Als je op het rietje blaast, laat je adem het rietje en de lucht in het rietje trillen. De trilling van het rietje komt via de lucht in je oor terecht, waardoor je het geluid kunt horen. De lengte van het rietje bepaalt hoe snel het rietje en de lucht erin trillen.
In het fluitje wordt de lucht door een smalle opening geblazen. Achter die opening zit een 'kamer' met daarin een klein balletje van kurk of kunststof, ter grootte van een erwt. Dit balletje gaat door de snelle luchtstroming trillen. Deze trilling zorgt ervoor dat de lucht ook gaat trillen.
Een scheidsrechter fluitje moet goed hoorbaar zijn voor alle spelers op het veld, daarom is het belangrijk dat de toon constant en hard genoeg is. De twee meeste gebruikte scheidsrechter fluitjes zijn de Fox 40 en de Tornado 2000. Beide scheidsrechters fluitjes hebben een onderscheidende toon en gepaste hardheid.
De Fox 40 scheidsrechtersfluit is het wereldwijd meest gebruikte fluitje voor scheidsrechters, trainers, coaches en leerkrachten.
De scheidsrechter vraagt eerst aan de aanvoerder van het uitspelende team of hij/zij voor kop of munt kiest. Daarna gooit hij de munt op. De winnaar van de toss mag vervolgens het doel kiezen op de helft waar het in de eerste helft wil verdedigen. De 'verliezer' krijgt de aftrap.
Als scheidsrechter moet je bij de ballen die over de zij of doellijn gaan en bij overtredingen niet alleen de richting aangeven, maar ook goed hoorbaar zeggen wie mag inwerpen of de vrije schop mag nemen. Als het kan moet de scheidsrechter ook zeggen welke overtreding is begaan.
Leg de vingers op de onderkant van het puntje van je tong, en klap deze dubbel naar achteren. Duw nu met je tong je vingertopjes tegen je voortanden aan. Maak een klein spleetje tussen je vingers van ongeveer een halve centimeter en sluit je mond zodat er alleen nog lucht tussen het spleetje door kan.
Toeters & fluitjes koop je online bij Blokker.
De Fox40 classic is een van de bekendste scheidsrechter fluitjes in de sportwereld. Deze fluit is namelijk de officiële scheidsrechter fluit van de KNHB. Maar ook tijdens amateurvoetbal en andere sporten wordt deze scheidsrechter fluit veel gebruikt.
Sluit je mond zó ver dat die strak om de top, onderkant en buitenste randen van je vingers heen zit. Blaas lucht uit je mond. Nu je lippen, vingers en tong in positie zijn moet je beginnen met lucht uitblazen, zodat je eindelijk kunt fluiten.
Het hondenfluitje met geluid hoorbaar voor mensen: Dit fluitje is ook hoorbaar voor mensen. De toonhoogte van dit fluitje kan variëren tussen de 4.000 tot 18.000 hertz. Voordelen: Je hoort het gefluit en je ziet wanneer je hond erop reageert.
Fluiten worden gebruikt om de hond, die zich op grote afstand van de baas bevindt, commando's uit te laten voeren. Het geluid van de fluiten draagt ver, vanwege de vaak hoge frequentie die ze hebben. Dit geluid is veel minder verstorend voor de natuur, dan menselijk geroep.
Met een hondenfluitje trek je zelfs van een grote afstand direct de aandacht van je hond. Hondenfluitjes zijn bovendien een ideaal hulpmiddel bij het trainen van je hond. Je kan makkelijk commando's zoals 'zit' of 'hier' aanleren. Dankzij het unieke fluitgeluidje zal de hond je commando makkelijker herkennen.
In een normaal fluitje kan 20 centiliter bier. In een vaasje (ook wel bekend als het Amsterdammertje) gaat 25 centiliter, zo is algemeen bekend. Horecaondernemer én glazenmaker Jop Nieuwenhuizen wil dat anders.
Een fluitje is een smal dunwandig bierglas met een subtiele inkraging enkele centimeters onder de bovenrand. Het glas heeft doorgaans een strijkmaat van 20 à 22 cl. In Limburg wordt het glas ook wel aangeduid als buisje of pijpje (op zijn Limburgs: piepke).
De ransuil heeft relatief veel variatie in zijn roep en zang, voor een uil. Het mannetje roept om de paar seconden kort 'oehoe'. Het lijkt een beetje op het geluid dat je krijgt als je over een lege fles blaast. Het vrouwtje maakt een hoger, fluitend geluid.
"Het is een afgesproken teken in de spelersgroep. Dat kan echt van alles zijn. Wij hadden bij Sparta bijvoorbeeld de afspraak dat een speler de bal dan bij de tweede paal zou trappen."
Voordeel wordt gegeven wanneer een team een fout heeft begaan, maar het andere team er op een of andere manier voordeel uit heeft gehaald. Daarom zal de scheidsrechter het spel laten verdergaan en het signaal voor voordeel geven in plaats van te fluiten voor een fout.
Wanneer te vlaggen (buitenspel)
Steek eerst de vlag recht omhoog en vervolgens: -Voor een speler aan de andere zijde van het speelveld houdt u de vlag schuin omhoog. -Voor een speler midden op het speelveld houdt u de vlag horizontaal -Voor een speler het dichts bij u houdt u de vlag schuin naar de grond.
In eerste instantie is dat de organisatie die de competitie leidt, die beslist welke kleuren er allemaal mogen en welke niet. Dus als het gaat om de Nederlandse competitie dan is dat de KNVB. Als het gaat om het WK is dat de FIFA. Als het gaat om het EK en de Champions League dan is het de UEFA.
Ben je twaalf jaar of ouder en lijkt het je leuk om regelmatig eens een wedstrijd te leiden? Dan kan je bij de KNVB terecht voor verschillende scheidsrechtersopleidingen. We verwachten van de scheidsrechter de juiste houding en uitstraling.