Zwarte, witte en groene peper komen van dezelfde plant. Hetzelfde besje wordt gebruikt, maar het verschil tussen de peperkorrels is de rijping en de verwerking. Het gevolg is een opmerkelijk verschil in geur en smaak. Peper heeft een scherpe houtachtige geur en smaak.
Kampot peper heeft een unieke kruidige smaak en wordt daarom beschouwd als een van de beste pepers ter wereld.
Betere opname voedingsstoffen
Zwarte peper ondersteunt niet alleen de verwerking van je eten, het zorgt er ook voor dat je bepaalde voedingsstoffen beter uit dat eten op kunt nemen. Wie regelmatig peper eet, haalt bijvoorbeeld beter vitamine B12, bètacaroteen en selenium uit zijn voedsel.
Zwarte peper smaakt pittig. Witte peper heeft ook de aromatische pepersmaak, maar is wat scherper.
Om lichte gerechten niet te ontsieren maar wel wat pit mee te geven, kun je dus kiezen voor witte peper. Waar zwarte peper je eten vooral pit geeft, zorgt witte peper ook voor een aardse smaak. Vooral Aziatische chefs kiezen daarom voor de witte peper, die goed combineert met specerijen als komijn.
De smaak van zwarte peper is heet en scherp met een frisse nasmaak. Zwarte peper kan in vrijwel alle hartige gerechten gebruikt worden en geeft een ruwe, pittige smaak aan je gerecht. Meestal eindigt een ingrediëntenlijst of bereidingswijze met 'breng op smaak met peper en zout'.
Tellicherrypeper is alom geroemd als een van de beste zwarte pepers in de wereld. Deze zwarte peperkorrel komt uit de vochtige oerwouden van Kerala in het zuiden van India en is niet alleen pittig, maar onderscheidt zich door een fantastisch vol aroma en complexiteit.
Rode peper
Daar laten producenten de bes aan de plant rijpen, om ze vervolgens in te maken of te drogen. Hierdoor hebben de rode peperbolletjes een kruidige, haast bloemige smaak. Qua scherpte zitten ze tussen witte en zwarte peper in. Heerlijk bij sauzen, tomatengerechten, vlees, gevogelte en vis.
Witte peper geeft een 'aardse' smaak en wordt daarom vaker gebruikt bij groenten, vis, blanke vleesgerechten en in sauzen. Zwarte peper kan perfect bij rood vlees, stoofpotjes en soepen terwijl rode peper door de zoete smaak juist weer heerlijk is bij fruit of in een dessert.
Goed voor je darmen
Volgens aHealthyLife stimuleert peper de afgifte van enzymen door je darmen en alvleesklier. En dat is dan weer goed voor je spijsvertering. Ook kan zwarte peper helpen als je diarree hebt.
2 Chili's kunnen je helpen bij het afvallen
In de Journal of Proteome Research hebben onderzoekers ontdekt dat chili kan helpen bij het afvallen, doordat chili ervoor zorgt dat er minder vet opgeslagen kan worden in jouw lichaam. Ook dit komt weer door het pittige stofje in het pepertje: capsaïcine.
De groene peper bevat goede hoeveelheden vitamine B6 (pyridoxine), vitamine C en vezels. Vitamine B6 is onder ander belangrijk voor de stofwisseling van eiwitten en koolhydraten in je lichaam. Ook is vitamine B6 betrokken bij de regulatie van verschillende hormonen en is het nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen.
Spaanse peper
De rode is ongeveer net zo pittig als Sambal oelek en soort een 3. De oranje- en gele- Spaanse peper zijn ietsje pittiger dan de rode en groen is juist de minst hete peper.
Jalapeño SHU 2.500-8.000
En van de meest populaire pepers. Jalapeño pepers worden onrijp en groen geplukt. Hij is mild en heeft een fruitige smaak.
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat.
Vlees mals en sappig bakken
Taai vlees is eigenlijk een lang en intact stuk spiervezel. Je kan je vlees malser maken door deze spiervezel te breken. Sla erop met een vleeshamer, of gebruik een deegrol of pollepel. Perfect om al je frustraties uit te werken, én om malser vlees te krijgen natuurlijk.
Lekker mals met olijfolie
Laat je biefstuk eerst op kamertemperatuur komen. Als het te koud is, gaat het vlees smoren in plaats van bakken. Smeer de biefstuk in met een dun laagje olijfolie. Gebruik hiervoor 'Olijfolie Iedere Dag', deze kan namelijk lekker hoog verhit worden, zonder te verbranden.
4 Seizoenen peper, wie kent het niet. Het is een heerlijk mix van 4 soorten, de zwarte, witte, groene peperbessen en de roze die geen echte peper is.
Natuurlijk geldt ook dat je alleen meer smaak krijgt als de peperkorrel zelf al veel smaak heeft, dus ook het gebruik van goede, smaakvolle peperkorrels is belangrijk. Gebruik bij voorkeur zwarte peperkorrels (die hebben het meeste aroma) van een gerenommeerd merk, zoals Kampot peper of peper van Terre Exotique.
Wanneer je pepertjes wilt invriezen zorg dan dat deze apart van elkaar liggen zodat ze niet aan elkaar vriezen. Kleine pepers zijn beter in te vriezen dan grote pepers, deze kan je het beste in stukjes snijden voordat ze de vriezer in gaan. Ingevroren pepers zijn maximaal een jaar houdbaar.
Madame Jeanette (Capsicum chinense) is een hete, gele chilipeper-cultivar die oorspronkelijk uit Suriname komt. Deze peper is zeer heet, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal.
Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000, Tabasco iets hoger met 5000. Jalapeño's variëren tussen de 2500 en 30000, en habanero's kunnen een heetheid van 300.000 eenheden op de schaal van Scoville bereiken.