Boeddhisten geloven dat men bevrijd kan worden uit de cirkel van wedergeboortes door het volgen van de door de
Volgens het boeddhisme lijden we omdat het leven onvolmaakt is. De kern van het boeddhisme is inzicht in het lijden en de weg om dit lijden op te heffen. In diverse landen in Zuidoost-Azië is het boeddhisme de belangrijkste levensbeschouwing. De laatste decennia neemt het aantal boeddhisten ook in het Westen toe.
Er zijn veel verschillen in de Boeddhistische stromingen, maar meestal kiezen ze voor crematie. Boeddhisten geloven in de wedergeboorte, de reïncarnatie, waarbij de dood de grote overgang is en zolang je niet verlicht bent, word je telkens opnieuw geboren.
Voor boeddhisten is Boeddha een soort God. De Dalai Lama is net zo belangrijk als Boeddha, hij is de spirituele leider van Tibet. Zelfinzicht is belangrijk in het boeddhisme. Daarom doet Dawoe aan mediteren.
De vijf leefregels van het boeddhisme
Deze vijf leefregels schrijven volgelingen voor niet te doden, niet te stelen, af te zien van seksueel wangedrag, geen leugens te vertellen en je niet schuldig te maken aan het gebruik van verdovende middelen zoals alcohol en drugs.
De algemene gedragsregels: niet bewust doden, stelen, jezelf domweg verdoven, anderen seksueel leed aandoen of nutteloos met hun gevoelens spelen, zijn voor iedereen goed. Ze herinneren de mens eraan zich minder door de voorwaardelijke wereld te laten vangen.
Vrouwen werden beschouwd als materialistisch en emotioneel, minder bereid tot wereldverzaking en minder goed in staat om vooruitgang te boeken op het boeddhistische pad. Een wedergeboorte als man was in deze visie het beste wat een vrouw kon overkomen.
Boeddhisten geloven dat men bevrijd kan worden uit de cirkel van wedergeboortes door het volgen van de door de Boeddha onderwezen middenweg. De belangrijkste aspecten van deze middenweg zijn het uitbannen van alle materiële verlangens, het zich ethisch gedragen, en het ontwikkelen van de geest.
Het boeddhisme heeft een heleboel geschriften.Eén heilig boek is er niet. Boeddha's leer werd eeuwenlang mondeling doorgegeven, met name door gezang.
Voelt het lichaam pijn tijdens cremeren? Nadat een persoon is overleden kan niks nog pijn doen. Met de huidige technologie is er geen onzekerheid meer of iemand wel of niet echt overleden is. Daarom doet crematie geen pijn voor de overledene.
Onder Boeddhisten zijn veel vegetariërs. Het Boeddhisme vertelt dat alle wezens gelijk zijn, dus kan een mens niet bepalen wat er met een dier moet gebeuren. Ze mogen niemand pijn doen en kunnen daarom ook geen dieren slachten om op te eten.
Na de veertigste dag
Het is alleen de beëindiging van de officiële rouwperiode, er wordt verondersteld dat de ziel nu verder gaat en niet langer onder de levenden is. Het rouwproces voor de nabestaanden is niet voorbij maar meer gericht op een leven zonder de overledene.
Zij het wat koppig. Hij wil de ander niet overbluffen of overtuigen, maar als die niet meer luistert en instemmend knikt, zal de echte boeddhist ook niet verder praten en aandringen. Hij laat de ander liever in het ongewisse. Het ongewisse is zijn favoriete plek, een beetje zijn speeltuin.
De vijf grootste zijn: Christendom, Islam, Hindoeïsme, Boeddhisme en Jodendom. Je ziet hier de symbolen van de vijf wereldreligies.
Deel 8: Het achtvoudige pad
De Boeddha legt erin uit hoe je tot een ontwaakt leven komt: door de juiste visie, de juiste intentie, het juiste spreken, het juiste handelen, het juiste levensonderhoud, de juiste inspanning, de juiste concentratie en de juiste meditatie.
Tijdens het bidden kunnen we Boeddha als inspiratie gebruiken. Indien je voor een specifieke eigenschap bidt, zoals bijv. mededogen of wijsheid, dan kun je je gebed richten tot respectievelijk Avalokiteshvara of Manjushri. Vervolgens kun je proberen om hun eigenschappen in het eigen dagelijks leven toe te passen.
De Dharmachakra (Sanskriet: धर्मचक्र; Pali: Dhammacakka; Tibetaans: འཀོར་ལོ།Birmaans: ဓမ္မစကြာ), letterlijk te vertalen als "Wiel van Dharma" of "Wiel der wet", is binnen het boeddhisme het symbool van de door Boeddha verkondigde leer over het pad naar verlichting. Een soortgelijk symbool is in gebruik in het Jaïnisme.
Het boeddhisme leert ons dat we allemaal met elkaar verbonden zijn, en dat die vervelende persoon dus ook bij jou hoort. Laat oordelen varen, leer te vergeven en laat mensen zijn wie ze zijn. Jij bent jij en zij zijn zij. Iemand vergeven kan moeilijk lijken, maar uiteindelijk doe je het voor jezelf.
Strikt genomen is de Boeddha iemand waarvan aanhangers van het boeddhisme geloven dat deze persoon op eigen kracht compleet en volledig verlicht was en zijn kennis deelde met anderen zodat zij ook verlicht werden. Tegenwoordig is elke volledig verlichte persoon een Boeddha.
Bij boeddhisten betekent de dood niet het einde, maar juist het begin van de overgang van het ene leven naar een nieuw leven. Zij geloven namelijk in reïncarnatie. Dit maar ook andere aspecten uit het boeddhisme spelen een belangrijke rol tijdens de boeddhistische uitvaart.
In het boeddhisme is Tara een vrouwelijke Boeddha van verlichtende wijsheid. Ze heeft 21 verschillende gedaanten in alle kleuren van de regenboog. De bekendste zijn Groene Tara en Witte Tara.
Gewoon' geluk
De boeddhisten zeggen dat dat onmogelijk is. De reden daarvoor is dat dingen veranderen, of we dat leuk vinden of niet. Dat geldt ook voor geluk. Het geluk dat we verkrijgen, zal na een tijdje weer stoppen, net zoals ons verdriet dat we tegenkomen na een tijdje ook zal stoppen.
Als je van iemand een Boeddha krijgt wenst die je heel veel geluk en voorspoed toe!
Ui en knoflook werken lustopwekkend
In de boeddhistische tempels wordt er gekookt zonder ui en knoflook. Daehan Sunim vertelt: 'Volgens de boeddhistische geschriften word je van deze rauwe ingrediënten boos, en als je ze eet ga je op zoek naar het tegenovergestelde geslacht.