Met deze clausule maakt verkoper duidelijk dat hij, door de woning niet zelf te hebben bewoond, duidelijk dat hij dus over vele zaken aangaande de woning geen gedegen verklaring kan afgeven. Als een verkoper niet zelf in de woning heeft gewoond, heeft hij ook geen wetenschap van eventuele gebreken aan de woning.
Veel koopcontracten zijn 'standaard' maar soms worden speciale clausules opgenomen. Bijvoorbeeld wanneer een woning wordt verkocht door een verkoper die zelf de woning niet heeft bewoond. In dat geval kan een niet-bewoningsclausule van toepassing zijn. Dit gebeurt onder andere wanneer erfgenamen een huis verkopen.
De feitelijk gebruik clausule die ook wel ''niet-zelfbewoningsclausule'' wordt genoemd geeft aan dat de verkoper van de woning niet in de woning heeft gewoond en dat de verkoper hierdoor geen aansprakelijk draagt voor gebreken die hij niet heeft opgemerkt omdat hij de woning niet bewoond heeft.
Huis verkopen met asbest erin verwerkt
Weet je het niet zeker vermeld dan dat je het niet zeker weet. Gebruik in zo'n geval altijd een asbestclausule in de koopovereenkomst zodat je niet naderhand door koper aansprakelijk word gesteld wanneer er toch asbest in de woning word gevonden.
Als de bouwkeurder gebreken heeft gemist (die hij redelijkerwijs wel had moet ontdekken) dan is de keurder aansprakelijk. Gebreken die er toch blijken te zijn dient de koper direct te melden aan het keuringsbureau. Een vastgoed advocaat kan schade verhalen op de keurder die aansprakelijk is voor een gebrekkige keuring.
De ouderdomsclausule is eigenlijk vooral bedoeld voor oude huizen van 50 jaar en ouder. Maar in de praktijk wordt de clausule steeds vaker opgenomen bij huizen van nog geen 15 jaar oud. Dus ook bij de verkoop van een jong(er) huis, kan de ouderdomsclausule handig zijn.
Met een partiële-nietigheidsclausule pogen partijen te voorkomen dat het contract als geheel ongeldig wordt verklaard wanneer één artikel ongeldig blijkt te zijn. De clausule is met name populair in Amerikaanse overeenkomsten, omdat onder het common law-recht een gedeeltelijk nietige overeenkomst geheel nietig is.
In de niet-zelfbewoningsclausule is vastgelegd dat verkoper de woning nooit zelf heeft gebruikt en dat verkoper niet op de hoogte is van eigenschappen en/of gebreken waarvan hij wel op de hoogte zou zijn geweest als hij de woning zelf feitelijk had gebruikt.
Hierin wordt een extra artikel opgenomen (de NVM No Risk clausule), waarin staat dat je de koop kosteloos kunt ontbinden wanneer er binnen de afgesproken termijn (bijvoorbeeld 6 maanden) geen koper voor jouw eigen huis is gevonden. Aan de clausule kan nog een tweede lid worden toegevoegd.
De clausule is een ander woord voor bepaling of artikel in een overeenkomst of akte. Denk bijvoorbeeld aan een uitsluitingsclausule of een rampenclausule in een testament. Ook bekend is de AWBZ of WLZ clausule, die voorkomt dat geld op gaat aan een eigen bijdrage.
In koopovereenkomsten waarbij registergoederen worden geleverd wordt in de praktijk wel gebruikgemaakt van de zogenoemde meesterclausule. Een meesterclausule houdt in dat koper bij het ondertekenen van de koopprijs tekent 'voor zich of een nader te noemen meester'.
De No Risk-clausule (voorbehoud verkoop eigen woning) geeft een koper de mogelijkheid om binnen een afgesproken termijn zijn eigen woning te verkopen. Lukt dat niet binnen deze termijn dan kan de koper alsnog afzien van de aankoop van de nieuwe woning.
Voor nieuwbouw koopwoningen en transformaties vanaf 8 juli 2020 geldt een verhuurverbod. Deze nieuwe koopwoningen mogen niet verhuurd worden. De woningen mogen alleen nog bewoond worden door de eigenaar.
De opkoopbescherming zorgt ervoor dat in gewilde gebieden huizen niet zomaar kunnen worden opgekocht voor de verhuur. Op die manier blijven meer koopwoningen beschikbaar voor mensen die er zelf in gaan wonen.
Koop met 48 uurs no risk clausule
Wanneer de verkopende partij een andere koper vindt, moeten ze – voordat ze een koop met de andere kandidaat mogen sluiten – eerst u 48 uur de tijd geven om alsnog te beslissen of u wilt kopen.
In koopcontracten wordt de term 'as is, where is' met name gebruikt om de feitelijke toestand van het vastgoed te omschrijven. De term ziet dan op de onderhoudsstaat van het pand en in dat verband dus ook op de mogelijk (niet nader benoemde) gebreken, die de koper daarmee dient te accepteren.
Een fundament van een rechtstaat is het bestaan van authentieke titels die niet voor betwisting vatbaar zijn. Zo kan slechts in zeer uitzonderlijke gevallen een notariële akte nietig verklaard worden. Een notariële akte verschaft een vermoeden van door de notaris vastgestelde bekwaamheid van de partijen.
Als een rechtshandeling nietig is, dan is het alsof de rechtshandeling nooit heeft bestaan. Nietigheid geschiedt van rechtswege, dat wil zeggen: er hoeft geen beroep op te worden gedaan.
Dit houdt eigenlijk in dat een overeenkomst nietig is wanneer de overeenkomst zelf of het doel ervan niet acceptabel is volgens de geldende normen en waarden. Een geval waarbij de inhoud in strijd is met de goede zeden of de openbare orde is bijvoorbeeld aan de orde wanneer A aan B een pistool verkoopt.
Voor verborgen gebreken die binnen vijf jaar na aankoop ontdekt worden, kan de verkoper – en in sommige gevallen de makelaar – nog aansprakelijk gesteld worden. Op voorwaarde dat de koper nog niet eerder op de hoogte was van het gebrek en dat is aan te tonen dat het is ontstaan voordat de eigenaar de woning betrok.
Wat is een verborgen gebrek? Ontdekt u na de overdracht een gebrek aan het door u gekochte huis dat u nog niet had gezien? Bijvoorbeeld lekkage, krimpscheuren of slechte fundamenten? Als de verkoper hierover niets heeft verteld, kan dit een verborgen gebrek zijn waarvoor hij aansprakelijk is.
Als verkoper blijf je aansprakelijk voor gebreken gedurende twee jaar nadat de koper het gebrek heeft gemeld, of redelijkerwijs had kunnen melden.
Ernstige gebreken
Een gebrek kan zo ernstig zijn, dat normaal gebruik van de woning niet meer mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een rotte dakconstructie of een verzakte fundering. In dat geval is de verkoper aansprakelijk. Ook als hij of zij niet op de hoogte was van het gebrek.
Meld het verborgen gebrek
Ontdekt u een verborgen gebrek aan uw koopwoning? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan de verkoper. Dit moet binnen 'een redelijke termijn'. Een periode van 2 maanden is meestal redelijk.