Tandartsen hebben onderling geregeld dat je ook in de avond, nacht en in het weekend bij een tandarts terecht kan als dat nodig is. Ook als je zelf niet (regelmatig) naar een tandarts gaat, dan kan je bij een noodgeval rekenen op de hulp van een tandarts.
Meestal liggen de bedragen voor een spoed tandarts tussen de 50 en 250 euro. Het kan zijn dat u de rekening direct na de behandeling moet betalen, maar soms kunt u achteraf betalen.
De tarieven worden bepaald door de overheid en zijn dus in heel Nederland hetzelfde. De kosten van een behandeling bij de spoedtandarts bedragen meestal tussen de 50 en 200 euro en zijn uiteraard afhankelijk van wat er moet gebeuren, maar zullen zelden meer dan 250 euro bedragen.
Tandpijn: er is geen tandarts van wacht beschikbaar op de spoeddienst. We kunnen je wel pijnmedicatie en antibioticum voorschrijven. Verwijderen van draadjes of haakjes: maak daarvoor een afspraak met je huisarts of arts-specialist.
Een spoed tandarts is een gewone tandarts waar je buiten de normale openingstijden van de praktijk terecht kunt. De spoed tandarts is dus 's avonds en in het weekend werkzaam. Bij een spoed tandarts kun je langs wanneer je last hebt van acute pijn.
Wanneer je bij de tandarts bent dan is deze verplicht om je zo goed mogelijk te helpen. Pijnklachten zijn altijd vervelend en hebben een onderliggende oorzaak. Als patiënt heb je recht op hulp bij pijn. De tandarts is verplicht om je informatie over een behandeling te geven en gebruik te maken van de beste materialen.
Het kan zijn dat je in de avond meer last hebt van tand- of kiespijn. Als je gaat liggen, ontstaat er namelijk een bepaalde druk op het gebit. Je kan dit voorkomen door je hoofd op een dikker kussen te leggen, zodat je hoofd (en dus ook je gebit) hoger komt te liggen.
Neem een pijnstiller om de pijn te verlichten, zoals paracetamol of ibuprofen. Houd een ice-pack tegen het pijnlijke gebied aan om het tijdelijk te verdoven. Spoel de mond met warm, licht gezouten water of met kruidenthee. Neem kruidnagel in de mond en kauw hierop om de pijn aan tanden of kiezen tijdelijk te verdoven.
Het komt voor in verschillende vormen en kan verschillende oorzaken hebben, zoals een kapotte vulling, gaatjes of ontstoken tandvlees. De pijn kan langzaam op komen zetten en steeds erger worden of juist acuut ontstaan. Kiespijn wordt meestal ervaren als een stekende en zeurende pijn.
Kiespijn tegengaan met pijnstillers
Het is afhankelijk van de oorzaak van de kiespijn, welke pijnstiller het best te gebruiken is. Ibuprofen, naproxen of diclofenac werken ontstekingsremmend. Deze pijnstillers zijn daarom het best te gebruiken wanneer de tand- of kiespijn veroorzaakt wordt door een ontsteking.
Als een tand of kies zonder problemen getrokken wordt door je tandarts, dan kost dat € 43,73 (behandelcode H11 of F721a in het kader van orthodontie). Als de tandarts ook het tandvlees los moet maken kost het ongeveer € 76,03 (H35 + H21).
Bij de tandarts
Houd rekening met een kostenplaatje van circa 50 euro per getrokken tand, inclusief lokale verdoving. Gaat het trekken moeizaam of moet er worden gehecht? Dan zitten daar extra kosten aan verbonden.
Het is belangrijk dat u zo spoedig mogelijk de spoed tandarts bezoekt. Hij zal eerst röntgenfoto's maken om de status van de wortelkanalen te bekijken. Nadat hij een ontsteking heeft vastgesteld, maakt hij de tand of kies open. Met kleine vijltjes en desinfecterende vloeistof maakt de tandarts de wortelkanalen schoon.
Hoe komt het dat de zenuw in mijn kies dood is? Als de pulpa (zenuw) van een tand of kies ontstoken is geraakt door irritatie (een diep gaatje) en de irritatie lang genoeg aanhoudt kan de doorbloeding van de zenuw stoppen en sterft hij af. Ook hard en langdurig klemmen kan leiden tot afsterven van tandzenuwen.
Als de ontsteking geen halt wordt toegeroepen, kan het zich verder uitbreiden naar de wortels van de tand of kies. De ontsteking kan zich zelfs verder uitbreiden naar uw kaakbot die de aangetaste tand of kies steunt.
De pijn kan zich verschillend manifesteren o.a. van een verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet of scherpe pijn bij dichtbijten/tikken tegen een tand/kies. Mocht de ontstekingsreactie verergeren dan zou er ook een continue zeurderige en/of kloppende pijn kunnen ontstaan.
Een wortelkanaalontsteking gaat niet vanzelf over. Wanneer het tandweefsel eenmaal is ontstoken, zal het niet meer genezen. Het ontstoken tandweefsel dient u te laten verwijderen met een wortelkanaalbehandeling. Wanneer u dit niet doet sterft het tandweefsel af en kan de ontsteking zich naar het kaakbot uitbreiden.
Mag ik pijnstillers slikken bij kiespijn? Om kiespijn te onderdrukken mag u gerust pijnstillers slikken. We adviseren ibuprofen en paracetamol, omdat deze pijnstillers een ontstekingsremmend effect hebben. U kunt de pijnstillers ook gecombineerd gebruiken voor een versterkend effect.
Aanhoudende pijn in de kaak. Soms gaat dit gepaard met pijn in het oor of gezicht. Slechte adem en/of vieze smaak in de mond. Donkere verkleuringen, een groefje of witte vlekken op je tand kunnen duiden op cariës.
10. De tandarts heeft het recht om te weigeren een patiënt in de praktijk op te nemen. Daarnaast kunnen er voor tandartsen redenen zijn een behandeling af te breken en/of een patiënt uit te schrijven.
Nee, dit kan niet. Je bent verplicht ingeschreven te staan bij de tandarts die je bezoekt en je kunt maar bij één tandarts tegelijk ingeschreven staan. Het enige wat je kunt doen is jezelf inschrijven bij die andere tandarts en het na je bezoek weer terug te laten draaien.