Een rood en geïrriteerd slijmvlies van het gehemelte is het belangrijkste kenmerk van ontsteking. De ontsteking kan vanzelf overgaan, de klachten kunnen twee weken aanhouden. Probeer voedsel daarom zo veel mogelijk te kauwen op de plek waar het de ontstoken plek niet raakt.Paracetamol kan de pijn verminderen.
Hoe herken ik infecties in de mond? U heeft last van pijn in de mond, aan de tong, het gebit of het tandvlees. Het ontstoken gedeelte is rood en gezwollen. Soms bloedt het.
Het achterste, zachte gedeelte - palatum molle, velum palatinum of palatum velum - wordt niet door bot ondersteund. Dit gedeelte heeft onder meer een functie bij de spraak en slikken. Het zou tevens de oorzaak zijn van veel snurkproblemen. Het zachte verhemelte loopt uit in een fijn lelletje: de uvula of huig.
Een gezonde mond kun je herkennen aan: Het tandvlees is lichtroze van kleur. Het gehemelte is lichtroze van kleur.
Een botknobbel op het gehemelte wordt in vaktaal een torus palatinus genoemd. Bij voorkomen in de onderkaak wordt gesproken van een torus mandibularis. De botknobbels ontstaan dermate langzaam, dat de mensen er niets van merken en ook geen klachten veroorzaken. Botknobbels stoppen vanzelf met hun groei.
Gevolgen verbrande mond
Heeft u erg veel pijn of vreest u voor een ontsteking, neem dan contact op met uw huisarts. Bij oppervlakkige verschijnselen genezen die over het algemeen binnen een paar uur tot een paar dagen.
Ontstoken tandvlees kan bloeden, roder dan normaal zijn en wat opgezet zijn. Met goed poetsen en stoken geneest het meestal binnen een paar weken. Veel mensen hebben af en toe last van ontstoken tandvlees. Rokers hebben dit vaker dan niet-rokers.
Een wortelkanaalontsteking gaat niet vanzelf over. Wanneer het tandweefsel eenmaal is ontstoken, zal het niet meer genezen. Het ontstoken tandweefsel dient u te laten verwijderen met een wortelkanaalbehandeling. Wanneer u dit niet doet sterft het tandweefsel af en kan de ontsteking zich naar het kaakbot uitbreiden.
Probeer zachte, smeuïge of vloeibare voeding
Bij een pijnlijke mond kan gemalen of vloeibare voeding prettiger zijn voor je kind, maar kies hier niet te snel voor. Kauwen heeft namelijk een aantal voordelen. Zo stimuleert kauwen de productie van speeksel, wat kan helpen bij een droge mond.
Het toedienen van de verdoving kan wat pijnlijk zijn; wees daarop voorbereid. Met name de prik in het gehemelte is soms erg gevoelig. Bij kleine kinderen bevelen we daarom aan om ze al vroeg vertrouwd te maken met boren onder verdoving.
'Samen met de tong en de aanspanning van de wang tijdens het eten, zorgt een geribbeld gehemelte ervoor dat een brok voedsel niet per ongeluk ongekauwd je slokdarm inschiet', zegt Geerling Langenbach, promovendus aan het tandheelkundig instituut ACTA in Amsterdam.
Een fibroom is een goedaardig niet-pijnlijk zwelling/bultje op het mondslijmvlies, dat bestaat uit een verdikking van het bindweefsel. Het bevindt zich meestal aan de binnenzijde van de wang of lip, maar het kan ook voorkomen op of rondom de tong.
Ontsteking door een infectie in de mond
Als je weerstand goed is, heb je daar weinig of geen last van. Maar als je al een zwakke gezondheid hebt, kunnen infecties voor nare klachten zorgen en ernstig verlopen. Als de bacteriën uit je mond in je bloed komen, kun je een bloedvergiftiging krijgen.
Om uw slijmvliezen schoon te houden en ontstekingen te voorkomen is het goed om de mond meerdere keren per dag met een zoutoplossing te spoelen of met lauw water. Deze zoutoplossing kunt u zelf maken; 2 theelepels zout oplossen in 1 liter lauw water.
Ontstekingen kunnen ook van binnenuit ontstaan, zoals een slijmbeursontsteking. Dit heet een steriele ontsteking omdat het ontstaat zonder inmenging van buitenaf.
Spruw is een infectie in de mond en in de keel die door de Candida-gist wordt veroorzaakt. U ziet veel witte vlekjes op de slijmvliezen van tong, de binnenkant van de wangen en het gehemelte. Het geeft vrijwel geen klachten. De Candida is een veel voorkomende soort gist, die van nature in de mondholte voorkomt.
Een abces wordt over het algemeen vrij snel gesignaleerd. Je merkt het vooral aan de pijn bij het kauwen of als je duwt op de aangetaste tand. De wang en de lymfeklieren in de hals kunnen bij een dergelijke ontsteking sterk opzwellen. Soms voel je wel pijn, maar weet je niet precies om welke tand het gaat.
In de mond is dan in de buurt van de wortelpunt een puistje (fistel) op het tandvlees zichtbaar. Af en toe komt uit de fistel een kleine hoeveelheid pus vrij, wat een vieze smaak in de mond kan veroorzaken. De meeste patiënten hebben geen last van een ontsteking aan de wortelpunt.
Helpt met zout spoelen tegen tandvleesontsteking? Zout water heeft een reinigende en bacteriedodende werking en kan helpen tegen onder andere ontstoken tandvlees. Toch raden we u aan om te kiezen voor een mondspoeling die rook andere middelen bevat die de ontsteking tegengaan.
Gebruik van bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld antibiotica. De normale bacterieflora in de mondholte (aanwezige bacteriën) raakt hierdoor verstoord. Chemotherapie en/ of bestraling. Ontstekingen in de mondholte komen regelmatig voor als bijwerking van chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten.
Ze kunnen ontstaan door bijten op de tong of de binnenkant van de wang of bij het eten van heet voedsel. Soms zijn aften het gevolg van een scherp randje aan tand of kies. Aften kunnen ook het gevolg zijn van een slecht passend kunstgebit. Een misverstand is dat aften ontstaan door een vitaminetekort.
De aanslag wordt veroorzaakt door bacteriën. Zonder dat u het direct in de gaten heeft kunnen deze bacteriën de mondflora behoorlijk verstoren. Ze gedijen goed in een droge mond. Wanneer ze vermenigvuldigen komt er een zwavelverbinding vrij en die zorgt voor de gele aanslag en de slechte adem.
Droog je voorzichtig af na het douchen. Vermijd bepaalde medicatie, zoals een aantal geneesmiddelen tegen psychose en vochtafdrijvers (plaspillen). Prik blaren best niet door. Verzorg de wonden van open blaren goed om infecties te voorkomen.
Klachten en symptomen bij mondbranden
Pijnlijk en/of branderig gevoel in de mondholte en op de tong. Dit is de meest voorkomende klacht. Jeuk, een kriebelend gevoel en steken in de mondholte. Rode plekken of andere veranderingen in het slijmvlies of op de tong.