Het snoeien van je sinaasappelboom kun je het beste in het voorjaar doen. Snoei eerst de rechtopstaande takken en daarna de zijtakken.Probeer vijf à zes ogen over te houden.Takken waarbij de bladeren naar beneden groeien kun je volledig terugsnoeien.
De sinaasappelboom vraagt in de groeiperiode (april-september) veel water: 2 á 3 keer per week een scheut water. Maar let op: de kluit moet eerst droog aanvoelen voordat de volgende scheut water wordt gegeven. In de wintermaanden is 1 keer per maand een scheut water voldoende, zodat de kluit niet geheel uitdroogt.
In het voorjaar kunnen de citrusplanten worden gesnoeid. Snoei ze net als appel- en perenbomen: eerst de rechtopstaande takken, dan de zijtakken (houd vijf tot zes ogen over).Snoei ook de takken weg waar het blad naar beneden groeit. Zorg voor een open boomvorm: de takken die naar binnen groeien, mogen ook weg.
De sinaasappelboom is niet winterhard en kan niet goed tegen vorst. In Nederland kan de plant het beste als kuipplant worden gehouden en in de winter naar binnen worden gehaald. De sinaasappelboom heeft een USDA zone van 9-11, wat betekent dat hij geschikt is voor een warm klimaat met milde winters.
Over het algemeen beginnen geënte sinaasappelbomen op hun 3e of 4e jaar sinaasappels te produceren, en als ze gezond blijven, zullen ze dat nog een halve eeuw blijven doen. Hun meest productieve periode is echter tussen de 10 en 40 jaar oud.
De Sinaasappelboom heeft het hele jaar door veel zonlicht nodig. Wanneer kan de Citrus Sinensis buiten staan? Van half/eind april tot oktober/november. Zet u de plant vanaf oktober/november tot half/eind april op een beschutte plek neer, waar wel veel zonlicht is.
In het Nederlandse klimaat krijgt de Sinaasappelboom heerlijk geurende crème witte bloemen in het voorjaar, gevolgd door sinaasappels die het hele jaar door groeien.
Een volwassen sinaasappelboom kan tot 2 m hoog worden. Een grote sinaasappelboom kan daarom perfect als eyecatcher ingezet worden in elke tuin.
Het duurt 15 maanden voor een sinaasappel rijp is. Wanneer de vruchten de perfecte rijpingsgraad bereikt hebben, worden ze geoogst.
Sinaasappelboeren leveren vaak 2,5-3,5 kg P2O5 aan elke volwassen boom gedurende 4-5 opeenvolgende jaren. In veel gevallen kunnen ze ook 1,5-3 kg K2O toevoegen aan elke volwassen boom gedurende twee opeenvolgende jaren. De beste tijd om bemesting toe te passen is in het voorjaar.
Snoeien door middel van planten knippen
Het gaat daarbij om planten die moeten worden uitgedund of teruggeknipt. Knip altijd net boven een gezonde zijtak, sterke knop of een paar knoppen. Verwijder de eerste jaren de takken die elkaar in de weg zitten of die de vorm van de plant verstoren.
Een vaste plant kun je gemakkelijk terugsnoeien met een snoeischaar of heggenschaar.Hierbij knip je de verdorde bladeren en stengels zo'n 5 cm boven de grond terug. Uitgebloeide bloemen kunnen het beste direct worden weggesnoeid. Verwijder hierbij de gehele bloemstengel om nieuwe bloei te stimuleren.
Het snoeien van een citrusboom kan je het beste doen in het voorjaar voordat er nieuwe scheuten verschijnen.
Sinaasappel grondsoort en bodem
De sinaasappel staat graag op een doorlaatbare grond die overtollig water snel af kan voeren. In een pot is de afwatering beter te regelen. Dat je de sinaasappel beter in pot kunt kweken is ook om deze reden. De grond mag klei bevatten zo lang je deze enigszins droog weet te houden.
Citrusvruchten zijn heel gevoelig voor schimmelziekten waardoor het gebruikelijk is om citrusfruit na de oogst te behandelen met een schimmelwerend middel zoals een middel met imazalil. Onlangs is aan het RIVM gevraagd of met imazalil behandelde sinaasappels risico's voor de gezondheid kunnen opleveren.
De zoete sinaasappel kan vermeerderd worden door marcotteren (air-layer), stek, ent of oculatie.
Een sinaasappelboom binnen wordt een prachtige kamerplant
Of u heeft gewoon zin om ook binnen in huis van exotische bomen en planten te genieten. Welke redenen u ook heeft, een sinaasappelboompje als kamerplant is een uitstekende keuze.
Jaarrond verkrijgbaar
Sinaasappel is het hele jaar verkrijgbaar.
Sinaasappels zijn beschikbaar van november tot en met juni. Een handsinaasappel is sappig en kan na het pellen zo gegeten worden. Een perssinaasappel heeft meer vezelig vruchtvlees en leent zich beter om uit te persen.
De sinaasappel houdt van een zure grond, dus gebruik bij het verpotten liefst speciale citrusgrond of potgrond voor planten die van een zure bodem houden. Om 'natte voeten' te voorkomen kunt u potscherven of hydrokorrels op de bodem van de pot leggen.
Water: De Citroenboom heeft regelmatig water nodig, zorg dat de grond altijd vochtig is. Zorg wel voor goede drainage, want stilstaand water kan wortelrot veroorzaken. Voeding: De Citroenboom heeft periodiek voeding nodig, gebruik een meststof specifiek voor citrusplanten en volg de aanbevolen dosering.
Een volwassen sinaasappelboom produceert gemiddeld 200 tot 350 sinaasappels. Ervaren sinaasappelboeren kunnen echter na jaren van oefenen tussen de 400 en 600 sinaasappels per boom oogsten.
Je eet kumquats namelijk met schil en al! Het is een spannende combinatie op de tong: eerst het zoet van de schil en daarna de iets zure, kruidige sinaasappelsmaak. Door het grappige formaat (een kumquat wordt niet groter dan 3 tot 4 centimeter) is het mini sinaasappeltje een prima fruitsnack.
Poncirus Trifoliata
De plant is de meest vorstbestendige citrus en kan wel tot - 25 º C zonder problemen overleven.
In een terracottapot kan de boom 2 tot 3 meter hoog worden.In een Mediterraans klimaat kunnen ze in de vaste grond tot 6 meter hoog worden. Ze zijn langlevend, er zijn namelijk exemplaren van vele honderden jaren oud.