Mijter. De mijter is misschien wel het meest in het oog springende attribuut van de Goedheiligman. Een mijter of mitra is het traditionele, ceremoniële hoofddeksel van bisschoppen en abten in onder meer de Rooms-Katholieke Kerk, de Anglicaanse Kerk en de oosters-orthodoxe kerken.
Een mijter is een hoofddeksel dat zowel door hoge geestelijken als door Sinterklaas gedragen wordt. De mijter is een 'heilig' hoofddeksel dat door de Paus, kardinalen, bisschoppen en ambten gedragen wordt tijdens ceremonies. Mijter is afgeleid van het Latijnse woord Mitra en betekent 'muts met banden'.
Een kazuifel is een mouwloos opperkleed dat gedragen wordt door de priester als hij de eucharistie viert. Het is een van de paramenten die gebruikt worden in de Rooms-Katholieke Kerk. Het kazuifel draagt de priester over de andere liturgische kleding (albe, stola en cingel) heen.
Een bisschop is het hoofd van de katholieke priesters in een bepaald gebied. Sinterklaas was de bisschop van het Turkse stadje Myra. Daarom draagt Sinterklaas ook de kleding van een bisschop. De mijter hoort daarbij.
De priester draagt tijdens de Mis een amict, albe, met recht over de beide schouders een stola in de liturgische kleur. Daarover draagt de priester een kazuifel in de liturgische kleur. Soms dragen priesters weleens een stola over het kazuifel. Dat mag, mits er onder het kazuifel ook een stola wordt gedragen.
Een soutane of toga (toog) is een lang priesterkleed met nauwe mouwen en een rij knoopjes van de hals tot de voeten, gedragen door katholieke geestelijken. De soutane reikt meestal tot enkele centimeters boven de schoenen en sluit bij de hals met de priesterboord.
Kardinalen dragen rode, om precies te zijn scharlaken kleding, als teken van hun bereidheid hun bloed voor de Kerk te vergieten. De kleur wordt soms roodpurper genoemd, vandaar dat in Italië kardinalen ook worden aangeduid met porporati ('gepurperden').
Aan zijn rechterhand draagt de Sint een ring aan de ringvinger. Deze ring symboliseert zijn heilige band met de rooms-katholieke kerk en dient bij begroeting gekust te worden.
Een mijter of mitra (van het Latijnse mitra, "muts met banden") is het traditionele, ceremoniële hoofddeksel van bisschoppen en abten in onder meer de Rooms-Katholieke Kerk, de Anglicaanse Kerk en de oosters-orthodoxe kerken.
Rood is een van de liturgische kleuren die allemaal hun eigen betekenis hebben. Rood wordt in de kerk gedragen op feestdagen van de Heilige Geest, bijvoorbeeld Pinksteren, op Palmzondag en Goede Vrijdag en op feestdagen van martelaren (bloed). Waarom Sinterklaas rood draagt, is niet helemaal duidelijk.
Wanneer de paus terugtreedt of overlijdt, kiezen de kardinalen een nieuwe paus. In kleding zijn aartsbisschop en kardinaal te onderscheiden door het hoofdkapje. Een aartsbisschop draagt een paars kapje, een kardinaal een rood kapje.
Paars wordt gebruikt tijdens de advent en de vastentijd en op andere boete- en voorbereidingsdagen. Bij uitvaarten komt paars ook steeds vaker voor in plaats van zwart. Paars staat symbool voor boete, inkeer en voorbereiding. De kleur kan gezien worden als zwart waar licht doorheen gloort.
Priester (hogere wijding) Diaken (hogere wijding) Subdiaken (hogere wijding) Exorcist (lagere wijding)
Over de tabberd draagt de Sint een albe. De albe is met kant afgezet en eindigt tussen knieën en enkels. Op de albe draagt de Sint over zijn schouders een rode stola. Om deze op zijn plaats te houden, draagt Sinterklaas vaak een cingel (koord met kwastjes aan het einde) om zijn middel.
Een solideo, pileolus, zucchetto of calotta is een klein zijden hoofddeksel in de vorm van een bolkap, gedragen op de kruin door christelijke geestelijken in de Katholieke, Anglicaanse en Syrisch-Orthodoxe Kerk.
mijters (meerv.) Voorbeeld: `Het waaide zo hard dat de mijter van Sinterklaas bijna in de gracht lag. `
Hoe word je nu bisschop? Bisschop worden gebeurt via een wijding en wordt bepaald door de paus. Na raadpleging maakt de paus een keuze en benoemt een priester tot bisschop. Daarna volgt de wijding met bijna altijd verschillende wijbisschoppen (kardinaal/aartsbisschop en nog een of meerdere andere bisschoppen).
Het Jaarboek toonde aan dat het aantal bisschoppen wereldwijd lichtjes daalde, met dertien bisschoppen minder dan in 2018. Hun aantal bedroeg 5364.
De Nederlandse kerkprovincie kent één aartsbisdom en zes suffragane bisdommen. Verder is er in Nederland een Militair ordinariaat (krijgsmachtbisdom). Ieder bisdom heeft één bisschop (ordinarius) en al dan niet één of meerdere hulpbisschoppen.
Sinterklaas staat ook wel bekend als de bisschop van Myra: een historisch stadje in Turkije, waar je gigantische uitgehouwen steengraven in de rotsen bewondert! Al sinds de jaren vijftig worden figuren als Sinterklaas en de Kerstman (Santa Claus) in verband gebracht met de bisschop van Myra: Sint Nicolaas.
Hier wordt op verschillende zaken geduid: De vrouw van Sinterklaas, in Bergtesgaden Nikoloweib genoemd. In Venray is sinte Berb (Barbara) de begeleider/vrouw van Sint Nicolaas en in Friesland ging zij, zo zegt men, rond onder de naam Sintele-Zij. Dat Sinterklaas en/of de Zwarte Pieten door een vrouw worden vertolkt.
Er is maar één edelsteen die onlosmakelijk is verbonden met onze Sinterklaas. Robijn! Een pracht van een steen en ook wel 'de steen der koningen' genoemd.
Een Kardinaal verdient zo'n € 4000 tot € 5000 per maand. Dit is een brutosalaris, mede afhankelijk van de middelen van het Bisdom. In sommige gevallen zijn er ook regelingen zoals eindejaarspremie en vakantiegeld. Daarnaast kan een Kardinaal aanspraak maken op een reiskostenvergoeding.
Monseigneur is een aanspreektitel. De min of meer informele titel wordt gebruikt voor prinsen, rooms- en oud-katholieke aartsbisschoppen en bisschoppen. Langere aanspreektitels voor deze hoogwaardigheidsbekleders zijn respectievelijk Uwe Koninklijke Hoogheid, Uwe Hoogwaardige Excellentie.
In de Katholieke Kerk is een pater een priester van een religieuze orde of congregatie. Het Nederlandse woord pater komt van het Latijnse pater, dat 'vader' betekent. In Angelsaksische landen is het gebruikelijk om alle priesters met 'vader (father) aan te spreken.