Het gebruik van een borsttuig
Een borsttuig zorgt ervoor dat je zadel stabiel blijft liggen tijdens het springen. Je kan ook een martingaalvork aan het borsttuig vastmaken, zo heb je naast een stabiele ligging van je zadel ook extra controle tijdens het springen.
De martingaal voorkomt dat het paard het hoofd omhoog gooit en zich daarbij onttrekt aan de ruiterhand. Deze coorigeert het paard wanneer het wil steigeren. Als het paard het hoofd in de gewone houding houdt is de martingaal niet in werking. De Thiedemann teugel is vooral nuttig als het paard het hoofd heel hoog houdt.
Wat is een borsttuig
Dit tuig gaat gemakkelijk aan over het hoofd en klik je vast bij de buik. Een borsttuig zit altijd om de schouders heen en belemmert het lopen, omdat de hond niet vrij kan bewegen. Honden kunnen ook vrij makkelijk uit een borsttuig ontsnappen door naar achteren te lopen.
Trek de martingaal strak langs de voorkant van de hals van je paard en breng z'n hoofd omhoog. Breng daarnaast de teugels in positie door ze 'strak' te trekken richting de plek waar je normaal je handen houdt als je op je paard zit. Pas als de hoofdhouding echt te hoog is moet de martingaal strak staan en dus inwerken.
De slofteugel kan aan de onderkant van de singel (tussen de voorbenen) worden vastgemaakt of aan de zijkanten van de singel. De slofteugel kan ervoor zorgen dat een opwaartse beweging van het hoofd begrensd wordt. Als de slofteugel strakker aangetrokken wordt dan wordt het hoofd van het paard naar beneden gedwongen.
Nmi is de pessoa een nuttig hulpmiddel voor paarden die anders moeilijk de rug loslaten en/of het hoofd hoog blijven dragen. Vooral met Friezen die toch wat de neiging hebben de nek erop te zetten en de rug weg te drukken vind ik het ideaal.
Een Gogue is een hulpmiddel voor de correctie van de houding van hoofd en hals van het paard te verbeteren, alsmede de houding van het paard. Gogue kan gebruikt worden met of zonder teugels.
De hand voelt via de teugel hoe de achterhand beweegt. Om de teugels goed vast te houden dient je duim de teugel goed op zijn plaats te houden zodat de teugels niet door je handen kunnen glijden. Stop eens 20 cent muntjes onder je duim. Dus tussen je duim en de teugels in en zorg daarbij dat je duimen 'dakjes' hebben.
De Cwd Gesloten Martingaal Vork voorkomt dat het paard zijn hoofd opheft en is een leermiddel voor paarden die de handen van de ruiter ontwijken. Het creëert een vaste afstand die het paard leiding biedt en voorkomt dat het in de riemen van de martingaal bijt.
De pessoateugel loopt dan via de achterhand, door de laagste ring, via de katrollen aan het bit naar de ringen onder de buik. In deze houding gaat het paard de rugspieren aanspannen en gebruiken, ook de spieren boven aan de schouder en de halsverbinding worden in deze houding gebruikt en getraind.
Je kunt een stemhulp of een kleine tik met de zweep toevoegen om het paard te helpen begrijpen wat je vraagt. Tot slot, wees er zeker van dat je niet onbedoeld je teugels terugtrekt als je het vraagt. Soms balanceren ruiters op hun handen of trekken ze zich terug omdat ze gespannen zijn en anticiperen op de bok.
De longeersingel heb je nodig om de hulpteugel aan te bevestigen. De longeerpad leg je onder de longeersingel als bescherming net zoals je een zadeldekje onder het zadel legt. Maar er zijn ook hulpteugels waarbij geen longeersingel nodig is.
Functie Thiedemann teugel
Thiedemann teugels hebben als doel om te voorkomen dat het paard zijn hoofd omhoog gooit. Hierdoor wordt er direct een juiste hoofdhouding bij het paard aangehouden waardoor het paard minder kans op rugproblemen krijgt.
Een gewone martingaal bestaat uit een riem rondom de hals van je paard en een riem welke je aan de singel bevestigd, tussen de voorbenen van je paard door loopt, door de halsriem heen en vanaf dat punt uitloopt in twee smallere riempjes met ringen; de vork.
Een martingaal wordt veelal tijdens het springen gebruikt. Deze hulpteugel bestaat uit een riem waarvan het ene uiteinde tussen de voorbenen door wordt bevestigd aan een singel. Het andere uiteinde loopt uit in twee aparte riemen die eindigen met een ring. Deze ring hoort om de teugels heen te zitten.
Sta op en ga weer zitten terwijl je pinken op tafel blijven. Dan voel je ook hoe je ellebogen openen en sluiten om je handen stil te houden. Terwijl je lichaam dus omhoog en omlaag gaat moeten je handen op dezelfde hoogte hoogte blijven. Als je handen dus op en neer gaan voor jou zijn ze STIL VOOR JE PAARD!
Het voordeel van de bijzetteugel is dat de inwerking van de teugel heel constant is en er dus een rustige aanleuning kan ontstaan. Het nadeel is dat het hoofd en de hals van het paard worden beperkt in de beweging. Het kan moeilijk naar opzij en niet naar voren.
Een slofteugel kan je bevestigen aan de zij- of onderkant van je singel. Voor het bevestigen van een slofteugel aan de singel moet de singel wel bevestigingsringen hebben. Het is ook mogelijk om met een slofteugel te longeren.
Gebruik: de longeerhulp loopt van achter de schoft, tussen de voorbenen door naar het hoofdstel of halster. twee ringen houden de touwen tussen de voorbenen bij elkaar zodat het paard er niet in kan stappen. met zadel en barebackpad te gebruiken (niet bedoeld om mee te rijden)
Met longeren kan jij jouw paard mooi in verbinding en balans leren lopen. Door te longeren zie jij je paard van een afstand tijdens het trainen, waardoor je goed kan zien wat jouw paard nog nodig heeft om in balans te komen en welke spieren hij goed gebruikt.
Longeren met het (bijzet)touwtje
Het verhoogt de controle die je hebt over het paard. Het is de bedoeling dat het paard op een zodanige manier gelongeerd wordt dat het plezier houdt in zijn werk en met je meedenkt en werkt. Geef het paard een klontje. Het paard komt op deze manier ongedwongen al in een lagere lijn.