Vergeleken met ander voeders is Luzerne een natuurlijk gezond krachtvoer met één van de beste bronnen van hoogwaardige eiwitten, vitaminen en mineralen. Luzerne is ook goed te gebruiken als aanvullend voer voor zwakke en herstellende dieren, omdat het licht verteerbaar is. Van oorsprong komt de plant uit Perzië.
Voor jonge paarden geldt bovendien dat teveel luzerne de verhouding tussen calcium en fosfor in het dieet scheef kan trekken. Luzerne bevat namelijk veel calcium en naar verhouding weinig fosfor (4).
Luzerne is een gewas dat voor veel paarden (maar niet alle!) een geschikte aanvulling op het dagelijks rantsoen is. Het wordt veel gebruikt als vezelbron om door het krachtvoer te mengen. Hierdoor kauwen paarden beter op hun voer.
Hierdoor zijn de voedingsstoffen uit luzerne niet alleen heel hoogwaardig, maar ook nog eens erg goed opneembaar. Er wordt daarom weleens gezegd: “luzerne is het krachtvoer onder de ruwvoeders." Door luzerne te mengen met je krachtvoer, kan in veel gevallen de hoeveelheid krachtvoer verminderd worden.
Kunnen mensen luzerne eten? Ja, mensen kunnen luzerne eten. Luzerne is niet alleen eetbaar, maar het is ook een uitstekende bron van vitamines, eiwitten en mineralen, enz. Als je naar specifieke Aziatische landen bent gereisd, heb je waarschijnlijk luzernestelen gegeten in salades, sandwiches, soepen en ander voedsel.
Gewas. Lucerne / luzerne / Alfalfa (Medicago sativa) is een 2-3 jarig gewas dat valt onder de vlinderbloemige planten. Vlinderbloemigen bevatten in vergelijking met gras meer stikstof een hoger calciumgehalte en een hoger caroteengehalte (voorloper van vitamine A).
Van nature komt Luzerne in onze streken voor op tamelijk vochtige, kalkhoudende grond in grasland, of omgewerkte en verplaatste grond op klei, löss en kalk. Het zijn bodems die matig stikstofrijk, humusarm en basenrijk zijn.
Luzerne houdt de kippen actief en het geeft ze afleiding. Luzerne leert de kippen scharrelen, bodemgericht zijn en om stofbaden te nemen. Door luzerne aan te bieden gaan de kippen minder veren pikken. Luzerne zorgt mede voor een gezonde darmflora en goede weerstand.
De Mijten Hippalgo Bodybuilder is de best geteste paardenvoer van 2022. Dit is uit de ultieme paardenvoer test gebleken van 2022. Het versnelt en verbetert de aanmaak van spieren en zorgt voor soepele spieren. Het bevat voornamelijk rijstzemelen en een hoog vetgehalte.
Jonge paarden hebben in hun groeifase behoefte aan extra energie en voedingsstoffen. Door het hoge eiwit- en calciumgehalten is luzerne is een geschikte aanvulling in het rantsoen van opgroeiende jonkies.
Luzerne is een vlinderbloemige plant die al meer dan 2000 jaar voor veevoer wordt verbouwd. Luzerne (Herbe Medica) was het voer voor de cavalerie en de trekpaarden van van de oude Grieken en Romeinen en is erkend als een uitstekend groenvoer.
Luzerne hooi is een smakelijk, structuurrijk en bladrijk ruwvoer met hoge voedingswaarden. Het is rijk aan eiwit, energie en calcium. Perfect als aanvulling op het ruwvoerrantsoen.
De gemiddelde totale opbrengst is 20-35 ton per hectare per jaar (verdeeld in 5-6 maaimomenten). Topopbrengsten (bij de intensieve landbouw) kunnen meer dan 40 ton per hectare per jaar bedragen. Hoe luzerne te kweken?
Luzerne wordt ook veelvuldig gevoerd aan koeien, runderen en hun kalveren en wel om de volgende redenen: Hoge eiwitgehalte wat de belangrijkste bouwstof is voor het dier en met name goed voor kalveren in de groei. Bevat veel vitaminen en mineralen en essentiële aminozuren.
Qua ruwvoer heeft een paard of pony ca. 1,5% van het lichaamsgewicht per dag nodig, verspreid over meerdere porties per dag. Daarnaast wordt er meestal nog een krachtvoer (brok of muesli) gegeven voor extra energie, vitaminen en mineralen die niet voldoende in het ruwvoer aanwezig zijn.
1,5 - 2,5 kg krachtvoer per dag. Lees meer basistips voor goed voeren.
Een van de grootste voordelen van graanvrij paardenvoer is het minimaliseren van de opname van suiker en zetmeel. Suiker en zetmeelrijke granen hebben invloed op de bloedsuikerspiegel van het paard.
Bijna iedereen voert krachtvoer (brok, muesli of slobber) en bijna iedereen vindt ook dat krachtvoer onmisbaar is in het dieet van een paard. Maar niets is minder waar. Heel veel paarden zouden gemakkelijk zonder krachtvoer kunnen, als ze maar voldoende ruwvoer van goede kwaliteit kregen.
Merries die melk produceren hebben juist veel eiwit nodig. Daarom zit de hoeveelheid eiwit in een goede merriebrok op dertien tot vijftien procent. Deze energie uit vet komt langzaam vrij in het lichaam en is dus uitermate geschikt voor duursporters zoals endurancepaarden en dressuurpaarden.
Luzerne en het belang van vezels
Het is erg belangrijk voor de gezondheid van kippen om vezelrijke voeding aan te bieden. In producten zoals luzerne zitten veel vezels die een positieve invloed hebben op de werking van de spiermaag en darmen van pluimvee.
Als alfalfa geoogst wordt, bevat het zelfs meer vezels, vitaminen en mineralen dan een volwassen plant. Alfalfa is zo gezond omdat het onder andere het risico op hart- en vaatziekten en darmkanker verlaagd. Zo zitten er in 100 gram gekookte alfalfa (= 18 kcal) allerlei macro- en micronutriënten.
Alfalfa wordt gebruikt in salades, sandwiches en als decoratie bij schotels. Alfalfa is eigenlijk altijd lekker bij gerechten waar je sla, paddenstoelen, paprika, komkommer, prei of ijsbergsla bij gebruikt. Gebruik het bijvoorbeeld eens in een salade met frisée, tonijn en ei.
Schapen zijn grazers. Ze eten het liefst kort, zacht grasland heel dicht bij het veldoppervlak. Met de term grasland definiëren we een breed scala aan plantensoorten: gras, klaver, luzerne (Medicago sativa), witlof, peulvruchten, heesters, etc. Luzerne vormt een zeer sterke basis voor een goede weide.
Pluspunten van luzerne telen:
Bindt 200 tot 250 kg stikstof uit de lucht (middels Rhizobiumbacteriën). N-bemesting is daarom niet nodig. De wortels bereiken in 1 jaar al een diepte van 1,80 meter. Daarna kan de plant tot 4,5 meter diep wortelen.