Tip 2: Raap de noten met regelmaat. Ze worden duf wanneer ze een lange tijd op de vochtige grond blijven liggen. Tip 3: Schrob de walnoten goed schoon met lauw water. Tip 4: Laat de walnoten binnen in een goed geventileerde ruimte nadrogen, maar niet bij een raam, dan gaat het drogen te snel!
Na het oogsten maak je de noten schoon met lauw water. Dit werk moet zeer nauwkeurig gebeuren want elk stukje bolster dat achterblijft op de noten verminderd de kwaliteit ervan. Nadien kan je de noten laten drogen in en goed geventileerde ruimte.
Je kunt ze drogen door ze uit elkaar te leggen (bijvoorbeeld op een krat of rooster) in een goed geventileerde ruimte, die niet te vochtig is. Het kan dan 2-3 weken duren voordat ze goed droog zijn. Drogen boven de verwarming duurt enkele dagen en drogen in de oven kan binnen een paar uur.
Walnoten kun je zo uit de dop eten. Verder zijn ze in veel uiteenlopende gerechten, waaronder salades, goed te gebruiken. Gebruik walnoten ook eens als vulling van bijvoorbeeld dadels, voor bij de borrel. Onrijpe walnoten kunnen worden gebruikt voor de bereiding van likeur of in zou worden ingelegd als pickles.
Je laat walnoten drogen zodat je ze lang kunt bewaren. Al het vocht moet uit de walnoot om hem goed droog te krijgen. Als de walnoot niet goed gedroogd is, zal hij maar een korte houdbaarheid hebben. De schimmels slaan snel toe op een vochtige noot.
Bij gekraakte walnoten is de temperatuur het meest belangrijk. Je kunt ze in de koelkast of diepvries bewaren. Walnoten bewaren in de diepvries heeft de voorkeur, ze blijven een jaar goed. In de koelkast blijven de walnoten ongeveer 6 maanden goed.
Stap 1: Rapen
Zodra de walnoten uit de boom beginnen te vallen, kun je het beste meteen beginnen met rapen. Het op tijd oprapen van de walnoten is belangrijk want anders zullen de noten snel beschimmelen, dit komt door de stukken bolster die nog aan de noot vastzitten.
Voor de meeste volwassenen geldt het advies om een handje ongezouten noten per dag te eten. Dit advies geldt dus niet alleen voor walnoten: alle noten tellen mee. Het maakt daarbij niet uit of ze ongebrand, gebrand of geroosterd zijn.
Dagelijks een handje noten is juist goed voor de gezondheid. Het zal duidelijk zijn dat 100 of 200 gram noten eten per dag niet aan te raden is vanwege de grote hoeveelheid calorieën.
Het klopt dat er schimmels kunnen groeien op noten. In noten kunnen kleine hoeveelheden van de schimmelgifstof aflatoxine voorkomen. Het risico voor de gezondheid is erg klein.
Walnoten smaken van nature al erg lekker, maar door ze kort te roosteren komt de smaak nog beter naar voren.
Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten. Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant.
Een normale temperatuur in huis is voldoende om de noten minimaal 6 maanden tot 9 maanden goed te houden. Wilt u de noten echt langer bewaren, dat kan! Ons advies is om dan de noten eventueel afgesloten in de koelkast te bewaren of in een berging of schuur.
De noot is relatief klein in verhouding tot bijvoorbeeld de walnoot en is moeilijk te kraken. De noot heeft echter een lekkere smaak en wordt in vele gerechten gebruikt. De noten zijn rauw te drogen en zo te eten net als walnoten en kunnen worden gebruikt in gebak, taarten en deserts.
De meeste bomen laten tussen 10 en 30 september hun eerste rijpe noten vallen. De verschillen tussen de bomen kunnen echter groot zijn. In diverse bomen hangen al geen noten meer terwijl anderen nog helemaal vol hangen.
Bacteriebrand. Bacteriebrand (Xanthomonas juglandis of Pseudomonas juglandis) wordt ook wel bacterieziekte genoemd. De bacterieziekte is te herkennen aan de zwarte vlekken op het blad en op de bolster, waar de walnoot in zit. Tevens tast de bacterie scheuten en knoppen aan.
Walnoten zijn gezond, maar we kunnen niet zeggen dat walnoten gezonder zijn dan bijvoorbeeld amandelen. Alle ongezouten noten en pinda's hebben positieve effecten op onze gezondheid. Doordat alle noten net een andere samenstelling van voedingsstoffen bevatten, kunnen we niet zeggen dat de een beter is dan de ander.
Noten bevorderen de darmwerking
Naast dat noten rijk zijn aan onverzadigde vetzuren, bevatten noten ook veel vezels. Zowel vetten als vezels kunnen de darmwerking bevorderen. Vezels zorgen ervoor dat de ontlasting indikt en dat de darmen actief bewegen. Daarnaast dienen vetten als een smeermiddel voor de darm.
Paranoten. Deze Braziliaanse noten bevatten namelijk ook seleen. Dit stofje kan een giftige werking hebben wanneer je er te veel van binnen krijgt. In 100 gram paranoten zit ongeveer 1917 microgram selenium.
Een dagelijkse portie noten doet veel goeds voor je lichaam. Zo klein als ze zijn, leveren noten een hoop: bijvoorbeeld ijzer, vitamine E en vitamine B1. Maar ze helpen ook het slechte cholesterol in je bloed te verlagen. Dat komt door de gezonde onverzadigde vetten die erin zitten.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.
Houdbaarheid Walnoten
Een plastic bakje is geen goede bewaarplek omdat hier vocht in kan blijven staan. Dan kunnen de walnootschalen gaan rotten. Op deze manier kun je walnoten in schaal nog 12 maanden bewaren. Gekraakte walnoten, dus uit de schaal, kun je afgedekt nog 6 maanden in de koelkast bewaren.
Het beste wordt er gesnoeid in de periode tussen juni en eind oktober, dus wanneer de boom vol in het blad staat. Wordt er buiten deze periode gesnoeid dan bestaat de kans dat de boom zich doodbloedt, net als esdoorn, de berk, haagbeuk.
De groene noten gaan vaak eerst een maand of twee op pekel. Prik hiervoor de noten in met een vork voordat je ze in de pekel stopt. De rijpe noten worden veelal gedroogd, verwerkt in diverse gerechten of op honing gezet. Ook kun je heerlijke walnotenolie uit de geraapte noten persen.