Beukenhaag bemesting De simpelste manier is om het snoeiafval te versnipperen en te laten liggen. Dat moet dan echter gezond zijn en niet door schimmels of plaagdieren zijn aangetast. Ook kan men grasmaaisel of compost gebruiken, evenals speciale organische mest voor beuken of hagen.
Het is verstandig om een jonge beukenhaag direct bij het aanplanten te bemesten of maak gebruik van Pokon aanplantgrond. Deze grond bevat voldoende voedingsstoffen voor de eerste 100 dagen. In de daaropvolgende jaren is tweemaal per jaar bemesten aanbevolen. De eerste keer bemest je in april of mei.
De boom kan goed tegen schaduw, maar niet tegen direct zonlicht als om de boom andere planten worden verwijderd. De Beuk is een zogenaamde climaxsoort, dat wil zeggen dat in de natuur de Beuk in het eindstadium van een loofbos-ontwikkeling in de gematigde streken van nature een der dominant optredende boomsoorten is.
U kunt uw beukenhaag één of twee keer per jaar bemesten. Wanneer u uw beukenhaag bemest, hangt ervan af hoe vaak u besluit te bemesten. Als u besluit uw haag eens per jaar te bemesten, kunt u dat het beste vóór het groeiseizoen doen. Het groeiseizoen begint rond half maart.
Geef de beuk bij droge dagen voldoende water. Zorg voor voldoende zwarte grond. Kalkrijke grond is belangrijk, kalk toevoegen niet.
Beuken kunnen met meerdere meststoffen bemest worden. De simpelste manier is om het snoeiafval te versnipperen en te laten liggen. Dat moet dan echter gezond zijn en niet door schimmels of plaagdieren zijn aangetast. Ook kan men grasmaaisel of compost gebruiken, evenals speciale organische mest voor beuken of hagen.
Je kan de beukenhaag het beste bemesten met de volgende soorten organische voeding:Gezonde snoeiafval zonder schimmels of plaagdieren.Grasmaaisel of compost.Koemest of kippenmest.
Je kunt de groei versnellen door de beukenhaag de juiste mest te geven. Een beukenhaag is verzot op kalium, wat de haag helpt om vocht langer vast te houden. Door kaliumrijke mest voor beukenhagen te gebruiken, bereik je het beste resultaat in een zo kort mogelijke tijd.
Een te hoge of een te breed geworden beukenhaag kan zeker flink teruggesnoeid of ingekort worden. Je kunt hem zeker tot de helft inkorten. Helemaal terugsnoeien tot bijna op de stam is niet goed. De beukenhaag zal zich dan slecht of helemaal niet meer herstellen.
Bij nieuwe aanplant kun je tijdens warme zomerdagen er vanuit gaan dat je 1 tot 3 keer per week water moet geven. Doe dit ongeveer 2 a 3 uur. Volwassen beukenhagen zijn goed geworteld, waardoor de vochtbehoefte lager ligt. Je kunt bij deze hagen afhankelijk van het weer uit gaan van één watergift per week.
Dorre bladeren
Dit is vaak een teken dat de beukenhaag te weinig water heeft gehad. Met name in hete, droge zomers kan dit snel gebeuren. De beukenhaag gaat dood door de droogte.
Een gezonde beukenhaag die goed wordt bijgehouden, heeft vele vertakkingen en is mooi vol. Om dit te realiseren is het belangrijk dat u uw heg regelmatig snoeit. Door uw beukenhaag te snoeien worden namelijk nieuwe vertakkingen gestimuleerd. Nieuwe vertakkingen zorgen ervoor dat de haag steeds dichter en voller wordt.
Niet alle soorten zijn immers even gevoelig voor de gevolgen van de klimaatverandering, sommige bomen en wilde bosplanten kunnen beter tegen droogte en hitte dan andere. Eén soort die het slecht getroffen heeft met de klimaatverandering is de beuk.
Koemest is geschikt voor (de aanleg van) je gazon, de moestuin, siertuinen, borders en hagen. Alle buitenplanten kunnen dus profiteren van koemest!
Een Beukenhaag slaat niet goed aan als de grond nat en vast is. De wortels hebben zuurstof nodig. Om het aanslaan van een Beukenhaag te bevorderen, is het goed om wat voeding in vorm van organische bemesting aan de grond toe te voegen. Plant de Beukenhaag goed diep en stamp de grond eromheen goed aan.
De groeisnelheid van de beuken hangt af van de standplaats, de voedselrijkdom van de bodem etc. en kan daardoor nogal verschillen, zelfs plaatselijk. Pas geplante beukenhagen kunnen moeite hebben met aanslaan, waardoor ze de eerste jaren weinig groeien. Dat halen ze later, als ze zich goed geworteld hebben, weer in.
Loofplanten die tegen veel water kunnen
Tuiniers kiezen vaak voor de haagbeuk als hun tuingrond te veel water vasthoudt voor een beukenhaag (Fagus sylvatica), die meer van wat drogere grond houdt. Deze plantensoorten hebben qua blad en groeiwijze namelijk veel van elkaar weg.
Een beukenhaag kan wel dertig tot zestig jaar oud worden, mits deze op de juiste manier onderhouden word. Naast het snoeien en bemesten van de beukenhaag is het van belang dat de plant voldoende water krijgt.
Het is raadzaam de haag de eerste keer vòòr de langste dag, dus voor 21 juni, te snoeien. Wanneer je dit doet heeft je haag namelijk ruim de tijd om nieuwe scheuten aan te maken. De tweede keer snoeien kan je doen in september of in oktober, voordat de winter aanbreekt.
We raden aan om de eerste bemesting met langdurige meststoffen in het voorjaar uit te voeren. Daarmee kan je je haag ongeveer drie maanden goed voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen. De tweede bemesting gebeurt in juli.
Door met kleine struikjes te beginnen en deze elk jaar te snoeien, kunt u een mooie, dicht vertakte haag opkweken. Een beukenhaag groeit gemiddeld zo'n 40-50 cm per jaar, een hoogte van 2 meter binnen 5 jaar is zeker haalbaar.
Als je haagbeuken en beukenhagen niet snoeit, worden ze rommelig en verliezen ze hun mooie vorm. Deze bladverliezende hagen hebben twee perioden in het jaar wanneer ze sterk groeien: de eerste keer in de lente en een tweede, kleinere groeispurt eind zomer. Je kunt ze het beste terugknippen na elke groeiperiode.
Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur. Organische mest is een combinatie van dierlijke mest en compost. Het voordeel van deze bodemverbeteraar is dat het voedingsstoffen langzaam afgeeft aan de bodem.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Toch adviseren wij om kippenmestkorrels te kopen in plaats van koemestkorrels. De reden is relatief eenvoudig. Het heeft te maken met de voedingswaarde die in de kippenmestkorrels aanwezig is. Koemest heeft namelijk een lagere voedingswaarde, uitgedrukt in de NPK waarde: 3-2-3,5.