Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, mag u de achternaam van uw partner gebruiken. Het gaat hierbij om dagelijks gebruik van de achternaam van uw partner. U kunt die naam (laten) registreren bij uw gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP).
eerst uw eigen naam, gevolgd door de naam van uw partner; de naam van uw partner in plaats van uw eigen naam.
Je kunt je achternaam voor of na het huwelijk veranderen. Als je het verzoek van tevoren inlevert, kan het verwerkt worden op de datum waarop je trouwt. Na je bruiloft ben je dus echt in naam de vrouw van jouw partner. Twee dagen na het huwelijk krijg je dan een bevestiging.
Op officiële documenten, zoals je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart, blijft altijd je aangeboren achternaam staan. Wel heb je via naamgebruik de mogelijkheid om te kiezen welke naam je in het dagelijks leven wilt gebruiken, dit kan dus de achternaam van je partner zijn!
Achternaam partner in paspoort of ID-kaart
U kunt de achternaam van uw partner laten bijschrijven in uw paspoort of ID-kaart. Dit kan alleen als u getrouwd of geregistreerd partner bent. Dit is ook mogelijk als uw partner is overleden of als u bent gescheiden.
Als je gaat trouwen, kun je kiezen of je de (volledige) achternaam van je partner overneemt. Dat gebeurt niet helemaal automatisch nadat jullie huwelijk is gesloten.
Is het Bakker-Smit of Bakker - Smit of Bakker Smit? Bakker-Smit is de gebruikelijkste combinatie van je eigen achternaam en de achternaam van je partner. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, kun je in het dagelijks leven de achternaam van je partner combineren met je eigen achternaam.
Als u uit elkaar gaat. Uw identiteitsbewijs blijft geldig als u uit elkaar gaat. Ook als het huwelijk of geregistreerd partnerschap voorbij is, mag u de achternaam van uw ex-partner nog op uw identiteitsbewijs laten vermelden. Dit geldt totdat u een nieuw huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat.
Als je de naam van je man overneemt, brengt dit gemak met zich mee voor jou en jullie eventuele toekomstige kinderen. Dat is tevens één van de populairste redenen voor een naamsverandering: de kinderen. Dat voorkomt verwarrende situaties op scholen, in ziekenhuizen en wanneer je op reis gaat.
Vermelding 'naam voor het huwelijk' en 'naam na het huwelijk' in het trouwboekje is hetzelfde. U heeft wellicht bij de melding opgegeven welke naam u wilt gaan dragen na het huwelijk en nu staat er bij 'geslachtsnaam na het huwelijk' weer uw oorspronkelijke naam vermeld.
Vermelding in trouwboekje
En nu staat er bij 'geslachtsnaam na het huwelijk' weer uw oorspronkelijke naam vermeld. Volgens de wetgeving van Nederland wijzigt uw geslachtsnaam door het huwelijk niet. U heeft wel het recht om de naam van uw partner te gebruiken door middel van het naamgebruik.
U kunt online melding doen als u beiden bent ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP). Daarnaast moet u alle benodigde documenten hebben. U kunt uw voornemen om te trouwen bij elke gemeente melden. U kunt dit het best doen in de gemeente waar u gaat trouwen of uw partnerschap aangaat.
De oorsprong van deze etiquette komt uit de oude traditie, dat de man het hoofd van het gezin is. Voor jullie trouwdag is hij nog niet het hoofd van jullie gezin dus krijgt de vrouw de eer. Haar naam wordt dus als eerst vermeld op de trouwkaart voor de bruiloft.
Bij de gemeente kunt u informeren aan welke instanties de wijziging automatisch wordt doorgegeven. U moet zelf zorgen voor de wijziging van onder meer uw paspoort, rijbewijs, bankrekening en uw verzekeringen. Op grond van de Paspoortwet is uw paspoort op het moment dat uw naam gewijzigd is niet meer geldig.
Volgens de etiquette vermeld je eerst haar naam en daarna zijn naam. Na de bruiloft vermeld je op officiele documenten altijd eerst zijn naam en daarna haar naam.
Huwelijk doorgeven aan de belasting
De belastingdienst hoort vanzelf van de gemeente of en wanneer jullie zijn getrouwd. Dat hoef je dus niet zelf door te geven. Scheelt weer. Ook als je gaat samenwonen nadat jullie getrouwd zijn, geeft de gemeente dit vanzelf door.
Het in ondertrouw is inmiddels niet verplicht meer in Nederland maar dat betekent dus niet dat je zomaar kunt trouwen. Je moet je huwelijk nog steeds aankondigen bij de gemeente maar dit kan nu gewoon via het internet. Dat scheelt tijd.
Regels versoepeld. Sinds 1 juli 2020 zijn de regels voor naamswijziging ook versoepeld. Zo is de wijziging voor slachtoffers van bepaalde misdrijven makkelijker gemaakt en kan in steeds meer gevallen de naamswijziging kosteloos plaatsvinden.
Wat kost een achternaamswijziging? Er zijn verschillende tarieven voor naamswijziging, afhankelijk van uw specifieke verzoek. Voor een meerderjarige die zijn/haar achternaam wil wijzigen: €835,-.Voor het wijzigen van de achternaam van 1 of 2 minderjarige kinderen: €835,-.
Alleen als u meerderjarig bent, kunt u zelf om een naamswijziging verzoeken. Dat kan, als u: Uw naam wilt wijzigen in de naam van uw ouder of verzorger. Een naamswijziging die u heeft ondergaan toen u minderjarig was, ongedaan wilt maken.
Als fiscaal partners doe je samen aangifte en mag je inkomsten en aftrekposten verdelen, zoals onder meer aftrekposten van het huis, uitgaven voor specifieke zorgkosten of giften. Je bent elkaars fiscale partner vanaf het moment dat je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangaat.
Helaas, je kan niet officieel trouwen zonder getuigen. Je hebt altijd minimaal 2 getuigen nodig om voor de wet te trouwen.
De meeste getrouwde stellen wonen gewoon samen, maar verplicht is dat niet. Allebei in je eigen huis blijven wonen is natuurlijk een optie. Maar allebei gebruik maken van hypotheekrenteaftrek voor je eigen huis mag dan weer niet, vindt minister Wopke Hoekstra.