijke eetpatroon nabootsen. Zorg er daarom voor dat je paard nooit langer dan zes uur met een lege maag staat en geef minimaal drie of vier keer per dag ruwvoer.
Per paard is 0,5 – 1 hectare weiland nodig indien ook het ruwvoer voor de winter meegerekend wordt, anders biedt 1 hectare weiland ruimte aan circa vier paarden. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst, hoe groter hoe beter.
Antwoord: De richtlijn voor de hoevelheid hooi voor een paard per dag is ca. 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Een paard van 600 kg zou dus ongeveer 9 kg ruwvoer per dag moeten krijgen.
Voor de meeste paarden is ongeveer 7 uur weidegang meer dan genoeg om voldoende energie en eiwit op te nemen, als ze daarnaast nog ander voer krijgen kan het zelfs al teveel zijn. Geef ze een ander perceel of deel van het weiland als het gras korter is dan 5 – 6 cm.