Als je van tandarts wilt veranderen, dan mag dat. In Nederland bestaat het recht op vrije keuze van behandelaar. Een tandarts heeft geen acceptatieplicht. Als zijn praktijk vol zit, hoeft hij/zij je niet te behandelen.
Nee, dit kan niet. Je bent verplicht ingeschreven te staan bij de tandarts die je bezoekt en je kunt maar bij één tandarts tegelijk ingeschreven staan. Het enige wat je kunt doen is jezelf inschrijven bij die andere tandarts en het na je bezoek weer terug te laten draaien.
Als hij je als nieuwe patiënt accepteert, dan geef je je persoonsgegevens door zoals naam, adres en telefoonnummer. De eerstvolgende keer dat je naar de tandarts gaat, neem je identiteitsbewijs en verzekeringspasje mee. Zelf hoef je niet bij je zorgverzekeraar aan te geven dat je een nieuwe tandarts hebt.
10. De tandarts heeft het recht om te weigeren een patiënt in de praktijk op te nemen. Daarnaast kunnen er voor tandartsen redenen zijn een behandeling af te breken en/of een patiënt uit te schrijven.
Tandpijn: er is geen tandarts van wacht beschikbaar op de spoeddienst. We kunnen je wel pijnmedicatie en antibioticum voorschrijven. Verwijderen van draadjes of haakjes: maak daarvoor een afspraak met je huisarts of arts-specialist.
Wanneer je bij de tandarts bent dan is deze verplicht om je zo goed mogelijk te helpen. Pijnklachten zijn altijd vervelend en hebben een onderliggende oorzaak. Als patiënt heb je recht op hulp bij pijn. De tandarts is verplicht om je informatie over een behandeling te geven en gebruik te maken van de beste materialen.
Het mondzorgtraject is een afspraak tussen de tandartsen en ziekenfondsen. Het betekent dat u minstens één keer per jaar op controle moet gaan bij de tandarts. Doet u dat niet, dan moet u het jaar nadien meer uit eigen zak betalen.
IS DE PERIODIEKE CONTROLE VERPLICHT? De controle is niet verplicht. U kunt ervoor kiezen om alleen bij klachten (of onregelmatig) te komen. Wij raden dit af, omdat problemen daarmee veel meer tijd hebben om ongemerkt groter te worden.
Het doel van een second opinion is om u beter in staat te stellen uw eigen mening te vormen over de diagnose en het voorgestelde behandelplan. Wat kost een second opinion bij de tandarts? De kosten van een second opinion bedragen circa €103.
De rekening mag 10 à 15% afwijken van de begroting, omdat er soms een verschil is tussen de voorgestelde behandeling en de uiteindelijk uitgevoerde behandeling.
Een consult afspraak dat op initiatief van de patiënt wordt gemaakt vanwege een vraag of probleem. Of een vervolgconsult naar aanleiding van een eerdere vraag of probleem.
Hoe weet ik of een tandarts kwalitatief goed is? Er is nog geen mogelijkheid om de 'goede tandarts' op te zoeken. Wel kunt u checken of uw tandarts zich heeft ingeschreven bij het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT) op www.krt.nu.
Fusie Dental Clinics met Zwitserse en Duitse ketens
Dental Clinics begon in 2007 met twee groepspraktijken: een in Maastricht en een in Weesp. De keten heeft inmiddels samen met TopOrtho verspreid over Nederland 88 vestigingen en zo'n 500.000 patiënten.
Of je nu bang bent voor de tandarts of wil weten wat het gaat kosten, je hoeft nog niet direct een behandeling te ondergaan. Wanneer je enkele jaren niet naar de tandarts bent geweest vraag je om een intake. De tandarts of mondhygiëniste bekijkt het gebit en vertelt welke behandelingen nodig zijn.
Studeren brengt nogal wat kosten met zich mee. Daarnaast draagt een tandarts veel verantwoordelijkheid en ook hier betaal je voor. Daarnaast bestaan er nogal wat verplichtingen voor tandartsen zoals hulpplicht. Verder zijn tandartsen schaars goed aan het worden in Nederland en zo is hun onderhandelingspositie sterk.
Als je je klacht wilt indienen kan je dit doen bij KNMT of ANT, beide brancheorganisaties (vraag je tandarts bij welke vereniging hij is aangesloten). Zij kunnen je dan helpen met bemiddeling of het als een formele klacht laten voorkomen. Zowel de klachtbehandeling als bemiddeling zijn gratis.
Het is vrij normaal om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan. De mondhygiënist bezoek je 2-4 keer per jaar. Dit is een beetje afhankelijk van de gezondheid van het tandvlees en je eigen inspanningen. Soms staan tanden of kiezen zo scheef of dicht bij elkaar dat het lastig is om het gebit zelf schoon te houden.
Op het moment dat uw tandvlees ontstoken is, u steeds weer nieuwe gaatjes krijgt, de kleur van uw tanden niet mooi vindt, geen frisse adem hebt of niet aan staat bent om uw gebit in goede conditie te houden, is het verstandig om advies te vragen bij uw mondhygiënist.
Het kan zijn dat je in de avond meer last hebt van tand- of kiespijn. Als je gaat liggen, ontstaat er namelijk een bepaalde druk op het gebit. Je kan dit voorkomen door je hoofd op een dikker kussen te leggen, zodat je hoofd (en dus ook je gebit) hoger komt te liggen.
Als je overdag last hebt van kiespijn of met spoed een tandarts nodig hebt, dan neem je contact op met je eigen tandartspraktijk. Tandartsen hebben onderling geregeld dat je ook in de avond, nacht en in het weekend bij een tandarts terecht kan als dat nodig is.
Wanneer u last heeft van een overgevoelige zenuw of een gevoelige tandhals ervaart u sterke, stekende pijn die blijft aanhouden. Daarnaast voelt u pijn bij warm of koud eten en drinken. Wanneer een gevoelige tandhals de oorzaak is, gaat de pijn vanzelf over.